Ющенко стимулює до об'єдання націоналістів, які не люблять Андрія Чорновола

Середа, 16 червня 2004, 14:18
Українські націоналістичні організації заявляють про початок процесу об'єднання.

Про це у середу заявили журналістам голови двох громадських організацій - Організації українських націоналістів, Організації українських націоналістів (революційної), та двох партій - Конкресу українських націоналістів та Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

На сьогоднішній день усі названі організації єдині в підтримці Віктора Ющенка на президентських виборах.

"Інтереси держави сьогодні є такі, що Кучма повинен піти, а Ющенко – прийти, і тоді вирішиться багато проблем", - каже голова ВО "Свобода" народний депутат Олег Тягнибок.

Разом з тим, заявляють націоналісти, задля консолідації націоналістичного руху створено робочу групу, яка в короткий термін має опрацювати ідеологічні та політичні засади об'єднання українського націоналістичного руху.

Як заявив в.о. голови ОУН Василь Гищук, "наша мета – це націоналісти у реальній владі заради української України".

Спільними зусиллями націоналісти мають намір пройти до Верховної Ради після виборів 2006 року та мати власну націоналістичну фракцію.

Разом з тим, голови націоналістиних організацій не стали називати конкретних термінів об'єднання. "Щоб зробити формальне об'єднання, потрібно пройти певний етап. Для цього потрібен час", - каже Тягнибок.

Щодо глибини можливого об'єднання, на яке готові йти організації, Гищук відповів: "До самої-самої глибокої". На уточнююче питання він відповів: "Найглибше – це означає, що має бути блок громадської організації і політичної партії".

"Надіємося, що цей блок не буде обмежуватися зовнішніми ефектами", - додає голова ОУН(р) Андрій Гайдамаха.

Націоналісти заперечують, що їхня причетність до підтримки Ющенка може зашкодити останньому. Голова КУН Олексій Івченко пояснює націоналізм як "найглибший прояв патріотизму" і вважає, що "міф" про націоналістів-радикалів "на сьогоднішній день вже розбитий".

На його думку, до виборів 2006 року, на яких чотири організації збираються боротися за місця у парламенті разом, КУН налічуватиме "сто тисяч активних членів і три тисячі зареєстрованих організацій".

Його доповив Тягнибок, котрий стверджує, що "після годинного спілкування з будь-якою аудиторією ми робимо так, що вони (люди) стають нашими прихильниками". "Ми, навпаки, якраз хочемо показати, що Україна є єдиною унітарною державою, і такої різниці між Сходом і Заходом, як це намагаються показати, немає", - каже він.

Крім того, націоналісти ухвалили кілька спільних заяв, одна з яких вимагає денонсації угоди про ЄЕП, а інша застерігає громадян "бути пильними і не піддаватися на провокаційні випади псевдонаціоналістичних груп та їхніх керівників.

До останніх автори заяви відносять, зокрема, оргінізацію "ОУН в Україні", головою котрої нині є Андрій Чорновіл.

"ОУН в Україні" та їй подібні групи є втіленням політичного проекту, спрямованого на розбиття української опозиції та дискредитацію націоналістичного руху", - йдеться у заяві.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування