Україна не ставитиме в Стамбулі питання про членство в НАТО, бо це некоректно

П'ятниця, 11 червня 2004, 13:48
Ставити питання про вступ України до НАТО на саміті в Стамбулі некоректно й неправильно.

Таку думку висловив начальник управління євроатлантичного співробітництва Генерального штабу Збройних сил України Леонід Голопатюк в інтерв’ю газеті "День" за підсумками варшавської зустрічі
Євгена Марчука з керівництвом НАТО.

Він відзначив, що під час третіх консультацій між Україною та НАТО на рівні керівників військових відомств у Варшаві "задавали тон" нові члени НАТО, які "одностайно заявляли про повну підтримку необхідності підвищення формату відносин Україна — НАТО".

"Досить часто лунали заяви, що потрібно переходити до роботи в форматі Плану дій щодо членства (ПДЧ). За оцінкою литовського міністра, Україна майже готова до членства в НАТО", - додав Голопатюк.

В той же час він заперечив, що під час варшавських зустрічей було сформульовано порядок денний засідання комісії "Україна — НАТО" в Стамбулі на найвищому рівні.

"Така мета не ставилася. Зараз ніхто не може конкретно сказати, які будуть обговорюватися питання на засіданні комісії "Україна — НАТО". Хоч однозначно, що результати цієї конференції матимуть вирішальний вплив на формування порядку денного в Стамбулі. Тут навіть немає жодного сумніву", - зазначив Голопатюк.

"Думаю, здебільшого йтиметься про те, як Україна просувається на шляху виконання заходів, передбачених Планом дій і щорічним Цільовим планом. НАТО визначатиме, наскільки успішно Україна справляється з досить важким "домашнім завданням", - додав він.

Він відзначив, що генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер, так і міністр Євген Марчук "правильно зазначили, що ставити таке питання як основне на саміті в Стамбулі як мінімум некоректно й неправильно".

За словами Голопатюка на саміті НАТО розглядатимуться "концептуально масштабні питання".

"Альянс переживає складний період, пов’язаний із багатьма проблемами — Середземноморський регіон, Близький Схід, Балкани; питання можливостей із урахуванням розширення. Тому важко уявити, якими були б результати цього саміту, якби до порядку денного поставили ще й питання про наше членство", - зазначив Голопатюк.

"Всі експерти, які дійсно обізнані з внутрішньою процедурою роботи Альянсу, відверто посміхаються й кажуть, що просто безглуздо ставити зараз це питання", - додав представник військового відомства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування