Кучми поменшало в ефірі, а Мороз – серед лідерів синхронів

Четвер, 10 червня 2004, 17:18
Для останнього місяця характерне поступове зниження уваги в українських теленовинах до діяльності президента Леоніда Кучми, заявив глава Асоціації української преси Валерій Іванов.

За його словами, про це свідчать дані моніторингу, проведеного асоціацією за останні вісім місяців, які він представив у четвер на конференції "Аналітичні центри України: можливості впливу на забезпечення чесних і прозорих виборів" у Пущі-Водиці під Києвом.

"Увага до його (президента) діяльності все одно перевищує, як мінімум у два рази увагу до будь-якої іншої події, але вона менше в порівнянні з попередніми місяцями", - сказав Іванов.

Він відзначив, що в теленовинах на першому місці - рейтинг уваги до президента, на другому з великим відставанням - силові відомства.

За словами Іванова, новини про президента тепер не в кожному четвертому, а в кожному п'ятому телеповідомленні. За його словами, діяльності політичних інститутів присвячено 62% інформації, 37% інформації присвячено політичним персонам.

Також, за словами Іванова, за останні два місяці перемістилися "з негативного поля в позитивне повідомлення про ліві - Комуністичну й Соціалістичну партії".

Лідерами синхронів, за його словами, є всі представники більшості, а з лівих - тільки лідер СПУ Олександр Мороз.

За словами Іванова в середньому синхрон лідера "Нашої України" Віктора Ющенка займає 34 секунди, синхрон лідера Блоку Юлії Тимошенко - 17 секунд. "За цей час вони не мають можливості висловити свою точку зору. Подаються тільки окремі фрагменти аудиторії і відповідним чином коментуються", - відзначив він.

Іванов також стверджує, що для найбільших українських телеканалів - "Інтер", УТ-1, Студія "1+1", Новий канал, СТБ і ICTV характерно систематичне порушення стандартів журналістської діяльності.

Про це, за словами Іванова, свідчить моніторинг, проведений асоціацією за останні вісім місяців.

Глава Асоціації української преси підкреслив, що канали подають інформацію суб'єктивно, не даються альтернативні точки зору.

За його словами, тільки 18% теленовин подаються з джерелами інформації, тоді як за кордоном, як правило - більше 60%.

За словами Іванова, на телеканалах зберігається тенденція єдиних новинних пріоритетів.

"Пріоритетні події дня і пріоритетні події телетижня однакові. Це дозволяє зробити висновок, що канали продовжують керуватися з одного центру. У принципі це протиприродно, що конкуруючі між собою канали висвітлюють ті самі події з тих самих позицій", - відзначив він.

За словами Іванова, політичні новини залишаються однобокими і з перевагою стверджувального контексту. Як відзначив глава асоціації, новини з альтернативною точкою зору займають тільки близько 14%, решта новин подають тільки одну точку зору.

За словами Іванова, новини зі стверджувальним контекстом займають 59%. "Тобто, новини української аудиторії подаються в основному в стверджувальному й позитивному контексті", - відзначив він.

"Якщо говорити про альтернативні точки зору, найменше таких новин на УТ-1 і найбільше - на каналі СТБ", - сказав Іванов.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування