Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович: у вибухах винні вогонь і ліниві підлеглі Марчука

Середа, 26 травня 2004, 21:17
Безпосередньою причиною вибухів боєприпасів на військових складах у Мелітопольському районі Запорізької області стало використання відкритого джерела вогню на технічній території збереження боєприпасів, заявляє прем'єр-міністр України Віктор Янукович.

Виступаючи на засіданні Ради національної безпеки й оборони України в середу в Києві, Янукович повідомив, що до такого висновку прийшла спеціальна урядова комісія на чолі з ним, створена указом президента.

За його словами, комісія створила групи для перевірки стану збереження боєприпасів на інших складах боєприпасів у країні, зокрема, на 331-му артилерійському складі у Львівській області, на 439-й і 47-й артилерійських базах у Хмельницькій області, а також 65-му складі в Харківській області.

Прем'єр повідомив, що відповідно до висновків комісії, основними причинами, що призвели до надзвичайної ситуації на складах боєприпасів в Артемівську Донецької області в жовтні минулого року і під Мелітополем Запорізької області в травні нинішнього року стали, зокрема, зниження рівня відповідальності і виконавської дисципліни офіцерським складом усіх категорій, а також недбалість, непевність і невизначеність майбутнього, погіршення морально-психологічного стану військових.

За словами Януковича, це є наслідком затягування прийняття парламентом закону про реформування Збройних сил України, а також труднощів із практичною реалізацією реформування армії.

Серед основних причин НП прем'єр також назвав слабку соціальну захищеність військовослужбовців і членів їхніх родин, ослаблення виховної роботи.

Крім того, підкреслив він, закладені в державній програмі утилізації звичайних видів боєприпасів, непридатних для подальшого використання і збереження, принципи самофінансування і матеріальної зацікавленості посадових осіб ВР України при рішенні питання утилізації боєприпасів "не сприяють своєчасному й безпечному виконанню програми".

Серед причин НП, відзначив Янукович, також "некомпетентність, невміння, а часто і небажання посадових осіб Збройних сил робити висновки з надзвичайних ситуацій і результатів роботи численних комісій з перевірки стану об'єктів, недостатній контроль за станом вибухопожежонебезпеки й утилізації боєприпасів". "Загальний стан арсеналів і складів не відповідає вимогам безпеки", - підкреслив він.

Янукович відзначив перевантаженість складів боєприпасів в Україні. За його словами, лише 37% боєприпасів зберігається в сховищах і під навісами. Він підкреслив, що забезпечення технічними засобами охорони складів з боєприпасами складає 3% від необхідного, значна частина таких складів не обладнана протипожежними засобами. "Це може призвести до виникнення техногенних і екологічних аварій і катастроф з непередбаченими наслідками", - підкреслив глава уряду.

Він також відзначив, що в останні роки на виконання робіт із забезпечення життєдіяльності і пожежної безпеки арсеналів і баз виділялось не більш 27% від щорічної потреби. За словами Януковича, таке фінансування не давало можливості в повному обсязі виконувати заходи, передбачені в програмі забезпечення живучості озброєння, оптимальних умов збереження ракет і боєприпасів.


Інтерфакс-Україна

Читайте також:


МАРЧУКУ ЗА ВИБУХИ ПІД МЕЛІТОПОЛЕМ ТІЛЬКИ ОГОЛОСЯТЬ ДОГАНУ

Кучма обвинуватив увесь уряд Януковича у вибухах під Мелітополем

КУЧМА ПРИЗНАЧИВ ЯНУКОВИЧА ВІДПОВІДАЛЬНИМ ЗА БОЄПРИПАСИ

Катастрофа в Запорізькій області: 5 осіб загинуло, 5 000 евакуйовано. Поруч з місцем вибухів – Запорізька АЕС

ВИБУХОМ СКЛАДУ СНАРЯДІВ ЗНЕСЛО ПІВСЕЛА І ЗАЛІЗНИЧНУ СТАНЦІЮ

Генпрокуратура попереджала Міноборони, що почнуться вибухи

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування