Гавриш обурений – їх "кинули" із призначенням нового глави ДПАУ

П'ятниця, 11 червня 2004, 20:09
Координатор парламентської більшості, один з лідерів групи "Демініціативи - Народовладдя" Степан Гавриш називає відставку Кравченка і призначення Ярошенка на посаду глави Державної податкової адміністрації порушенням угоди між президентом, урядом і парламентською більшістю.

В інтерв'ю він нагадав, що при розподілі посад посада глави ДПАУ - це квота фракції "Демініціативи" - "Народовладдя".

За його словами, це питання не узгоджувалося з депутатською групою. Він нагадав, що відповідно до угод, раніше підписаних прем'єр-міністром і президентом, питання про зміну керівництва ДПАУ має бути узгоджене з депутатською групою.

"Ми цим рішенням здивовані", - сказав Гавриш. Координатор підкреслив, що група "поважає вибір президента", і має намір зібратися на засідання, щоб обговорити це питання і вирішити, як діяти.

Гавриш підкреслив, що більшість сьогодні "політично деморалізована", і "поглиблення внутрішньої кризи може привести до більш серйозної кризи в більшості".

Коментуючи призначення Ярошенка головою ДПАУ, лідер Соцпартії Олександр Мороз назвав його, насамперед професіоналом. "Я сподіваюся, що робота (ДПАУ) буде більш прозорою, не буде двох кабінетів міністрів", - підкреслив він.

При цьому, говорячи про відставку Юрія Кравченка з посади глави ДПАУ, Мороз відзначив, що "опозиція давно заявляла про необхідність змін у податковій службі. "Президент зробив крок, який потрібно було зробити давно. Швидше за все, він це зробив під тиском фактів, яких не можна було більше ховати", - вважає глава СПУ.

Член депутатської групи "Центр" Сергій Бондаренко вважає політичним кроком зміну керівництва ДПАУ. "Це на 100% політичне рішення", - сказав він.

У той же час, за словами депутата, це рішення можна назвати "маленькою перемогою Миколи Азарова і маленьким страхом Віктора Януковича". На думку Бондаренка, таке рішення мало б бути ухвалене ще два з половиною роки тому, коли Азаров ішов в уряд на посаду першого віце-прем'єра.

Після себе він мав залишити Ярошенка, вважає депутат, який був тоді його першим замом, вважає депутат.

Він висловив думку, що останнє призначення можна вважати частиною виборчої кампанії. При цьому, на його думку, не можна розглядати зміну керівництва податкової, як спробу використовувати цю структуру, як інструмент тиску на ті або інші політичні сили.

Глава парламентського комітету з питань свободи слова й інформації, член фракції "Наша Україна" Микола Томенко вважає, що в рішенні президента про зміну керівництва ДПАУ "більше політики, ніж економіки".

За словами депутата, ні для кого не таємниця, що Кравченко "мав інше бачення роботи ДПАУ у взаєминах з адміністрацією президента і Кабінетом міністрів" - АП хотіла, щоб податкова активніше діяла в плані політичної, профілактичної роботи", проводячи перевірки народних депутатів, органів місцевого самоврядування і ЗМІ, що симпатизують опозиції.

У свою чергу, уряд, на думку Томенка, хотів зробити з ДПАУ департамент Мінфіну і Кабміну.

Лідер Компартії Петро Симоненко вважає зміну глави ДПАУ "кроком у контексті передвиборної кампанії". "Думаю, що це питання не тільки в діяльності податкової, а це - порушення всіх технічних процесів в економічній, соціальній і іншій сферах суспільства", - сказав Симоненко.

За його словами, на сьогодні в українському суспільстві склалася ситуація "нігілізму і невиконання законів". Симоненко підкреслив, що, насамперед, це стосується представників верхніх ешелонів влади.

За його словами, зміна керівництва ДПАУ відбулася не тільки через "особистісні аспекти", а це рішення прийняте в контексті боротьби, яка починається, у президентській кампанії. Симоненко думає, що такий крок можна розцінювати як спробу концентрації адмінресурсу і фінансових потоків.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

КУЧМА ПРИЗНАЧИВ ГОЛОВОЮ ДПАУ ЛЮДИНУ АЗАРОВА

КУЧМА ПРИЙНЯВ ВІДСТАВКУ КРАВЧЕНКА. ДПАУ ТИМЧАСОВО ОЧОЛИТЬ МЕДВЕДЧУК?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
Усі новини...