УКРАЇНУ ОБВИНУВАЧУЮТЬ У ПРОДАЖУ "БРУДНОЇ БОМБИ"?

Четвер, 27 травня 2004, 16:35
В Україні безперешкодно можна придбати "брудну бомбу". Під таким заголовком газета "Вашингтон Таймз" пише про можливість купівлі-продажу в Україні радіоактивних матеріалів для виготовлення так званої "брудної бомби".

Газета при цьому посилається на матеріали британського супутникового телеканалу "Скай Ньюз", повідомляє УНІАН.

На отриманих каналом відеоматеріалах, пише газета, зафіксовано операцію, проведену українськими спецслужбами у місті Армянську на півдні України. На відео зафіксовано, як група чоловіків торгує радіоактивними відходами.

Зокрема, видно, як у мікроавтобусі затриманих знаходять два контейнери з дуже високоактивними ізотопами цезію (останній, зокрема, викликає хвороби крові та відхилення при народженні потомства). Якщо бомбу з таким умістом здетонувати у місті, пише газета, воно буде непридатним для життя впродовж багатьох років.

Як пише газета, встановити джерело, звідки надійшли матеріали не вдалось, однак при затриманні торговці радіоактивними матеріалами повідомили, що у них був покупець у Києві, який зголосився придбати ці матеріали за 120 тисяч доларів.

Це не поодинокий випадок, продовжує газета, нещодавно в потягу, який йшов через Україну, були затримано двох громадян Росії, які сховали ядерну начинку в оболонки сосисок.

Британський службовець в інтерв'ю "Скай Ньюз" зазначив, що, враховуючи, із якою легкістю можна придбати подібні речовини, детонація "брудної" бомби в якомусь із західних міст - лише справа часу.

Як повідомляє УНІАН, загроза застосування так званих "брудних бомб" під час терористичних актів останнім час розцінюється як дуже висока в західних країнах.

Вважається, що "брудна", або "радіологічна бомба" використовує звичайні вибухові елементи на кшталт динаміту з тим, аби поширити радіоактивні матеріали на значну територію. Іншими словами, це звичайна вибухівка, яка поширює хмару радіоактивних пилинок. З цією метою вибухівка найчастіше обсипається радіоактивною речовиною у вигляді порошку.

Єдиний поки що відомий випадок застосування такої зброї – це закладення чеченськими повстанцями пляшки із цезієм-137 у сміттєвий бак у центрі Москви 1995 року, про що ними було повідомлено пресу. Однак із тих чи інших причин пристрій не був приведений у дію. Технічно, при наявності необхідних матеріалів, пристрій легко монтується у кустарних умовах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...