Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Все частіше Україну хочуть засудити в Страсбургу

Вівторок, 15 червня 2004, 15:40
Україна перемістилася з 1 на 6 місце за кількістю звернень громадян до Європейського суду з прав людини.

Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, передає прес-служба Мінюсту.

На сьогодні за кількістю скарг Україну випередили Росія, що посідає перше місце, а також відповідно Польща, Румунія, Франція та Туреччина. Проте кількість заяв проти України, які містять формальні ознаки для їх розгляду Європейським судом, збільшується.

За словами міністра, з моменту набуття чинності Конвенції про захист прав і основних свобод людини для України (вересень 1997 р.) до Європейського суду з прав людини звернулося понад 8 тисяч осіб зі скаргами на порушення державними органами України прав і свобод, гарантованих Конвенцією.

Більшість цих заяв визнається Європейським Судом неприйнятними до розгляду. У той же час, за словами Міністра, якщо в 2000 році Євросуд визнав можливими до розгляду та надіслав українському Уряду для надання зауважень 26 заяв, у 2001 – 13, у 2002 – 18, у 2003 році було надіслано 156 заяв. Цього року в Національному бюро знаходилося на розгляді понад 200 справ, що надійшли з Європейського Суду.

Серед основних категорій скарг, які були визнані Європейським судом як потенційно прийнятні до розгляду, міністр назвав заяви на неможливість виконання рішень національних судів, надмірну тривалість проваджень справ у суді, застосування до обвинувачених незаконних методів ведення слідства та неефективного розслідування прокуратурою скарг на катування, порушення прав при затриманні та взятті під варту, а також порушення процесуальних прав українців.

Лавринович також наголосив, що під час опрацювання справ виявлені прогалини, які існують у національному законодавстві.

Зокрема, у сферах виправно-трудового законодавства, питань законодавства про боротьбу із незаконним обігом наркотичних засобів, питань сімейного законодавства, питання ефективності оскарження дій суддів, питання законодавства про адміністративні правопорушення.

Також прогалини виявлені в питаннях оскарження дій слідчого під час попереднього слідства, питання проведення безоплатної адвокатської допомоги в цивільних справах, питання законодавства про банкрутство та дія Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна", питання кримінально-процесуального та цивільного процесуального законодавства в частині права на свободу та особисту недоторканість.

"Якщо Україна не внесе відповідні зміни у національне законодавство, за два роки кількість скарг проти нашої держави, щодо яких Європейський Суд визнає наявність порушень прав людини, може збільшитися більш ніж вдесятеро", – підкреслив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...