В Україні з'явився свій "Отпор", який повалив Мілошевича в Югославії

Вівторок, 15 червня 2004, 19:33
Активісти сербського "Отпору", який боровся проти диктатури Слободана Мілошевича, допомагають в Україні групі молоді, яка у квітні розпочала кампанію “Пора”.

Про це розповів Бі-Бі-Сі один із лідерів "Отпору" Станко Лазендіч.

За його словами, між політичними обставинами в усіх країнах, де бувають активісти "Отпору", можна провести паралель – "авторитарний режим з однієї та намагання згуртувати опозицію з іншої сторони".

То ж "Отпор" - раніше підпільний молодіжний рух, що разом із об'єднаною опозицією Сербії у 2000 році вчинив опір фальсифікації президентських виборів у Югославії та забезпечив значний внесок при усуненні режиму Слободана Мілошевича, а нині політична партія, "допомагає своїм східним друзям у Грузії, Білорусії та Україні включитися у громадське життя країни".

Метою поїздок представників сербського "Отпору" до України, розповідає Лазендіч, є підготовка молодіжних організацій, незалежно від їхнього політичного спрямування, та передача досвіду, як організовуватися та успішно діяти.

"З українською молоддю проводимо тренінги, розказуємо їм, яким чином можна проводити ту чи іншу кампанію, як чинити спротив владі, не вдаючись до насильницьких дій", - каже він.

Сербський політик нарікає, що в Україні створено негативний імідж його організації і її несправедливо приписують до лав політичних радикалів.

"Українські мас-медіа, які служать режимові, використали шанс обзивати нас різними образливими іменами та навіть експортерами державних заколотів, - каже він. - Навпаки, ми хочем лише поділитися із нашими українськими друзями секретами успіху "Отпору". Бажаємо лише підняти свідомість молоді, аби вони зрозуміли, що майбутнє країни в їхніх руках".

"Сербському "Отпору" вдалося стимулювати опозицію до об'єднання. Ми співпрацюємо із білоруською організацією “Зубр” уже три роки. Хлопці з грузинської організації “Кмара” дізналися про нас і з власної ініціативи зв'язалися з нашою організацією, аби ми допомогли їм зорганізуватися і перенести наш досвід у Грузію. Вони буквально перемалювали нашу кампанію, навіть символ – стиснутий кулак - перебрали у нас. Про результати цієї кампанії найкраще знають мешканці Грузії", - розповідає Лазендіч.

Як пишеться на веб-сторінці "Пори", метою кампанії є "мобілізувати суспільство до активного вибору свого майбутнього, проконтролювати проведення чесних і прозорих виборів і примусити владу визнати вибір народу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування