Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Запуск нафтопроводу Одеса-Броди відкладається

Четвер, 27 травня 2004, 17:11
Завдання уряду України із запуску нафтопроводу Одеса-Броди в прямому режимі буде обов'язково виконане, хоч, можливо, й не у встановлені раніше строки.

Про це заявив журналістам в четвер міністр палива й енергетики Сергій Тулуб.

Він пояснив, що після ліквідації президентом України інституту спеціального уповноваженого по проекту розвитку Євразійського транспортного коридору цими питаннями займається лише ВАТ "Укртранснафта".

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Віктор Янукович у кінці березня заявив, що уряд збирається виконати своє рішення і запустити нафтопровід Одеса-Броди в травні, завантаживши його технологічною нафтою наприкінці квітня.

Першу чергу нафтотранспортної системи Одеса-Броди здано в експлуатацію у травні 2002 року. Її пропускна спроможність - 9-14,5 млн. тонн нафти за рік. Передбачається також розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік.

Кабінет міністрів 4 лютого цього року ухвалив рішення про використання нафтопроводу Одеса-Броди в прямому напрямі. У рамках цього рішення уряд створив робочу групу, яка буде вирішувати з власниками нафти питання спільного використання нафтопроводу. Уряд також підтримав законопроект про передачу в концесію нафтопроводу Одеса-Броди і МНТ "Південний".

ТНК-ВР пропонувала Україні поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals у вигляді товарного кредиту на три роки для заповнення Одеса - Броди, а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти на рік для прокачування.

Президент України Леонід Кучма в кінці квітня висловив сумнів в економічній доцільності прямої роботи нафтопроводу, ще раз заявив про необхідність якнайшвидшого його запуску в роботу і поклав відповідальність за наповнення нафтопроводу на віце-прем'єра Андрія Клюєва.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...