Через проблеми із "травленням" НАТО не може прийняти Україну

Середа, 16 червня 2004, 12:13
Перед вступом України до НАТО альянсу треба "перетравити" наслідки останнього розширення на Схід.

Таку думку висловив німецький чотиризірковий генерал Клаус Райнгард, що очолює делегацію німецьких військових, котра перебуває зараз в Києві, повідомляє радіостанція "Німецька хвиля".

"Розширення НАТО створило для альянсу нові труднощі організаційного та військового характеру, й, так би мовити, "перетравлення" нових членів вимагатиме певного часу", - каже Райнгард.

З іншого боку, на його думку, "перед Україною стоїть ціла низка завдань політичного, структурного та юридичного характеру, які потрібно виконати".

"Я вважаю, що це (вступ у НАТО) є питанням часу й аж ніяк не ставить під сумнів саму перспективу членства України в НАТО”, - вважає генерал. Але водночас, підкреслює він далі, "важливо, щоб, з одного боку, незалежно від політичних сил, які перебуватимуть при владі, Україна трималася цього курсу, не змінюючи своїх цілей".

Райнгард вважає, що, якби Україна вступила до НАТО, тоді можна було б налагодити ще тіснішу співпрацю. ”Нам у НАТО Україна буде потрібна на тривалу перспективу”, - наголосив німецький генерал.

В рамках співпраці між міністерствами оборони обох країн німецькій стороні ”ідеться про те, щоб пояснити українським друзям, як нам вдалося вбудувати збройні сили в демократичний устрій держави".

"Україні для цього, очевидно, потрібен ще деякий час. Питання стоїть так: що ми можемо зробити разом, щоб прискорити вступ України до НАТО та Європейського союзу, щоб поглибити економічну інтеграцію. Саме ці питання будуть дедалі інтенсивніше обговорюватися в наступні роки. Нам ідеться також про модернізацію збройних сил, про соціальну спрямованість армійських реформ”, - зазначив Райнгард.

Зокрема, щодо питання про цивільний контроль над військовими генерал Райнгард зауважив, що відповідно до уявлень про це у Західній Європі з принципових міркувань міністерства оборони очолюють цивільні політики. Генеральні штаби виконують функції дорадчих органів, які покликані допомагати цивільним міністрам у розв‘язанні фахових питань. Політичні ж керівники, і на цьому особливо наголосив німецький генерал, несуть політичну відповідальність за розвиток армії.

Чотирьохзірковий генерал бундесверу у відставці Клаус Райнгард є колишнім головнокомандувачем сухопутними військами НАТО у Європі, командувачем міжнародними силами з підтримання миру в Косово. Він є німецьким куратором програми співробітництва між військовими відомствами Німеччини та України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування