Янукович перетворюється з кандидата "донецьких" в кандидата від Кучми та СДПУ(о)?

П'ятниця, 11 червня 2004, 14:05
Віктор Янукович уже визрів як несамостійний політик, і саме він буде єдиним кандидатом від влади. А Ющенко, злякавшись об'єднання з Тимошенко, втратить 20% електорату.

Таку думку в інтерв'ю газеті "Поступ", опублікованому у п'ятницю, висловив політолог Володимир Полохало.

Оцінюючи реальність висунення єдиного кандидата в президенти від влади, Полохало відповів: "Цей кандидат у влади вже є - Віктор Янукович".

При цьому, на думку політолога, "Янукович як можливий третій президент більше залежатиме від другого президента та його оточення, аніж другий президент (Кучма) залежав від першого президента (Кравчука)".

Підтвердженням цієї залежності Полохало ввжає той факт, що в середу Янукович представляв у Вінниці нового голову обладміністрації - члена СДПУ(о) Григорія Калетника, попередньо погодившись на відставку із цієї посади представника своєї Партії реґіонів Віктора Коцеміра.

На думку політолога, "це є знаковою подією, яка засвідчує, що Янукович програє Вікторові Медведчуку в розстановці кадрів".

"Це також свідчить, що реґіональними бюрократичними елітами сьогодні керує не прем'єр Янукович, а голова Адміністрації президента Медведчук. І це означає, що Медведчук потрібний Януковичу не тільки в інформаційному та іншому ресурсах, але також і в кадровому ресурсі", - додає Полохало.

За словами Полохала, саме нині формується майбутня залежність Януковича як потенційного президента. "Це засвідчує, що вже зараз у оточенні не тільки чинного президента, а й президента майбутнього сформувався свій "сірий кардинал", - вважає політолог.

На думку політолога, Януковичу чітко показують, що "якщо він хоче бути основним кандидатом, то він повинен рахуватися з інтересами інших могутніх гравців, насамперед з Кучмою, Пінчуком і Медведчуком".

"По суті, на наших очах Янукович перетворюється з кандидата Партії реґіонів, або "донецького клану", в кандидата від Кучми та СДПУ(о). І, що важливо, ця залежність посилюється", - каже Полохало.

Саме тому, що "Янукович вже визрів як несамостійний політик, який не може перебрати на себе монопольний контроль над політичними та економічними процесами в Україні так, як це зараз робить Кучма, на нього й ставитиме влада", переконаний Полохало.

Коментуючи нові наміри Генпрокуратури позбавити депутатської недоторканості Юлію Тимошенко Полохало сказав, що цим влада намагається запобігти виникненню на виборах союзу Тимошенко з Віктором Ющенком.

"Дії влади проти Тимошенко спрямовані проти самого Ющенка, і основною мішенню цих дій влади є саме він", - вважає Полохало.

На його думку, "якби він (Ющенко) ізолював від себе такого могутнього союзника, як Тимошенко, то це стало би величезним успіхом влади, тому що за союзу двох опозиційних лідерів значна частина - понад дві третини - виборців Тимошенко майже автоматично проголосують за Ющенка". А це, за його підрахунками, від 6 до 20% електорату.

До того ж, вважає політолог, негативний рейтинг Тимошенко у жодному разі не накладається на рейтинг Ющенка.

"Проте частина оточення Ющенка ніяк не може збагнути, що негативи Тимошенко на рейтингу лідера "НУ" не позначаться. Це нагадує ситуацію із Славою Стецько, коли Ющенка переконували, що її залучення до "Нашої України" зменшить шанси блоку на парламентських виборах. Вийшло ж навпаки", - каже Полохало.

Натомість, "пішовши на вибори самостійно, він (Ющенко) втратить не лише електорат Юлії Тимошенко, але й протестну частину власного електорату, оскільки протестний електорат Ющенка буде сумніватися в його здатності чинити опір адміністративному ресурсу та тиску з боку влади", - прогнозує Полохало, додаючи: "І взагалі, ця частина електорату засумнівається у прагненні Ющенка до влади, у його жазі до перемоги".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування