ПОЛІТРЕФОРМА ВІД ЮЩЕНКА – ЦЕ ЖАРТ, ГОВОРЯТЬ КУЧМІСТИ

Вівторок, 15 червня 2004, 18:27
Координатор парламентської більшості, співголова конституційної комісії Степан Гавриш оцінює шанси проведення політичної реформи в Україні як 50 на 50.

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналістам у вівторок, повідомляє Інтерфакс-Україна

Коментуючи ситуацію, що склалася з проведенням політичної реформи в Україні, Гавриш сказав: "Процес політичної реформи схожий на реанімаційну палату, і декілька досить досвідчених і розумних хірургів як Мороз, Гавриш, Мартинюк й інші, ходять біля її ліжка, але процес видужання знаходиться, чесно кажучи, у руках інших політичних лідерів".

За словами Гавриша, робоча група, очолювана першим віце-спікером Адамом Мартинюком, у вівторок завершила обговорення законопроекту №3207-1. Він відзначив, що цей законопроект був "переписаний Миколою Катеринчуком (фракція "Наша Україна")".

За словами Гавриша, у цьому документі "реального перерозподілу повноважень не відбулося", але це, за його словами, "не має ніякого значення, оскільки політичне рішення так і не ухвалене".

Коментуючи на прохання журналістів заяву лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка про те, що його фракція готова підтримати законопроект про внесення змін до Конституції №3207-1, у випадку якщо зміни до Конституції будуть вводитися після 2006 року, Гавриш сказав:

"Це жарт, який не слід серйозно сприймати, тому що виглядає, принаймні, зовсім не аргументовано, і не зрозуміло введення обмежених повноважень президента і проведення диверсифікації системи влади після двох років правління президента з імперативним мандатом".

"Це виглядає наївно і дивно, але, головне, це виглядає дивно щодо виборців, яких намагаються обдурити в такий спосіб", - вважає депутат.

За словами Гавриша, жодних змін після 2006 року відбутися не може, навіть якщо це буде записано в Конституції, "оскільки в сильного президента обов'язково до цього часу з'являться 300 голосів, і він зможе провести будь-яку реконструкцію Конституції під будь-якою європейською вивіскою".

Гавриш підкреслив, що конституційну реформу потрібно проводити саме сьогодні, щоб "новий президент прийшов з конкретними зобов'язаннями і не говорив потім: я взяв на себе таку то суму зобов'язань і мені не вистачає, прошу додати".

За словами Гавриша, "без потенціалу "Нашої України" політична реформа у своїй перспективі виглядає ослабленою. Він підкреслив, що оцінює сьогодні шанси проведення політичної реформи як 50 на 50. За його словами, ця ситуація "буде до того часу, поки "Наша Україна" не усвідомить, що вона програє ці вибори, але буде запізно".

За словами Гавриша, у середу пройдуть завершальні консультації з лідером "Нашої України" Ющенком з питання політичної реформи, і після цього буде ухвалено рішення про проведення засідання конституційної комісії.

У свою чергу, член фракції БЮТ, член конституційної комісії Анатолій Матвієнко висловив думку про необхідність провести консультації.

На думку Матвієнка, необхідно рекомендувати спікеру Володимиру Литвину провести консультації в рамках фракцій БЮТ і "Наша Україна", потім окремо консультації з опозицією й окремо з більшістю, потім провести консультації з керівництвом усіх фракцій і груп парламенту, після чого провести засідання погоджувальної наради з питання конституційної реформи.

За його словами, у такий спосіб необхідно "спробувати знайти алгоритм", оскільки на сьогоднішній день невідомо, чи виносити на голосування два законопроекти щодо політичної реформи, чи один.

"Якщо не узгодити варіанти, більшості може знову не вистачити голосів", - сказав Матвієнко. "Хоча я думаю, що вони (більшість) грають у конституційну реформу, тому що розводять і комуністів і Мороза (лідер Соцпартії Олександр Мороз)", - відзначив Матвієнко.

За його словами, законопроект №4180 узгоджений на засіданні робочої групи, а законопроект №3207-1 – ні, тому що немає "політичного рішення", чи буде його підтримувати фракція "Нашої України".

Коментуючи заяву Ющенка про те, що "Наша Україна" готова підтримати законопроект №3207-1 у випадку його введення після 2006 року, Матвієнко підкреслив, що якщо це "тверда позиція" Ющенка, то, на його думку, на голосування в парламенті буде виноситися законопроект №4180, оскільки ні соціалісти, ні комуністи не підтримують пропозицію про введення змін до Конституції з 2006 року.

Саме через це, вважає Матвієнко, у законопроекту №3207-1 немає шансів на підтримку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News