Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС готує три етапи для України. Замість Чалого за них візьметься Огризко?

Четвер, 10 червня 2004, 13:53
Очікується, що план дій Украина-ЄС буде включати три етапи зближення Києва з Євросоюзом.

З такою спільною ініціативою виступили Австрія й Угорщина, говориться в матеріалі австрійської газети "Die Presse", переклад якої розміщений на сайті Інозмі.

План включає одержання статусу країни з ринковою економікою, вступ до Всесвітньої торговельної організації, перехід на умови угоди про вільну торгівлю.

Ці пропозиції "знайшли своє місце також у плані дій ЄС стосовно України", пише газета.

"Цей план дій, що визначає нові кроки на шляху зближення, проходить у даний час заключну редакцію", - відзначає "Die Presse". Як відомо, він має бути підписаний під час самміту Украина-ЄС у липні в Гаазі.

"Іншого шляху немає: треба продовжувати працювати з українцями", - відзначив посол Мартін Сайдик, що курирує в Міністерстві закордонних справ у Відні питання відносин з ЄС.

Як відзначає видання, "його заклик звернений до всіх, хто збирається після останнього етапу розширення як би опустити на східній границі ЄС шлагбаум".

"Але він також звернений до тих, хто, виходячи з важко передбачуваної політики українського президента Леоніда Кучми, яка коливається між Росією і ЄС, нагадує про необхідність дотримання в діалозі з Києвом стриманості", - відзначає газета.

Посол Сайдик підкреслює: "Ми, зрозуміло, не говоримо в нашій ініціативі про вступ України до ЄС. Але це не означає, що перспективи для вступу не існує".

У всякому разі, український посол у Відні Володимир Огризко австро-угорську ініціативу, яка стосується України, хвалить: "Це дуже позитивний імпульс у потрібний час".

При цьому він підкреслює практичну спрямованість ініціативи. Мова, за його словами, йде про зовсім конкретні речі, наприклад, про поліпшення прикордонної інфраструктури для спільної боротьби проти нелегального транзиту людей, наркотиків і зброї.

Оризко вимагає від Брюсселя: "Ми хочемо знати чітку перспективу. Адже не маючи плану, не можна будувати загальний будинок".

Як представляють у Києві, черговими етапами мають бути: реалізація плану в наступні два-три роки, потім підведення підсумків досягнутого, і якщо всі пункти плану дій будуть виконані, - асоційоване членство в Союзі.

Оризко каже: "Я сподіваюся, що бюрократи в Брюсселі віднесуться з розумінням до нашого бажання щодо перспективи. Ми розуміємо, що в ЄС у даний час інші пріоритети, ніж в України. Але це не може означати, що в Європи більше немає планів на майбутнє".

"Die Presse", представляючи Огризка, відзначає: "він, як говорять, має зайняти важливу посаду, зв'язану з відносинами України з ЄС".

Як відомо, після відставки Олександра Чалого в українському МЗС вакантне місце першого заступника міністра закордонних справ з євроінтеграції.

Огризко до призначення в Австрію працював начальником управління зовнішньої політики адміністрації президента. Він знаходиться на посаді посла у Відні з 31 липня 1999, значно перевищивши чотирирічний термін перебування з дипмісією, передбачений українським законодавством.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування