Міжнародна Амністія констатує відсутність прогресу у справі Гонгадзе

Середа, 26 травня 2004, 20:01
Стан свободи слова стабільно викликає занепокоєність організації Міжнародна Амністія.

Про це йдеться у щорічному звіті за 2003 рік у главі, яка стосується України, повідомляє Інститут масової інформації

"У лютому 2003, по наслідках візиту до країни в листопаді 2002 року своїх представників, Рада Європи видала звіт експертів щодо свободи слова та інформації в Україні", - йдеться у документі.

Звіт доходить висновку: “Ми відчуваємо себе змушеними повторити висновки, які були зроблені в нашому звіті 2000 року. Там було сказано, що Україна дає привід до глибокої занепокоєності щодо свободи слова та інформації”.

Звіт підкреслював цілий ряд проблем, а саме, -" часті процеси з приводу наклепу проти ЗМІ та рівень призначених штрафів; спірні конфлікти з приводу ліцензій радіо та телекомпаній; спроби влади контролювати зміст в мас медіа; злочини, які були скоєними проти журналістів".

"Хоча окремі чинні та колишні посадові особи Міністерства внутрішніх справ, як повідомляється, були заарештованими у зв’язку з “зникненням” незалежного журналіста Георгія Гонгадзе, розслідування опинилося в глухому куті з жовтня 2003 року, коли Генеральний прокурор Святослав Піскун був відправлений у відставку президентом Кучмою. Тоді поширювались припущення, що його відставка має відношення до арештів по цій справі", - йдеться у звіті за 2003 рік.

Також в документі відзначаються численні звинувачення в тортурах та жорстокому поводженні з боку міліції та тюремних службовців. "Тортури та жорстоке поводження залишаються широко вживаними в Україні. Європейський суд з прав людини засудив Україну за нелюдське поводження з 6 ув’язненими, засудженими до смертної кари. Насильство в буденному житті, вважає міжнародна організація, – серйозна проблема", - йдеться у документі

Міжнародна Амністія також у документі констатує факти домашнього насильства і наголошує, що незважаючи на зміни до законодавства "жінкам, які шукають правди в судах, досі трапляються значні перешкоди на цьому шляху".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News