Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Журналіста в Мукачевому змушували визнати на камеру, що він терорист

П'ятниця, 28 травня 2004, 15:43
Затриманий в Мукачевому журналіст інтернет-сайту "Гаряча лінія" Костянтин Сидоренко заявляє, що під час арешту його змушували визнати себе винним у підготовці терористичних актів.

Таку заяву зробив журналіст 27 травня, після звільнення з-під арешту, повідомляє Інститут масової інформації.

Сидоренко розповів, що працівники УБОЗу щодня допитували його, "погрожували надовго посадити до в'язниці, чинили постійний психологічний тиск". Журналісту було, зокрема, відмовлено у телефонному дзвінку, щоб зв'язатись з адвокатом.

"Використовуючи моє становище, коли я фактично був позбавлений можливості скористатись своїм правом на захист, вони змусили мене підписати всі підготовлені ними протоколи і "зізнатися" у всьому, що вони мені сказали. Крім того, вони привели оператора з обласного державного телебачення і змусили мене сказати в камеру приготований ними текст", - зазначив журналіст.

"Убозівці вимагали від мене зізнання, що я готував вибухи під час проведення масових заходів у Мукачеві. При цьому вони посилались на свідчення Михайла Шекети, раніше судимого і якого я за день до затримання особисто привів і здав правоохоронцям, так як він викрав у мене відеокамеру та фотоапарат. Мені дивно, чому він вже наступного дня опинився на свободі", - розповів Сидоренко.

Журналіст також розповів, що Шекета запропонував йому зустрітися після того, щоб повернути викрадений ним фотоапарат. Він прийшов на зустріч із поліетиленовим пакетом і сказав, що фотоапарату зараз немає, попросивши зачекати і віддав Сидоренку цей пакет. Відразу після того на нього "накинулись невідомі, які виявились працівниками УБОЗу".

Сидоренко вважає дії убозівців "підготованою провокацією з метою дискредитувати сили, які прагнуть хоч щось зробити для забезпечення чесних виборів в Україні".

Він також зазначив, що затримання "безпосередньо" пов'язане з його професійною діяльністю.

"У Мукачеві під час виборів та в післявиборчий період я займався збором інформації щодо організаторів порушень. Крім того, я проводив оперативну зйомку масових заходів. Зокрема, за два дні до затримання мені вдалось зняти на плівку незаконну ліквідацію працівниками МВС наметового містечка в Ужгороді", - розповів Сидоренко ІМІ.

Після звільнення Костянтин Сидоренко мав бесіду з працівниками місцевого управління СБУ, яких цікавили деякі моменти подій, що відбулися. Одразу по цьому він відбув до Києва, де пообіцяв дати більш детальну інформацію щодо всього, що відбулось з ним у Мукачеві.

Нагадаємо, що 22 травня журналіста "Гарячої лінії" у центрі міста затримали працівники УБОЗу, звинувативши в непокорі правоохоронцям. 25 травня Мукачівський міський районний суд засудив Костянтина Сидоренка за ст.185 кодексу про адмінправопорушення на 5 діб арешту.

Читайте також:

"Репортери без кордонів" обурені арештом українських журналістів


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування