Кучмі уже все одно, посилають йому сигнали чи ні

Четвер, 27 травня 2004, 18:28
Наявність чи брак відповідних сигналів з Брюсселя ніяк не може вплинути на обраний Україною стратегічний напрямок європейського розвитку.

Про це заявив президент України Леонід Кучма у своєму виступі на пленарному засіданні “Наслідки входження до Європейського Союзу першої групи держав Центральної Європи та продовження процесу розширення ЄС” в рамках ХІ неформальної зустрічі глав держав Центральної Європи, повідомляє прес-служба президента України.

У своєму виступі на засіданні глава Української держави привітав зі вступом нових членів Європейського Союзу та побажав "успішного європейського старту" іншим претендентам на членство.

"Завжди приємно, коли у близьких друзів збуваються заповітні мрії. Особливо коли йдеться про воістину історичну подію –повернення до сім’ї європейських націй, до якої ці народи споконвіку належали", - сказав Кучма.

На його думку, "жодна статистика не в змозі відобразити те колосальне духовне, цивілізаційне та культурне збагачення, яке одержав Європейський Союз зі вступом нових країн", які "пережили імперії, війни та диктатури", і тому "як ніхто інший – знають справжню ціну свободі, незалежності та демократії".

За словами Кучми, труднощі, які постають перед ЄС у зв'язку з розширенням, "не повинні затьмарювати велику ціль, заради якої, власне, й відбувається розширення: реалізацію ідеї єдиної Європи – Європи спільних цінностей та ідеалів, Європи солідарності та гармонійного співіснування націй".

Разом з тим, україниський президент підкреслив, що "із завершенням нинішнього етапу розширення дедалі гостріше відчувається брак серйозної стратегії ЄС щодо розвитку відносин з Україною".

"При цьому хотів би наголосити – наявність чи брак відповідних сигналів з Брюсселя аж ніяк не може вплинути на обраний Україною стратегічний напрямок європейського розвитку", - додав Кучма.

"Сьогодні ми стали значно більш зрілими та досвідченими, ніж тоді, коли починали будівництво незалежної держави. Позбувшись зайвого романтизму, українці навчилися покладатися насамперед на власні сили", - сказав президент України.

Водночас, за його словами, Україна розраховує на розуміння і підтримку європейських устремлінь України з боку східноєвропейських друзів, які "відчувають незавершеність європейської інтеграції без нашої держави".

У цьому контексті Кучма подякував країнам Вишеградської групи за висловлену нещодавно підтримку європейського вибору України. "Це ще раз підтверджує: всередині ЄС, попри все, існує здоровий плюралізм думок і поглядів щодо майбутнього нашого континенту", - завершив свій виступ Кучма.


В зустрічі глав держав Центральної Європи, що проходить у Румунії (м. Мамайя) протягом 27-28 травня, беруть участь президенти Румунії, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Словенії, Болгарії та Хорватії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування