Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ не буде спостерігати за репетицією виборів президента України

Вівторок, 15 червня 2004, 10:48
Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ очікує на запрошення української влади наглядати за виборчим процесом президента.

Про це Інституту масової інформації повідомив Вадим Жданович, радник з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ у Варшаві.

Після офіційного запрошення передбачається, що БДІПЛ ОБСЄ розгорне свою місію з нагляду в повному обсязі, включаючи довгострокових та короткострокових спостерігачів.

За словами Ждановича, передбачається, що місія буде довготривалою, і її представники працюватимуть у ключових містах України.

Кількість спостерігачів ОБСЄ поки що не відома. Офіційні органи України мають надати дозвіл на певну кількість осіб. ОБСЄ в свою чергу направлятиме відповідний запит. І, як сказав пан Жданович, вони намагатимуться акредитувати в Україні якомога більше співробітників, проте останнє слово за офіційним Києвом.

За попередньою інформацією, учасників від ОБСЄ на президентських виборах має бути не менше двохсот.

Про своє бажання наглядати за виборчим процесом представники ОБСЄ заявили в усній формі під час своєї місії у Києві 9-12 червня з оцінки потреб.

"Як правило, звіти представників ОБСЄ після певних заходів мають суто рекомендаційних характер. Звітні документи розповсюджуються в ОБСЄ, надаються Постійній раді. Країни учасниці поділяють ті домовленості, які передбачає Копенгагенський документ. Саме на підставі її чітких вимог і складаються звіти. Ми висловлюємо певні думки, надаємо оцінки, рекомендації, з якими потім уже сама влада має ознайомитися та розглянути можливості їх усунення", - розповів пан Жданович.

Зокрема, як відмітив Вадим Жданович, цього року вони приділили Україні багато уваги.

Разом з тим, ОБСЄ надає істотне значення майбутнім президентським виборам в Україні.

Крім того, експерти ОБСЄ були присутні під час виборів міського голови в Мукачевому та виборів до Верховної Ради в Одесі. Суттєвих порушень, як стверджує Вадим Жданович, під час останніх зафіксовано не було.

Детальний звіт про одеську ситуацію буде оприлюднений найближчим часом. Натомість, ОБСЄ не спостерігатиме за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться у 151-у виборчому окрузі 20 червня в Полтаві. За словами Вадима Ждановича, вони вже не можуть собі цього дозволити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування