Мельниченко: Ні Марчук, ні Радченко, ні Смєшко, ні навіть Медведчук не були втаємничені в механізм і процес записів у кабінеті Кучми

Субота, 29 травня 2004, 16:21
Василь Зілгалов: Доброго вечора, шановні слухачі! В прямому ефірі "Вечірня Свобода". У Празі ведучий Василь Зілгалов.

І в нас сьогодні гості: на телефонному зв’язку зі Сполучених Штатів Америки колишній охоронець Президента України Леоніда Кучми, колишній майор Микола Мельниченко; народний депутат України Олександр Єльяшкевич; в київській студії один з генеральних прокурорів незалежної України, пан Віктор Шишкін.

Вітаю вас всіх, шановні наші гості, і дякую, що погодилися брати участь у дискусії в студії "Вечірньої Свободи".

Касетна справа. Сьогодні у міжнародній пресі знову чимало публікацій, інтерв’ю багатьох головних її учасників.

Чим стала касетна справа більше, як через чотири роки після свого, так би мовити, вибуху? Чи подолав її негативний вплив нинішній Президент України, і вона, як заявила нещодавно американський прокурор Марта Борщ, "ніщо більш, як політичний бізнес"?

Чи мають повідомити сьогодні щось нового у цьому зв’язку пан Мельниченко і пан Єльяшкевич? Як розцінюють можливі наслідки цієї справи для українського судочинства у самій Україні?

Тобто, є чимало питань, і по них ми будемо дискутувати з нашими учасниками. Нагадаю нашим слухачам номер телефону у київській студії, куди можна телефонувати і ставити свої запитання учасникам сьогоднішньої дискусії: 490-29-05, код Києва - 044.

Я хотів би насамперед для слухачів сказати, що за кілька днів перед нашим сьогоднішнім ефіром М.Мельниченко виявив бажання подискутувати у "Вечірній Свободі" з кимсь із представників владного Олімпу України.

Ми вчора і сьогодні зверталися до низки осіб: до пана Шуфрича, до пана Сівковича, до пана Васильєва, до пана Деркача, до пана Шурми та багатьох інших, але всі вони у категоричній формі відмовилися брати участь у цьому прямому ефірі.

Так представник адміністрації президента Васильєв безапеляційно заявив: "Так ви що, ніхто не прийде. Це я вам гарантую, адже пан Мельниченко, як бомбовоз: прийшов, скинув свої бомби і бувайте здорові. Нині вже нікому не цікаво з цим фантомом дискутувати".

Ось такі були реакції на наш сьогоднішній прямий ефір представників владної більшості в Україні в політичному бомонді України.

І я маю перше запитання до наших гостей. Чи можна погодитися з тим, що український Президент Леонід Кучма вже фактично подолав негативні для себе наслідки касетного скандалу і справи Гонгадзе, бо сьогодні Леоніда Кучму приймають на офіційному рівні в Європі, не виключена його зустріч з президентом США Джорджем Бушем-молодшим, із старшим Кучма вже днями зустрівся у Києві. І навіть сьогодні з’явилася інформація, що під час самміту НАТО у Стамбулі Кучма буде сидіти майже поряд з Генеральним секретарем НАТО. Чи подолав Кучма негативні для себе наслідки касетного скандалу, як Ви вважаєте, пане Мельниченко?

Микола Мельниченко: Добрий вечір, шановні радіослухачі!

Перед тим, як відповісти на це запитання, я хотів би зробити дуже коротку заяву, що зараз наближається час виборчої кампанії Президента України, і різні політичні сили маніпулюватимуть, намагатимуться використати проти своїх опонентів бренд під назвою "записи Мельниченко".

Що мене найбільш хвилює, що всі сили будуть маніпулювати записами. При цьому вони також подаватимуть неправдиві записи, до яких я не маю жодного стосунку.

Я попереджаю ці сили, якщо буде маніпулювання моїми записами, моїм ім’ям, то я даватиму своєчасну адекватну та жорстку відсіч. І мої адвокати як в США, так і в Україні над цим працюють. Я, ризикуючи життям, документував злочини кучминої банди не для того, щоб хтось наживався на цьому.

А стосовно того, чи подолав Кучма для себе небезпечний час, то я переконаний, що ні – у нього тільки буде все в майбутньому так само, як і в інших злочинців. А я думаю, що краще на це питання зможе дати відповідь О.Єльяшкевич , він у нас фахівець у цьому питанні.

Василь Зілгалов: Пане Єльяшкевич, як Ви вважаєте?

Олександр Єльяшкевич: Доброго вечора!

Ви знаєте, дуже символічно, що сьогодні пролунало рішення щодо Піночета у вашому радіоефірі. Так от, я хочу порівняти Піночета та Кучму. Це порівняння не на користь Кучми, тому що Піночет сам відійшов від влади добровільно, і він зробив дуже багато корисного для чилійського народу в економічній галузі в розвитку країни. Але він мав дуже гіркий досвід порушень людських прав, і він за це буде відповідати.

Що стосується Кучми, то він також буде відповідати, але трохи, на жаль, пізніше.

Чому так сталося, що деякий час Кучма уникає відповідальності за страшні злочини? Тому що, на жаль, і в Україні, і за межами України поки що використовують докази злочинної діяльності Кучми як метод політичного шантажу Президента України. Це дуже небезпечно як для України в цілому, так і для майбутнього нашої країни. Але президентський час добігає кінця у Кучми, і він буде відповідати.

На жаль, позиція американських правоохоронних органів така, що вони чекають, поки Кучма вже не буде обіймати посаду Президента України. Тим самим вони фактично штовхають Кучму на те, щоб він балотувався на третій термін. Це дуже погано для українського народу. Тут не збігаються інтереси деяких американських урядовців, які хочуть використати прагнення Кучми дещо відтягнути час настання своєї відповідальності і вирішити деякі зовнішні питання, в тому числі і щодо Іраку.

Прагнення мене і Мельниченка, і інших людей, які вважають, що кожна година перебування цієї людини, цієї банди, як сказав М.Мельниченко, на чолі з Кучмою при владі в Україні – це година втрат для нашої країни.

Я хотів би, щоб усі замислилися над цим. Ті, хто сьогодні робить вигляд, що не помічає, хто такий Кучма, він завтра буде все ж таки відповідати за те, що не робив відповідних кроків.

Василь Зілгалов: Дякую, пане Єльяшкевич. Пане Шишкін, яка Ваша думка з цього приводу?

Віктор Шишкін: Перш за все вітаю добродіїв і моїх колег: Миколу і Олександра, що хоча б таким чином, але ми з ними зустрілися.

Що стосовно Вашого запитання, то в мене наступна аргументація: тимчасовий виступ хвилі, яка має антикучмівський напрямок, виступ цієї хвилі пов’язаний з подвійними стандартами, які проводять США щодо сучасного уряду в Україні. Кучма, відверто скажу, дав хабара - 1 800 життів наших вояків, з яких 6 уже втрачено за інтервенцію в Іраку.

Таким чином США прикривають очі свої, позичають їх у Сірка з точки зору порушення демократії, прав всього українського народу і окремих громадян з боку сьогоднішнього режиму Кучми. Це є так званий подвійний стандарт. Тому я вважаю, що це тимчасове явище, тому що Кучма буде відповідати об’єктивно за всі свої злочини перед українським народом і перед окремими громадянами.

І сьогоднішні подвійні стандарти США минуть. Я думаю, що якщо сьогоднішній Буш не протримається при владі, а переможуть демократи, то думаю, що зовсім інший буде напрямок діяльності і уряду США.

Що стосується старшого Буша, то він нам давно відомий. Я пам’ятаю, як у 1990-му році він усіх нас вмовляв не виходити із СРСР, коли приїжджав. Так що його така направленість проти української незалежності. Я думаю, що він не є прихильником розвитку України як демократичної, сильної і сталої європейської країни.

Василь Зілгалов: Дякую, пане Шишкін.

Пане Мельниченко, ми знаємо, що в липні офіційно стартує передвиборча кампанія, і Л.Кучма, подейкують спостерігачі, можливо, піде на третій термін. Як от Ви розцінюєте ці шанси Кучми на третій термін? Чи маєте Ви якісь сюрпризи для свого колишнього шефа?

Микола Мельниченко: Я у Вас питаю: скільки можна давати доказів злочинної діяльності Кучми, які Ви ще очікуєте сюрпризи? Я надав страшні факти: факти того, що Кучма давав накази вбивати людей, я надав факти, як Кучма грабував українське суспільство.

Наша мета, як і Олександра, так і пана Шишкіна і дуже багатьох людей – це юридичні процеси над бандою, яка пограбувала більшість населення України, яка щодня вбиває в людей віру в краще майбутнє своїх дітей, яка щодня знущається над українським народом. За це все вона повинна відповідати.

Я переконаний, що місце Кучми не на президентському троні, третій термін, а на лаві підсудних. Ми будемо працювати в цьому напрямку, саме в юридичному напрямку, щоб цього не допустити.

Саме більше вони бояться юридичних наслідків. І тому відповідні кроки ми вживаємо також.

Василь Зілгалов: Дякую. Пане Шишкін, сьогодні ми мали зустріч з українськими суддями у Празі. Тут відбувається міжнародна конференція. Деякі з них вважають, що їх незалежність (тобто, наприклад, навіть у цьому питанні, що от сміливість прийняття до розгляду такої справи, як справи касетної) залежить багато в чому від політичної волі в Україні. А, на жаль, сьогодні вони кажуть, що ця політична воля їм заважає бути незалежними.

Як Ви розцінюєте ці заяви суддів українських, пане Шишкін?

Віктор Шишкін: Як трусливу заява. Справа в тому, що суддям виявляти громадянську мужність нічого не повинно заважати. І приймати до розгляду справи нічого не повинно заважати.

Інше питання - в якійсь частині я можу погодитися з висловленнями своїх колег ( тому що я не вважаюся колишнім суддею, суддя – він на все життя суддя, якщо він сьогодні навіть і не виконує функції судді) - в тому, що політичний бік цієї справи може торкатися лише стадії досудового слідства. Тобто, суддя не може самостійно сьогодні таким чином, виявляється, за постановою пленуму Верховного Суду (хоча це є в Кримінальному Кодексі) самостійно відкрити кримінальну справу.

Тому що ви пам’ятаєте випадки з Василенком, коли Верховний Суд його в цьому плані не підтримав, хоча він діяв за законом. Таким чином, залишається лише відкриття кримінальних справ з боку досудових органів слідства ,тобто, або прокуратури, або міліції, або СБУ там, де знаходиться слідчий апарат.

Звичайно, в цьому плані, якщо судді мали це на увазі, вони мають рацію. Тому що саме ці структури підпорядковані сьогодні політично Президентові України. І Генеральний прокурор ні кроку не може ступити без дозволу свого патрона, який засідає на Банковій і який його тримає в своїх тенетах і "смикає за ниточку - кукловід". Якщо з цього боку підходити до такої заяви, тоді вони мають певну рацію.

Василь Зілгалов: Дякую. Пане Єльяшкевич, я знаю, що Ви разом з паном Мельниченком були нещодавно в Сан-Франциско на судовому процесі пана Лазаренка. І ми маємо інформацію (я цитую слова прокурора американського Марти Борщ), що плівки не мають стосунку до справи Лазаренка і далі вона наголосила : "Це політичний бізнес, і більше нічого". Чи правильно зрозуміли ЗМІ слова Марти Борщ, що плівки – це політичний бізнес? Пане Єльяшкевич.

Олександр Єльяшкевич: Знаєте, щодо позиції Марти Борщ, то це стосується конкретної справи Лазаренка. І щодо використання записів у цьому судовому процесі, то Марта Борщ спочатку дуже наполягала, щоб ці записи були використані (і Микола Мельниченко про це може сказати). Але потім чомусь Марта Борщ постійно каже, що записи не мають стосунку до справи Лазаренка. Частина записів має безпосередній стосунок до справи Лазаренка.

На жаль, те, що Марта Борщ дала не зовсім, м’яко кажучи, правдиву інформацію в суді, не дозволило судді прийняти рішення про те, щоб ці записи були на судовому процесі. Але ми маємо інші можливості. Ми через ЗМІ ознайомимо з цими засобами суспільство – і американське суспільство, і українське суспільство – для того, щоб усі зрозуміли, про що йде мова. Ні в якому випадку ми не збираємося захищати Павла Лазаренка. Ви знаєте, що в мене особисто негативне ставлення до цієї людини. І до речі, я був першою особою в Україні, яка офіційно підняла питання про декларацію Павла Лазаренка. Це було в 1996 році, коли ВР України затверджувала подання Президента України щодо призначення Павла Лазаренка прем’єр-міністром України.

Я маю моральне право говорити про Павла Лазаренка, тому що я виступав проти нього весь час, коли він був на керівних посадах. І я знаю, що Павло Лазаренко повинен був пройти через цей суд, і суд повинен був винести свій вердикт для того, щоб, дійсно вирішити, чи винен Павло Лазаренко, чи ні. Але без тих доказів, якими мав скористатись суд у вигляді записів Мельниченка, які зафіксували страшні злочини Кучми щодо як Павла Лазаренка, так і інших осіб, які були пов’язані з Павлом Лазаренком, щодо фабрикації справ проти Павла Лазаренка, проти Миколи Агафонова, проти банку "Слов’янського", "Єдиних енергетичних систем України" і так далі, і так далі. Там дуже багато доказів. Так ось, без цих доказів, я абсолютно переконаний, і я про це офіційно заявив, що неможливий вердикт журі, який би ґрунтувався на повній картині , що відбувалось і чи винен Лазаренко, чи ні. І от це мене непокоїть, тому що який би не був вердикт журі у Сан-Франциско, буде апеляція. І потім уже будуть розглядати не те, чи винен Лазаренко чи ні, а буде розглядатись зовсім інше питання : чому не розглядались докази, чому не розглядались факти, які мають безпосередній стосунок до справи Лазаренка.

А щодо виступу Марти Борщ на судовому процесі, то я хочу ще одне підкреслити: що якщо не казати про Леоніда Кучму, про те, скільки грошей має особисто Леонід Кучма, скільки грошей має його родина, то тоді не можна взагалі зрозуміти ситуацію в Україні. Це просто ні в яке зрівняння не йде – скільки грошей у Кучми і скільки грошей у Лазаренка. Родина Кучми, за нашими підрахунками, має 8 мільярдів доларів.

Василь Зілгалов: Дякую, пане Єльяшкевич. І я звертаюсь до пана Мельниченка. Пане Мельниченко, ми неодноразово намагалися запросити до прямого ефіру ще одного фігуранта касетної справи – Олександра Жира. Але пан Жир всіляко уникає тепер чомусь зустрічей в прямих ефірах з журналістами, і, так я зрозумів, із Вами. Він нещодавно заявляв про те, що оригінали записів перебувають під його безпосереднім контролем. Ми знаємо, що один із основних доказів речових – цифровий диктофон – також доля його до сьогоднішнього дня незрозуміла. Взагалі, як Ви розцінюєте роль Олександра Жира, його поведінку в останній час?

Микола Мельниченко: Я не хотів би опускатися до того, щоб ми тут зараз обговорювали Олександра Жира, як Ви кажете, учасника касетного скандалу. Він не є учасником касетного скандалу, тому що я з Олександром Жиром познайомився після того, як я записував Президента Кучму. І він не може знати про подробиці, і він не може бути учасником. Тому я це відхиляю. Це не є касетний скандал. Це є, як сказав Олександр Єльяшкевич від 16 лютого 1999 року, це є справа Кучми. Це тільки початок справи Кучми.

Стосовно твердження Олександра Жира, що він володіє тим чи іншим, то я вам уже говорив, що дуже багато людей мені допомагали, в тому числі по деяких питаннях допомагав мені і Олександр Жир. Але це не означає, що та чи інша особа є тут головною. Ті люди, які мені допомагали дуже сильно (це як, наприклад, Юрій Литвиненко), то вони постраждали. Мафія так за них взялася, що їм дуже боляче було. І мені дивно, що багато зараз з’являється людей, які кажуть: "От я був учасником касетного скандалу, п’яте, десяте..." Це не варто уваги приділяти, тому що наша задача – це убрати зло. А зло – це є Кучма.

Василь Зілгалов: У Вашій заяві сьогодні короткій на початку нашого ефіру, в якому ми обговорюємо актуальність касетної справи сьогодні для України як в юридичному, так і в політичному плані, прозвучали такі побоювання, що з’явиться чимало фальшивих записів, що багато людей можуть спробувати використати це в своїх інтересах політичних, в передвиборчій кампанії. Ці заяви ґрунтуються на якихось конкретних інформаціях, конкретних побоюваннях чи якось інакше це варто розуміти?

Микола Мельниченко: Я є та людина, яка вже нічого не боїться. Це по-перше. Друге: я говорю те, що я можу підтвердити в суді. Я говорю тільки фактами, на відміну від інших багатьох людей, які хочуть показати свою значимість.

І я не хочу далеко ходити. Давайте ми візьмемо за приклад хоча б вашу радіостанцію "Свобода". Нещодавно, якщо я пам’ятаю, 29 квітня цього року голова Парламентської слідчої комісії Григорій Омельченко передав в київську студію радіо "Свобода" записи. І назвав їх "новими записами Мельниченка", що мене дуже здивувало.

Мій адвокат направив відповідний юридичний лист до керівництва радіо "Свобода", щоб вони ознайомили, що це за "нові записи", про які Мельниченко не знає. І потім виявляється, що ці записи із київської студії зникли. І причому це співпало в часі із переходом вашого керівника Ганни Стеців на службу до пана Януковича.

Тому я впевнений в тому, що буде маніпуляція, буде використовуватись це. І тому я змушений зробити цю заяву, і змушений був звернутися до своїх адвокатів, щоб вони вжили юридичних кроків, щоб цього не допустити.

Василь Зілгалов: Ви в одному з нещодавніх своїх інтерв’ю, пане Мельниченко, сказали так: "Я навіть не знаю, чи побачу я при своєму житті результати всього цього". Але Ви кажете, що Ви нічого не боїтеся. Тобто, йдеться про те, що тут не йдеться про Ваше життя, побоювання Ваші власні, а йдеться про те, що політичний розвиток не дасть побачити результати цієї справи.

Микола Мельниченко: Ні. Я впевнений, що все-таки перемога буде, демократія в Україні буде, Кучму буде усунено від керівництва країною, і він буде відповідати перед законом на лаві підсудних. В цьому я переконаний.

В чому я не переконаний – в тому, що я, дійсно, зможу побачити це. Не тому, що це пройде дуже багато часу, а тому, що мене можуть просто фізично знищити. Це може бути завтра, може бути через тиждень, може бути через місяць. Все залежить від того, наскільки ми близько перейдемо до юридичних процесів, де я мав виступати як свідок.

Василь Зілгалов: Дякую, пане Мельниченко. Пане Шишкін, дехто сьогодні каже, що минуло вже більше, як 4 роки. Тобто, справа касетна, так би мовити, відходить у минуле. Як Ви вважаєте, взагалі докази, ці касетні записи, ці тисячі годин записів, ці докази мають термін давності з точки зору юридичної?

Віктор Шишкін: Мені важко сказати, чим послуговувались ті, які витягували на такий от попередній план або на перший план інформацію про 4 роки. Я думаю, що воно зовсім тут ні до чого. Строк давності притягнення до відповідальності лише існує за вчинення злочину. Там, дійсно, є строк давності. Що стосується доказової бази (це треба відрізняти), то для доказової бази, для джерел доказу (бо вони спочатку повинні бути джерелами доказу, а потім перетворитись в доказову базу) ніякого строку давності не існує. Це навічно. Юридичний факт існує навічно. Відповідальність захищена строком давності за скоєння чогось. А щодо юридичного факту – він не має строку давності. Скільки буде існувати планета Земля, скільки буде існувати людство, таким чином будуть існувати і джерела доказів і юридичні факти.

Навіть для підтвердження своєї такої юридичної думки я міг би навести приклад, пов’язані з лівійськими подіями, коли, як визнав сьогодні Каддафі, лівійські терористи підірвали один із літаків британської авіакомпанії.

І реалізація цього юридичного факту, тобто, його закінчення, визнання і компенсація за втрати відбулася вже за, здається, 15 чи 20 років. Ніякого терміну давності не існувало щодо юридичного факту або доказів.

Тому це або помилкове нерозуміння основних підстав правової науки, або маніпуляція громадською думкою на базі того, що нібито ця людина обізнана в праві. Я б так прокоментував.

Василь Зілгалов: Дякую, пане Шишкін. Я хочу нагадати слухачам, що ми обговорюємо в прямому ефірі касетну справу за участю Миколи Мельниченко і інших фігурантів цієї справи, її актуальність сьогодні, цієї справи, як юридичну. Так і політичну.

І я звертаюся до пана Єльяшкевича. Пане Єльяшкевич, Ви назвали цифру у 8 мільярдів доларів, що це є гроші на рахунках пана Кучми. Ви знаєте, пан Кучма вже двічі заявляв про це журналістам.

Перший раз він сказав для радіо "Свобода": "Якщо знаєте мої рахунки, тоді ці гроші перейдуть вам, для радіо "Свобода". Нещодавно він сказав, що якщо ви знаєте ці рахунки, то ці гроші забере "Громадське радіо".

Так що радіо "Свобода" і "Громадське радіо", виходячи з Вашої інформації можуть дуже сильно розбагатіти. Як Ви вважаєте?

Олександр Єльяшкевич: Ви знаєте, коли я говорю про рахунки Леоніда Кучми та його родини, я навмисне розширюю це поняття, тому що є ті особи, які фактично є касирами Леоніда Кучми, які тримають його кошти.

Перш за все, це його зять, на сьогоднішній день він є зятем, народний депутат України Віктор Михайлович Пінчук, який зараз дуже багато працює як у США, так і у інших країнах для того, щоб отримати якісь гарантії для себе безпосередньо і для Леоніда Кучми.

Я думаю, що це марна справа, але хай він робить ті кроки, які робить. Окрім пана Пінчука є інші особи, я не хотів би їх всіх сьогодні перелічувати з певних причин.

Просто Леонід Кучма ще в 1999 році, якщо пам’ятаєте, коли був кандидатом у Президенти, він не захотів декларувати доходи своєї родини. Це була його особиста позиція, я вам нагадую.

Я з цього приводу виступав з трибуни ВР України. А щодо його заяв щодо його офіційної заробітної плати, то, безумовно, всім впадає в око, що людина, яка отримує таку заробітну плату, і людина, яка робить ті чи інші кроки, наприклад, їх багато цих кроків: відпочинок чи лікування у Баден-Бадені і так далі, вона живе за зовсім інші кошти, вони відрізняються набагато від тієї заробітної плати, яку отримує Президент України.

Але це вже тема іншої розмови. Взагалі якщо радіо "Свобода" хоче підняти дуже цікаві, дуже гострі теми, ми з Миколою Мельниченком завжди готові надати факти, але це вже тема окремих розмов.

Наприклад, якщо говорити про справу Лазаренка, ми можемо надавати факти, які ми будемо обговорювати годинами. І це дуже важливі факти. Коли ми говоримо, що це факти, то це є і прямі дії Кучми, його пряма мова, мова інших фігурантів справи Кучми, а не касетного скандалу, як Ви це називаєте.

Тому що це не касетний скандал. А це справа Кучми, яка буде мати своє юридичне завершення.

Василь Зілгалов: Дякую, пане Єльяшкевич. Пане Мельниченко, ми знаємо, що багато лідерів, так би мовити, кримінального світу в Україні поступово зникають. Помер у слідчому ізоляторі, як інформували слідчі органи, Гончаров, якщо я не помиляюся, і от нещодавно днями з’явилася інформація, що ще один кримінальний авторитет помер у в’язниці - Савлохов.

Були і інші інформації про загибель авторитетів. Як Ви вважаєте, чи не пов’язані ці смерті, ці загибелі лідерів кримінального світу в Україні якимось чином з тим кримінальним режимом, як Ви кажете, в Україні?

Микола Мельниченко: Перш за все, я хочу висловити своє співчуття родині Бориса Савлохова, все-таки життя людини, яка б вона не була, як би не говорили, це є життя. Убивати, забирати життя – це дуже погано.

Мені дуже прикро, що Борис Савлохов пішов з життя, тому що він би міг дуже багато інформації розповісти, в тому числі і про його зв’язки із Деркачем, і про вказівку Кучми стосовно одного зі свідків по справі Лазаренка, про Кириченка, де Кучма намагався вплинути на Кириченка і сказав, що або Кириченко буде дружити із Лазаренком, і ціна цієї дружби повинна становити 100 мільйонів доларів.

Також там називалося прізвище Савлохова. Тому я не можу безпосередньо говорити, що він..., що його вбили, але сумнів у цьому є. Так само, як є сумніви в тому, як загинув Анатолій Єрмак.

Як вам відомо, Анатолій Єрмак їхав в Ізраїль, щоб розслідувати про рахунки Пінчука. В цей час цей подонок Деркач, я інакше не можу назвати його, Деркач доповідає Кучмі, що Єрмак і Панченко збираються в Ізраїль, щоб розслідувати рахунки Пінчука.

І потім іде домовленість Деркача із ізраїльськими спецслужбами, а потім Кучма каже: "Звірйо, звірйо, їх треба просто знищувати". Тому, як ми бачимо, ця банда на чолі з Кучмою буде добиратися до всіх будь-яких шляхів, щоб лишитися при владі, тому що вони стільки встигли награбувати грошей, що їм є що втрачати, але все одно ми свого досягнемо.

Василь Зілгалов: Дякую, пане Мельниченко. У нас є слухач. Добрий вечір!

Слухач: Добрий вечір! Я хотів би поставити запитання Миколі Мельниченкові. Це Сергій. Миколо, як Ви прокоментуєте останню заяву Володимира Цвіля. Зокрема, вчора на "Свободі" був пан Купчинський, який стверджував, що це вже є факт, що пан Марчук був посвячений у цю касетну справу. Дякую.

Микола Мельниченко: Відповідь така, що навколо цього намагаються відвернути головну увагу від Кучми. Мені дуже прикро, що як радіо "Свобода", так і інші видання, не посилаючись на факти, подають плітки.

Я можу надати стільки оперативної інформації, наприклад, та оперативна інформація, яку мені приносять і говорять, що нещодавно Микола Мельниченко продався за 25 мільйонів доларів.

Я кажу: "Добре! А в чому суть? За що я продався?" Далі стосовно заяви пана Купчинського, то він сказав, що у нього є така інформація, але фактів він не має. Тому ми ухиляємося від дискусії головної, а головна дискусія є в тому, що є головний злочинець – Кучма.

Є Мельниченко, який задокументував його розмови. І факти в тому, що ні Марчук, ні Радченко, ні Смєшко, ні навіть Медведчук не були втаємничені в цей механізм і процес.

Дуже багато дискусій стосовно приводу робив той самий Б.Бойко, коли говорив, що Мельниченко ховається на базі НАТО, і це якісь іноземні спецслужби.

Це дивно звучить, але коли ми потім далі дивимося, чому Бойко робив такі заяви, то дуже просто. Прослухавши розмову Богдана Бойка із Кучмою від 20-го вересня, це на третій день після зникнення Гонгадзе, де Бойко говорить, що Кучма недооцінював правої опозиції, яка намагалася винести імпічмент Кучмі.

То Кучма каже (я вибачаюся перед слухачами, я буду прямою мовою цитувати Кучму): "Я опозиції до Президента не боюся, я не буду парламентарієм, я придушу кого завгодно, блядь, а Президентом я все одно буду!"

А Бойко тут знову говорить: "Так, так, а я Вам допоможу". Тому, будь ласка, ось є факти, а от стосовно того, чи Марчук, чи Радченко, чи ще хтось інший – це вводимо ми дискусію у іншому напрямку.

Не було б Радченка, Смєшка, були б інші, черга стоїть за тим, щоб обслуговувати цю банду. Ви візьміть, був Потебенько, був Піскун, зараз Васильєв. Якщо зняти цих осіб, нічого в країні не поміняється, потрібно міняти головне – це керівника організованого злочинного угрупування – Кучму, тоді все стане на місця.

Є ті факти, про які я просто не можу говорити, тому що за цим стоять людські життя. Уберемо банду, потім я все назву.

Василь Зілгалов: Дякую, пане Мельниченко. Я дякую нашим сьогоднішнім гостям. На жаль, час нашої дискусії вичерпано. Я нагадаю, що ми сьогодні у прямому ефірі "Вечірньої Свободи" дискутували на тему: "Касетний скандал, справа Кучми, її актуальність юридична і політична сьогодні".

Брали участь у нашій програмі: колишній охоронець Леоніда Кучми Микола Мельниченко, народний депутат України Олександр Єльяшкевич і у київській студії був один з генеральних прокурорів незалежної України пан Шишкін.

Всім вам дякую! Дякую слухачам за дзвінки. Нагадаю, що з Праги програму вів Василь Зілгалов. На все добре! Слухайте "Вечірню Свободу"!


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News