Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не веде переговори з Морозом щодо політреформи. Але Гавриш сподівається на інше

П'ятниця, 11 червня 2004, 11:24
Блок "Наша Україна" не веде переговори про участь у конституційній реформі в пропонованому парламентською більшістю вигляді, заявляє уповноважений представник фракції блоку, народний депутат Юрій Костенко.

"Ми не ведемо жодних переговорів про місце "Нашої України" у конституційному процесі", - сказав він у четвер в інтерв'ю агентству, відповідаючи на питання про стан переговорів лідера блоку Віктора Ющенка з лідером Соціалістичної партії Олександром Морозом із приводу участі в конституційній реформі.

Костенко підтвердив, що Мороз "ставить умовою своєї участі в коаліції на президентських виборах голосування "Нашої України" по конституційній реформі".

"Є законопроект 3207-1, що фактично містить позиції, підтримувані фракцією. Якщо Мороз також підтримає цей законопроект, і буде наполягати на його розгляді, "Наша Україна" готова буде його підтримати", - відзначив депутат.

Він вважає, що в робочій групі з підготовки погодженого законопроекту політреформи, за основу якого узятий законопроект 4180, "намагаються переключити увагу на номер законопроекту, а не на його суть".

"Ми не будемо голосувати 4180. Це - 4105. Те, що відбувається зараз, - продовження маніпулювання так званою політичною реформою", - підкреслив Костенко.

Депутат також вважає за можливе голосування на цій сесії законопроекту, підготовленого блоком "Наша Україна", про що раніше заявляв лідер блоку Віктор Ющенко. "На наступній сесії ми зможемо проголосувати його в другому читанні", - упевнений він.

Однак Костенко вважає нереальним голосування по кожному з законопроектів політреформи до закінчення президентських виборів.

"Сьогодні це непосильне завдання ні для кого, тому що мова йде не про позиції "Нашої України", а про те, що кандидати в президенти, у першу чергу, від влади, не допустять, щоб майбутній президент втратив свої повноваження. Блокувати (голосування ) буде не "Наша Україна", а більшість або її частина", - сказав депутат.

Разом з тим, координатор парламентської більшості, член робочої групи Степан Гавриш вважає за можливе домовитися з блоком "Наша Україна".

"Участь "Нашої України" у конституційній реформі можлива у випадку укладення політичної угоди між "Нашою Україною" та іншими членами широкої коаліції. Ми готові до такого діалогу на базі будь-якого законопроекту, що одержав висновок Конституційного суду", - сказав Гавриш.

"Головне, щоб були заявлені базові позиції, на принципах яких "Наша Україна" готова взяти участь у конституційній реформі, і підписано відповідний документ", - додав він.

Гавриш відзначив, що на даний час триває робота над законопроектом 4180, а наступне засідання робочої групи заплановане на понеділок.

Законопроект 3207-1 (автори - Анатолій Матвієнко, Віктор Мусіяка, Олександр Мороз, Юрій Ключковський і інші), одержав позитивний висновок Конституційного суду.
У законопроекті пропонується, зокрема, скоротити число депутатських голосів, необхідних для прийняття Верховною Радою рішення про відсторонення президента країни з посади в порядку імпічменту, надати право прем'єрові призначати й звільняти глав держадміністрацій. Проект також передбачає введення імперативного мандата.

Президентові надається право достроково розпустити парламент у випадку, якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання Верховної Ради не можуть розпочатися, якщо протягом 60 днів після складення повноважень (відставки) Кабінету міністрів парламент не затвердив новий склад уряду. Передбачається також проведення адміністративно-територіальної реформи, зокрема, передбачається надання статусу громад одному або декільком населеним пунктам.

Законопроект 4180 (автори - Степан Гавриш, Раїса Богатирьова й інші) фактично ідентичний не підтриманому депутатами законопроекту 4105. Він передбачав перерозподіл повноважень між парламентом і президентом з метою оформлення парламентсько-президентської форми правління, обрання президента України в ході всенародного голосування, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень парламенту до 5 років, введення імперативного мандата.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування