Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренко - "талановитий державний діяч" чи корупціонер?

Четвер, 27 травня 2004, 11:02
У четвер обвинувачення й захист у суді Сан-Франциско у справі екс-прем'єра України Павла Лазаренка продовжать свої заключні промови.

У середу присяжні вислухали виступ прокурора Марти Борщ і частину заяви адвоката Дорана Вайнберга.

Як передає кореспондент УП, Марта Борщ, виступ якої зайняв більше 2 годин, обвинуватила Лазаренка у здирництві, використанні службового становища для власного збагачення, шахрайстві й відмиванні нелегально отриманих грошей у США.

Зараз проти Лазаренка висувається обвинувачення у відмиванні 70 мільйонів доларів. Раніше суддя своїм рішенням скасував 25 із 53 пунктів обвинувачення.

Борщ представила Лазаренка присяжним як "людину, котра контролювала на своїй посаді все", як "хазяїна області" (Дніпропетровської), котрий примусив Петра Кириченка піти з ним на угоду. Вона продемонструвала схеми приховування нелегально отриманих грошей через швейцарські, американські банки і Євробанк Антигуа.

Прокурор заявила, що Лазаренко, не беручи особистої участі в бізнесі, докладав зусиль для забезпечення вигідних контрактів і відмивання грошей через агрофірму "Наукова".

Борщ підкреслила, що в 1992-1997 роках Лазаренко "обманював український народ", вказуючи в податкових деклараціях суми не більше десятка тисяч гривень на рік, у той час як на його рахунках у Швейцарії було кілька мільйонів доларів.

У свою чергу, адвокат екс-прем'єра назвав його "талановитим державним діячем і успішним бізнесменом". За його словами, той факт, що Лазаренко був "активним і успішним бізнесменом", було "загальновідомо" в Україні. Вайнберг заявив, що Лазаренко "відкрито був бізнесменом і членом уряду".

Він спростував обвинувачення його підзахисного у здирництві, нагадавши, що Петро Кириченко віддавав половину свого прибутку Лазаренку протягом як мінімум 7 років. " Чи можливо так довго вимагати? І як це може бути, що один-єдиний бізнесмен платить 50% прибутку в області, а решта не платять? Це неможливо! Значить, і решта були жертвами здирництва? Де тоді скарги і суди? Якщо він (Лазаренко) – здирник, то як така людина могла стати віце-прем'єром, а потім прем'єром, а потім бути обраним у парламент?"

Він також закликав присяжних не довіряти свідченням Кириченка, котрий, як він продемонстрував на прикладах, часто плутався й говорив неправду у власних заявах. Свій виступ адвокат продовжить у четвер.

Після завершення заключних суперечок захисту й обвинувачення рішення буде за присяжними. Наразі ніхто не може сказати, скільки часу займе в них відповідь на питання про вину Лазаренка.

Українська правда, Сан-Франциско

Читайте також:

"Вже до кінця року повернуся в Україну". Лазаренко обіцяє Кучмі грузинський сценарій


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування