Янукович для Кремля – це "фальш-панель"?

Понеділок, 14 червня 2004, 11:29
Для Кремля найбажанішим переможцем на українських виборах був би силовик – такий собі "український Путiн". Другим найбільш прийнятним для Кремля варіантом є Леонiд Кучма, і лише третім – Вiктор Янукович.

Про це розповів російський політолог Станіслав Бєлковський, який приїхав до Києва засновувати українську філію свого Інституту національної стратегії, повідомляє радіостанція "Голос Америки".

Бєлковський зауважив, що висловлює погляди не свої особисті, і не офіційні, а розповідає про настрої верхівки кремлівської адміністративної еліти, які йому добре відомі.

"Є тверде уявлення, що Віктор Янукович не буде наступником Кучми, що це фальш-панель, проект, строк життя якого витікає вже цього літа".

Як каже політолог, це випливає як зі ставлення самого Кучми до глави уряду і тих кроків, які робляться в Україні, щоб його підставити, так і з того, що Янукович не є компромісною фігурою для багатьох суб`єктів великого бізнесу в Росії.

Вважають, що Янукович як представник певного економічного угруповання російському бізнесу в Україні шансу не дасть. Крім того, зауважує політолог, Янукович не стане президентом, бо занадто розрекламував свої судимості.

Як каже Бєлковський, Кремль розглядає натомість два реальніших проекти. Найбільш бажаний – варіант українського Путіна, силовика, який зміг би швидко, за кілька місяців набути рейтинг і стати наступником.

Другий за прийнятністю для Москви варіант – третій строк Кучми. Кучма потрібен Росії через те, що залежний від неї: "Росію влаштовує те, що він обмежено легітимний в очах Заходу. Це означає, що Кучма завжди матиме потребу в Росiї як у джерелі легітимності".

Щодо реальності переобрання Кучми на третій строк, у Кремлі великі надії покладають на адміністративний ресурс. "Вважається, що жоден інший кандидат в президенти, крім самого особисто Леоніда Даниловича, не може цей адміністративний ресурс привести в дію належним чином так, щоб забезпечити будь-який потрібний результат виборів", -каже політолог.

За словами Бєлковського, у Москві переконані, що Кучма готується до третього строку і останнім часом вживає найактивніших зусиль з легітимації третього строку і в США – саме в цьому ключі кремлівська еліта сприймає останні візити крупних американських політиків в Україну.

Варіант Януковича Кремль розглядає останнім, і лише тому, що Янукович в розумінні Путіна – все-таки краще, ніж Ющенко. Бєлковський каже, що перемоги Ющенка в Кремлі бояться тому, що перемога Ющенка буде сприйматись у світі як поразка Росії.

"У підручниках історії напишуть, що в цей момент Росія зазнала поразки. І саме тому Росія боїться перемоги Ющенка. А для Путіна дуже важливо, що про нього буде написано в підручниках російської історії".

Хоч насправді, додає московський політолог, уявлення про Ющенка як неприйнятного для Росії кандидата – міф, який починає потроху розвіюватись.

Як він каже, дехто з російських олігархів останнім часом лобіює, хоч наразі й безуспішно, перед Путіним підтримку Ющенка. Ці люди вважають, що при Ющенкові, на відміну від Януковича, російський бізнес в Україні зможе жити.

В будь-якому разі, хоч би які були преференції бюрократичної верхівки російської еліти, можливості її впливу на українські вибори не безмежні. І якщо в другому турі Ющенко значно випереджатиме кандидата від влади, Путін буде змушений потиснути йому руку.

Як прогнозує московський політолог, той президент України, якого оберуть, і буде заднім числом оголошений кандидатом Кремля – навіть якщо цією людиною виявиться Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування