Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"У Литвина в очах страх", - каже Омельченко. Він готовий навіть розпустити комісію по Гонгадзе

Середа, 16 червня 2004, 14:25
Голова парламентської слідчої комісії з розслідування загибелі журналіста Гонгадзе та інших резонансних справ Григорій Омельченко готовий навіть, щоб Верховна Рада розпустила слідчу комісію, заради того, щоб перед тим вона заслухала її звіт.

Про це голова комісії сказав в інтерв'ю Інституту масової інформації

Омельченко висловив сумнів, що звіт комісії буде заслухано в парламенті до президентських виборів. "Цей звіт не буде офіційно заслуханий, тому що багато речей, які встановлені слідчою комісією й висновки, які зробила слідча комісія на сьогодні, діватись уже нікуди, підтверджені Генеральною прокуратурою – і колишнім генпрокуром Піскуном, і нинішнім Васильєвим", - зазначив він.

За словами голови комісії, щомісячно, починаючи з вересня 2002-го року по декілька він просить у погоджувальної Ради розглянути питання, але отримує відмову.

"Вже останній раз я казав: скажіть, будь ласка, що я маю зробити, аби ви заслухали звіт спеціальної комісії та звіт Генпрокурора з тих питань? Я навіть готовий на те: слухайте звіт і нехай Верховна Рада голосує про припинення діяльності слідчої комісії, але дайте я прозвітую!", - зазначив Омельченко.

Він також сказав, що коли у понеділок, 14 червня в черговий раз звернувся до Литвина, щоб заслухали звіт, то побачив в його очах "страх від цього звіту, він знає, що прозвучить".

За його словами, на прохання тодішнього віце-спікера, нині генпрокурора Геннадія Васильєва Тимчасова слідча комісія направила голові Верховної Ради звіт і результати діяльності слідчої комісії.

"Звичайно Литвин ознайомлений, він знає, які там висновки, які пропозиції, які зібрані докази і він знає, що згідно з висновками слідчої комісії, він є одним із співучасників, одним з організаторів насильницьких злочинних дій проти Георгія Гонгадзе і це у висновках комісії", - сказав Омельченко.

За його словами, Тимчасова слідча комісія ВР України, розглянувши зібрані докази – це свідчення свідків, потерпілих, експертизи, речові докази та інша інформація – прийшла до висновку, який був проголосований одноголосно членами Комісії.

Згідно з цим висновком, співучасниками злочинних дій щодо Георгія Гонгадзе є чотири посадові особи в Україні.

"У діях президента України Леоніда Кучми, колишнього глави адміністрації президента, а нині голови Верховної Ради України Володимира Литвина, колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка та колишнього керівника Служби Безпеки України, нині народного депутата України Леоніда Деркача є ознаки злочину, передбачені статтею 27 ККУ, ч.3 ст. 146 ККУ – співучасть в організації дій, направлених на організацію викрадення Георгія Гонгадзе, що спричинило тяжкі наслідки", - зазначив Омельченко.

Він також відзначив, що на сьогоднішній день тимчасова слідча комісія не має доказів, щоб говорити, що президент Кучма є організатором вбивства Георгія Гонгадзе, однак встановлено, що "Кучма і названі ще троє осіб є організаторами викрадення журналіста".

"А ця відповідальність, за Кримінальним Кодексом України, наступає за частиною 3. ст. 146. Комісія також постановила, що президент України Кучма та Леонід Деркач, Микола Азаров та інші посадові особи чинили інші тяжкі та особливо тяжкі злочини, які передбачені Кримінальним Кодексом України", - наголосив Омельченко.

Він також підкреслив, що ці висновки Комісії підтверджені документальними доказами та направлені до Генеральної прокуратури для порушення кримінальних справ, однак Генпрокуратура "взяла і гамузом приєднала всі ці матеріали до кримінальної справи про вбивство Георгія Гонгадзе".

"Це юридична шизофренія. Цього не можна було робити, тому що кожний окремий епізод торкався іншої посадової особи", - зазначив Омельченко.

"Це не профанація трьох генпрокурорів – це вказівка президента України. Жоден з них не спростував ті докази, які підтверджують про вчинення злочинів Кучмою, Литвином, Деркачем, Азаровим", - наголосив він.

Читайте також:

Омельченко просить журналістів допомогти йому розказати, що Кучма причетний до смерті Гонгадзе

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування