Ющенко набридло дивитися, як Кучма марно цілується з Путіним

П'ятниця, 11 червня 2004, 18:46
Віктор Ющенко пропонує оголосити нинішній рік роком щирості у відносинах між Україною й Росією.

Про це він написав у відкритому листі російській еліті, опублікованому в "Независимой газете" напередодні Дня Росії.

"Багато гарних і правильних слів про перспективи наших відносин було сказано останнім часом. Для цього були різні приводи, але в цілому можна сказати, що запевняння в дружбі і симпатіях до Росії стали ознакою гарного тону в українських політичних колах", - сказано в листі.

"Однак, - говоритися далі, - успішність нашого співробітництва визначається не кількістю обійм і поцілунків на вищому рівні і навіть не числом підписаних угод і договорів. Нам потрібна чітка стратегія двосторонніх відносин на середньо- і довгострокову перспективу, що передбачає новий алгоритм співробітництва, створення принципово нової природи економічних відносин".

Лідер "Нашої України" переконаний, що "нам необхідна політика "відкритої долоні", відвертого і відповідального партнерства, що геть-чисто виключає недомовки, нехай навіть прикрашені красивими і нічого не значущими дипломатичними формулюваннями".

"У нас уже був рік України в Росії. Пройшов і рік Росії в Україні. Чому б нинішній рік не оголосити роком щирості? Особливо важливо це було б у рік президентських виборів в Україні. Саме в цей період відносини між нашими країнами мають потребу в граничній чесності і відкритості", - пише Ющенко.

На його думку, особливо важливо це було б у рік президентських виборів в Україні, коли відносини між країнами мають потребу в граничній чесності і відкритості.

Насамперед, на думку Ющенка, "потрібно перестати вводити росіян в оману – майбутні вибори в Україні ні в якому разі не є вибором між Росією і Європою, боротьбою між "прозахідними" і "проросійськими" силами".

"Стабільності в Україні, про зацікавленість у якій неодноразово заявляли представники російської політичної еліти, загрожують не вибори самі по собі і не неминуча зміна влади. Загроза дестабілізації криється саме в прагненні правлячого режиму зберегти свою владу за будь-яку ціну", - говоритися в листі.

Висловлюючи стурбованість спробами нинішньої української влади "утягти Росію в рішення своїх особистих проблем, заповнити дефіцит суспільної підтримки за рахунок "ресурсу Путіна", за допомогою спекуляцій на тих добрих почуттях, які українці традиційно відчувають до Росії і росіян, Ющенко підкреслює: "Ми – за наступність у політиці".

Ющенко пропонує "зробити кілька кроків" назустріч один одному:

"Перший крок – закрити і поставити на полицю захоплюючу, сповнену трагедій, історичну працю за назвою "Наша Родіна – СРСР".

"Другий крок – оцінити всі зобов'язання, борги, договори, аванси й домагання, що нагромадилися в багажі наших дипломатичних служб за останній десяток років. Можливо, деякі з них уже втратили свою значимість і не варті паперу, на якому написані".

"Третій крок – чітко, без недомовок і двозначностей визначити формат співробітництва в політичній, економічній, культурній сферах...".

"Четвертий крок – перейти до конкретних дій і спільних рішень у всіх областях міждержавних відносин. Сюди ми відносимо, у першу чергу, створення зони вільної торгівлі, взаємне сприяння вступові наших країн до СОТ, наведення порядку на кордонах, скасування й недопущення в майбутньому будь-яких дискримінаційних заходів щодо громадян двох країн".

"Переконаний, що справжній патріот Росії зможе поважати тільки патріотичну владу в Україні. А дружба без поваги – одне лукавство. Я упевнений у щирості нашої дружби", - закінчує свій відкритий лист Ющенко.

Читайте також:

Ющенко чотири години передавав лист Чорномирдіну


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...