Литвин муситиме направити запит "про фашистську спрямованість СДПУ(о)"?

Вівторок, 15 червня 2004, 18:41
Регламентний комітет Верховної Ради не бачить причин не реєструвати постанову парламенту "Про наявність фашистської спрямованості СДПУ(о) або її відсутність".

Про це говориться у відповіді на виконання доручення голови Верховної Ради Володимира Литвина про розгляд відповідної постанови, внесеної депутатами Терьохіним, Бондаренком, Косівим, Шкілем та Стецьківим, на "відповідність вимогам регламенту Верховної Ради України".

Такої ж думки дотримується комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, очолюваний бютівцем Анатолієм Матвієнком.

Комітет звертає увагу спікера, що "чинним регламентом Верховної Ради не передбачений попередній розгляд законодавчих ініціатив на предмет реєстрації".

Рішенням комітету Литвину рекомендується погодитись з висновком регламентного комітету і відкликати доручення від 13 травня щодо доцільності реєстрації названої постанови.

В той же час комітет із правової політики, який очолює Василь Онопенко з БЮТ, вважає, що розгляд постанови "Про наявність фашистської спрямованості СДПУ(о) або її відсутність" "не має підстав" і "реєстрація проекту постанови є недоцільною".

Також "недоцільним обговорення подібних документів" вважає Георгій Крючков, який у зверненні на адресу спікера попросив "не перетворювати парламент на клоунаду".

Постанова "Про наявність фашистської спрямованості СДПУ(о) або її відсутність" була внесена 12 травня, однак її відмовилися реєструвати в секретаріаті парламенту. Після цього автори постанови звернулися до спікера з вимогою пояснити, чому відповідна постанова, яка укладена відповідно до норм регламенту, не реєструється.

Спікер Литвин доручив відповідним комітетам розглянути це питання і винести своє рішення.

Проект постанови "Про наявність фашистської спрямованості СДПУ(о) або її відсутність" доручає СБУ "зробити ретельний аналіз діяльності СДПУ(о), виявити чи використовує остання фашистські чи неофашистські методи керівництва державою, окремими регіонами чи територіальними громадами, а також, чи використовує партія послуги осіб із кримінальним минулим або майбутнім".

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту постанови, вона вноситься "у зв'язку з наявністю усного запиту члена СДПУ(о) Нестора Шуфрича, спрямованого заступнику голови СБУ" Ігорю Дріжчаному під час парламентських слухань 12 травня щодо подій навколо виборів у Мукачевому.

Тоді Шуфрич вимагав від Дріжчаного відповіді, "чи є в СБУ дані про те, що СДПУ(о) є партією фашистської спрямованості".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування