Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПРОДІ ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВІД СЛІВ, ЩО УКРАЇНІ НЕМАЄ МІСЦЯ В ЄС

Четвер, 27 травня 2004, 12:54
Президент Європейської комісії Романо Проді заявляє, що не робив заяви про те, що у України відсутня перспектива членства в ЄС.

"Я не робив заяв, які мені приписують. У нас є чітка позиція з цього питання. Європейський Союз вітає європейський вибір України. Україна - стратегічний партнер ЄС і, в результаті розширення ЄС, його найближчий сусід", - заявив Проді в інтерв'ю газеті "День", яке було опубліковано в четвер.

"Ми разом працюємо над подальшим зміцненням наших відносин у рамках Європейської політики сусідства. Ця політика виникла у відповідь на розширення ЄС, але вона не спрямована на розширення. Ця політика не пов'язана зі вступом (до Євросоюзу) - це питання поки не стоїть на порядку денному", - додав він.

Щодо нинішньої стратегії відносин ЄС з Україною, Проді сказав, що це європейська політика сусідства, спрямована на сусідні з ЄС країни і ті, які стали його сусідами в результаті розширення.

"Наші сусіди дуже різні. У них різна ситуація, різна історія відносин з ЄС, вони в різною мірою готові і здатні проводити реформи, необхідні для наближення до Союзу. Тому Плани дій мають бути індивідуальними. Наскільки далеко й швидко ми підемо разом, залежить від того, скільки спільного в наших політичних цінностях, економічних системах і т.д. З Україною велика частина цих цінностей у нас спільна", - відзначив глава Єврокомісії.

Відповідаючи на питання про європерспективи України напередодні майбутніх президентських виборів в Україні, Проді сказав, що ЄС "з великим інтересом" стежить за передвиборною кампанією.

"Я з задоволенням бачу, що найсильніші кандидати — одночасно і найбільш орієнтовані на Європу, що, сподіваюся, характеризує підтримку суспільством ідеї інтеграції в ЄС", - відзначив глава Єврокомісії.

Він також підкреслив, що для ЄС те, як будуть проведені вибори, стане "важливим показником прихильності України до європейських цінностей".

"Повага до спільних цінностей — це ключовий елемент, що лежить в основі відносин між ЄС і Україною. Провівши демократичні вибори відповідно до європейських цінностей, Україна може продемонструвати, що дійсно їх поділяє", - відзначив Проді.

Говорячи про перспективи прийняття Плану дій Україна - ЄС, президент Єврокомісії відзначив, що наступний із трьох раундів консультацій з Україною відбудеться в Києві 2 червня.

"Специфіка Плану дій для України відображає стадію здійснення Угоди про партнерство й співробітництво (УПС) в Україні, рівень нашого співробітництва в цілому, внутрішню ситуацію в Україні і її специфічні проблеми", - сказав Проді.

Він також відзначив, що питання про досягнення нового рівня договірних відносин буде обговорюватися "у свій час, з урахуванням подальшого прогресу в здійсненні УПС, а також Плану дій "Ширша Європа". "До нашої компетенції не входить створення "дорожньої карти" до Угоди про асоційоване членство, - підкреслив він.

Проді також зазначив, що ненадання Україні статусу країни з ринковою економікою зумовлено економічними, а не політичними причинами.

Читайте також:

ПРОДІ СКАЗАВ ЯНУКОВИЧУ: УКРАЇНУ НЕ ЧЕКАЮТЬ У ЄС, ЇЙ КРАЩЕ БУТИ СУСІДОМ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: