Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Трудова Україна": затяжний старт

П'ятниця, 28 травня 2004, 20:16
28 травня VI з'їзд "Трудової України" мав назвати ім'я кандидата у президенти, підтримуваного партією. Принаймні, так передбачалося рівно місяць тому, коли пройшов перший етап з'їзду. Цього не сталося. Тепер "трудовики" обіцяють озвучити "конкретне" прізвище у липні.

Сергій Тігіпко пояснив перенесення строків двома причинами: перша - "все одно збиратися в липні", друга - неготовність партії в даний момент "концептуально,…чітко сформулювати свої позиції" таким чином, щоб їх міг узяти до реалізації висунутий партією кандидат у президенти.

А оскільки, як стверджував сам Тігіпко ще місяць тому, перед партією стоїть питання вибору лише між двома варіантами – підтримки Януковича та висунення власного кандидата (читай Тігіпка) – то залишається припустити, що побажання "Трудової України" "не доходять" саме до прем'єр-міністра.

Дарма що Сергій Леонідович, за його зізнанням, вів розмови з Віктором Федоровичем "по дві-три години". І що ці розмови "проблем не додали", а деякі питання навіть зняли.

Залишається гадати, яких питань ці розмови так і не змогли зняти. Адже раніше Тігіпко заявляв, що умовою підтримки Януковича буде включення до його передвиборчої програми принципових програмних положень партії "Трудова Україна" та досягнення домовленостей про розподіл посад.

Нині ж лідер "Трудової України" переконує, що "розмов про посади… ніхто не веде". Мовляв, хочеш-не-хочеш, а ці сепаратні домовленості стануть відомі іншим "підтримувачам" кандидата від влади, то навіщо завчасу пристрасті нагнітати.

Таким запевненням Тігіпка можна вірити чи ні. Але віриться іще менше, що хоч якийсь кандидат у президенти – незалежно, провладний чи опозиційний – відкине "принципові" для "трудовиків" вимоги повернення знецінених у колишньому Ощадбанку СРСР вкладів, боротьби з безробіттям, вирішення комунальних проблем тощо. Більше того, таку "соціалку" кандидати піднімуть на свої виборчі прапори навіть і без нагадувань "Трудової України". Але що сказано, те сказано.

Щоправда, існує ще одна жорстка умова, яку висуває "Трудова Україна" – політична реформа. "Без політичної реформи підтримувати кандидата ми в жодному разі не будемо", - заявив Тігіпко. Що, знову ж таки, тягне за собою припущення: відданість Януковича, котрий почув реальний запах "неурізаних" президентських повноважень, "справі політреформи", не є для "трудовиків" поза сумнівом.

Хоч на словах Тігіпко висловлює переконаність, що про висунення єдиного кандидата "більшовикам" домовитися усе ж вдасться, і стверджує, що його партія виходити з парламентської коаліції не збирається. А якщо хтось із самовпевнених партнерів по нинішній коаліції вирішить іти в президенти окремо, то для більшості це не буде "трагедією". "Ці люди наберуть 2-3 відсотки - разом! – і на цьому все закінчиться", - наголосив Тігіпко.

З іншого боку, якщо домовитися про висунення єдиного кандидата так і не вдасться, то це, за Тігіпком, також "не така вже й велика трагедія".

Що й зрозуміло - адже "Трудова Україна" в такому випадку нічого не втрачає. Ніде правди діти, немає підстав вважати, що Сергій Леонідович, пішовши на вибори, й сам "підніме" як кандидат у президенти більше від названих ним 2-3 відсотків голосів електорату.

Натомість з перспективи наступних парламентських виборів, у яких "Трудова Україна" збирається брати участь лише самостійно, його "засвітка" – принаймні як обличчя "Трудової України" – необхідна. А 3% на парламентських виборах – це, на відміну від президентських, вже щось.

"Трудова Україна" схожа зараз на актора, котрий "тримає" паузу перед заінтригованим глядачем, насолоджуючись ефектом. Але це, скоріше, не гра, а просто незапланований тайм-аут, вичікування розвитку подій.

Зайвий доказ цьому – ухвалене рішення про надання делегатам нинішнього, VI партійного з'їзду повноважень делегатів також і на наступний, VII з'їзд партії, навіть без проведення конференцій територіальних парторганізацій..

А тим часом партія готова як до одного, так і до іншого варіанту розвитку подій. Ну наприклад, раптом Янукович перестане бути прем'єром, а разом з тим і "офіційним кандидатом"?

Так, щодо паливо-цінової кризи Тігіпко чітко заявив на післяз'їздовій прес-конференції, що "не уряд винний", і його фракція голосувати за відставку кабінету Януковича, якщо до того дійде, не буде.

Але достатньо прочитати ухвалений годину перед тим на з'їзді маніфест "Трудової України", щоб гнівний тон і сталеві нотки навіяли думку про опозиційність до нинішнього Кабміну:

"Коли ми чуємо про прогрес економіки і зростання внутрішнього валового продукту аж на 9 відсотків, виникає питання: хто жнивує на велетенському полі цього зростання?" Так і кортить дописати про нібито приховані в бюджеті 10 мільярдів, які від Януковича вимагає повернути опозиція.

Маніфест "трудовики", за словами Юлія Іоффе, планують розмножити тиражем у п'ять мільйонів екземплярів, і розповсюдити, підключивши "Укрпошту" та газети.

(Зі свого боку УП може тільки нагадати, що на початку минулого року, після скандалу з "псевдоющенківськими" листівками, розповсюдженими через "Укрпошту", керівництвом останньої було прийнято рішення відмовитися від практики платної розсилки політичних агітаційних матеріалів через свою мережу).

До речі, обговорення в низових партійних структурах цього маніфесту, покликаного популярно викласти електорату основні положення програми партії, протягом місяця після першого етапу з'їзду, як виглядає, доповнило проект лише однією тезою, і звучить вона так:

"З урахуванням досвіду багатьох розвинених країн, ми виступаємо за законодавче закріплення правового статусу російської мови у якості офіційної: у демократичній державі не може бути мовної дискримінації".

За місячний період між з'їздами лави "Трудової України" поповнилися ще чотирма з половиною тисячами членів – якщо місяць тому керівникові новоствореної Київської обласної організації "Трудової України" Володимиру Кулебі вручали тридцятитисячний членський партквиток, то під час другого етапу з"їзду вручили уже під номером 34 589.

Отримав його Юрій Мірошниченко, донедавна голова партії "Нова генерація України". Яка не так давно, нагадаємо, виступила одним із суб'єктів об'єднання дрібних політичних партій "Народний президент".

Але вже 21 травня з'їзд "Нової генерації" ухвалив рішення про приєднання до "Трудової України", рекомендувавши своїм членам вступати до партії Тігіпка.

Питання, чи набереться у "Нової генерації" декларованих 11 тисяч членів, і наскільки з її допомогою "приросте" членством "Трудова Україна", але "трудовики" запропонували новим партнерам умови, вигідніші за які "Новій генерації" (принаймні, її вищій номенклатурі) важко було б знайти.

Керівники обласних організацій "НГ" автоматично стають на найближчі три місяці – правда, поки що як на "випробувальний строк" – заступниками голів обласних організацій "Трудової України", 8 чоловік "нової генерації" обрано в Політраду "трудовиків", а сам Мірошниченко, крім того, став членом президії Політради. І буде займатися, як сказав Тігіпко, формуванням молодіжного крила партії. Логічно припустити, що на базі "Нової генерації".

Але своя ділянка роботи буде не лише в Мірошниченка. За словами Тігіпка, кожен член президії Політради, яка складається з дев'яти чоловік, буде відповідати за конкретний напрям.

А якщо хтось не "тягнутиме", запевнив Тігіпко, то "цацкатись" з ним не будуть. Тому що у партії "конкретна справа – рік 2006-ий. Квітень".

Читайте також:

Тігіпко і гривня

Партійний "прораб"

Тігіпко піде у президенти, якщо "з'їзд скаже", або якщо проваляться переговори про розподіл посад

Сергій Тігіпко: З Пінчуком ми розійшлися абсолютно нормально

Тігіпко готовий підтримати Януковича в обмін на обіцянки. І вимагає "жорстких висновків" за Мукачеве

Попри критику Деркача, Тігіпко буде себе розкручувати

Тігіпко став лідером і для "Нової генерації". А Янукович поки у підвішеному стані

Тігіпко думає, що винен не Янукович, а його попередники

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування