Депутатів "Центру", які пішли проти Медведчука, продовжують пресингувати?

П'ятниця, 11 червня 2004, 11:56
У Кременчуці прокуратура затримала помічника депутата Верховної Ради Василя Гаврилюка – члена депутатської групи "Центр".

Про це в п’ятницю повідомила "Львівська газета".

Павла Оленченка, який є помічником Гаврилюка, затримано прокуратурою Кременчука за обвинуваченням в катуваннях.

За словами Гаврилюка, два тижні тому міліція затримувала Оленченка на три доби, але потім відпустила його під підписку про невиїзд. Помічника депутата намагаються притягти до кримінальної відповідальності за обвинуваченням у побитті депутата міськради Кременчука Олега Овчара.

У липні минулого року депутат міської ради Кременчука, директор виробничо-торговельної компанії "Житниця" Олег Овчар звинуватив Гаврилюка та його помічника Оленченка в побитті.

Суд тричі відмовляв Овчару в порушенні кримінальної справи проти зазначених осіб. Крім того, прокуратура Кременчука також порушила кримінальну справу, звинувативши його в несплаті податків у особливо великих розмірах.

Василь Гаврилюк пов’язує дії прокуратури з намаганням натиснути на нього у зв’язку з його діяльністю в депутатській групі "Центр". Саме пан Гаврилюк виступив минулого тижня в парламенті з заявою про тиск влади на депутатів групи "Центр". Він також ініціював створення тимчасової комісії Ради з розслідування фактів тиску на депутатів Верховної Ради.

"Львівська газета" нагадує, що першим яскравим проявом пресування членів "Центру" став перехід одного з них – Михайла Добкіна – у фракцію СДПУ(о). І хоча сам він мотивував свій крок прихильністю до політреформи, його колеги схилялися до іншої версії – загроза кримінального переслідування батька нардепа.

Як заявляли тоді "центристи", після голосування за проект політреформи (власне, більшість членів "Центру" голосували тоді "проти"), а особливо після розгляду у парламенті подій у Мукачевому, коли "Центр" віддав свої голоси на користь опозиції, в регіонах почалися масові перевірки бізнес-структур, до яких мають чи мали причетність депутати цієї групи.

На думку "Львівської газети", ситуацію "Центру" певним чином ускладнює ще й те, що Володимир Литвин, якого вважають неформальним натхненником появи групи, відтепер має власну фракцію – аграріїв, консолідація якої та процес повернення до її лав усіх членів НАПУ, які є у Верховній Раді, – процес складний і трудомісткий. А тому "центристам", скоріше за все, доведеться боротися зі своїми проблемами самотужки.

"Коли тиждень тому депутати групи "Центр" заявили, що влада чинить на них тиск із намаганням чи то роздробити групу чи то відкоригувати її позицію, депутати з опозиції "заспокоювали", переконуючи, що це лише початок, і попереду – веселе і цікаве життя, яким представники опозиції втішаються вже давно", - нагадує газета.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування