Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучмісти готові голосувати за політреформу "Нашої України"?

Середа, 16 червня 2004, 12:59
Парламентська більшість готова підтримати законопроект по політичній реформі №3207-1, про підтримку якого раніше заявила фракція "Наша Україна", повідомив лідер Соцпартії Олександр Мороз.

Мороз, який входить у робочу групу тимчасової спеціальної комісії з проведення політичної реформи, сказав, що група продовжує відпрацьовувати два законопроекти по проведенню політреформи, по яким вже отримані висновки Конституційного суду України - №3207-1 і №4180.

Фракція "Наша Україна" категорично відкинула можливість голосування законопроекту політичної реформи №4180, який, на переконання її представників, є ідентичним законопроекту по внесенню змін до Конституції №4105, який не був проголосований у квітні, однак має намір підтримати законопроект №3207-1, положення якого близькі до розробленого фракцією законопроекту.

Неузгодженим на сьогодні моментом законопроекту №3207-1 є його перехідні положення - "Наша Україна" наполягає на введенні цього закону в дію в 2006 році, більшість - у 2004.

Мороз повідомив, що домовленість про підтримку фракціями більшості законопроектів №3207-1 була досягнута у вівторок у ході засідання робочої групи. "Це було обговорено, якщо "Наша Україна" бере зобов'язання голосувати в першому і другому читанні і при остаточному голосуванні", - сказав лідер Соцпартії.

Відповідаючи на питання про можливий розвиток подій у випадку, якщо "Наша Україна" буде наполягати на введенні законопроекту з 2006 року, Мороз сказав: "Ми за це, але ми прекрасно розуміємо, що в цьому випадку проголосують 140 депутатів парламенту. Навіщо тоді займатися дурницями? Ми шукаємо компроміс, що дасть більш 300 голосів".

Лідер фракції СПУ також висловив припущення, що восени ситуація зміниться, і "Наша Україна" може скоріше, ніж інші, голосувати "за".

Законопроект №3207-1 (автори - Анатолій Матвієнко, Віктор Мусіяка, Олександр Мороз, Юрій Ключковский і інші), одержав позитивний висновок Конституційного суду.

У законопроекті пропонується, зокрема, скоротити кількість депутатських голосів, необхідних для прийняття Верховною Радою рішення про відсторонення президента країни з посади в порядку імпічменту, надати право прем'єру призначати і звільняти глав держадміністрацій.

Проект також передбачає введення імперативного мандата. Президентові надається право достроково розпустити парламент у випадку, якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання Верховної Ради не можуть початися, якщо протягом 60 днів після додавання повноважень (відставки) Кабінету міністрів парламенту не затвердив новий склад уряду.

Передбачається також проведення адміністративно-територіальної реформи, зокрема, передбачається надання статусу громад одному або декільком населеним пунктам.

Законопроект №4180 (автори - Степан Гавриш, Раїса Богатирьова й інші) фактично ідентичний непідтриманому депутатами законопроекту №4105.

Він передбачав перерозподіл повноважень між парламентом і президентом з метою оформлення парламентсько-президентської форми правління, обрання президента України в ході всенародного голосування, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень парламенту до 5 років, введення імперативного мандату.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування