МЕЛЬНИЧЕНКО КАЖЕ, ЩО НА КУЧМУ ПРАЦЮВАЛА ЖІНКА З ЦРУ І СМЕШКО ПРО ЦЕ ЗНАВ

П'ятниця, 28 травня 2004, 10:55
"Цінне джерело" зі США, яке поставляло інформацію контррозвідці України, працювало у ЦРУ.

Про це заявив Микола Мельниченко в інтерв'ю агентствуReuters.

Мельниченко продемонстрував плівку, на якій колишній глава контррозвідки Ігор Смешко говорить з Кучмою про "американського аналітика з ЦРУ, який працює шпигуном на колишню радянську республіку.

"Дуже важливе джерело в Сполучених Штатах", - говорить Смешко Кучмі російською.

"Вона – чиновник із Центрального розвідувального управління. Головним чином вона переглядає доповіді ЦРУ з оцінкою ситуації в Україні і думкою про вищих політичних лідерів", - процитував Мельниченко розмову Кучми і Смешка.

Reuters не зміг підтвердити правдивість плівок і обвинувачень ні в ЦРУ, ні в Україні.

Не ясно, який вплив можуть мати плівки, записані більше 4 років тому, на україно-американські відносини. Між двома країнами вже були напружені відносини після обвинувачення України в Кольчужному скандалі, але президентові Кучмі удалося налагодити зв'язки, направивши українські війська в Ірак.

Один експерт по Україні сказав, що ця плівка швидше за все автентична, але Смешко міг перебільшувати зв'язки ймовірного шпигуна з ЦРУ.

"Усе, що Мельниченко оприлюднював, було доведено і точне. Він ні в чому не обманював, сказав стипендіат Центру вивчення Росії і східноєвропейських країн у Торонто Тарас Кузьо.

Але Смешко міг використовувати слово "шпигун" дуже широко, пославшись на російське слово "співробітниця". "Вони використовують багатьох консультантів і людей ззовні, що можуть йти на зв'язки або бути радниками або кимсь ще".

Інший експерт із шпигунства сказав, що можливо, чиновник ЦРУ був подвійним агентом і навмисно "згодовував інформацію" Україні.

У розмові Кучми і Смешко, який служив військовим аташе у Вашингтоні в 1992-1995, Смешко говорить, що агент надав їм документи, пов'язані зі справою Лазаренка. На записі чутно, як Кучма перебирає папери.

Мельниченко програв плівку кореспонденту, вирізавши ім'я агента.

Він заявив, що робить усе від себе залежне, щоб "поліпшити ситуацію в Україні". "Я не хочу бути героєм. Я навіть не знаю, чи побачу я при своєму житті результати всього цього. Мене можуть убити в будь-який час", - зазначив він.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування