Кучма всім навів Кірпу у приклад

Середа, 16 червня 2004, 15:38
Міністр транспорту України Георгій Кірпа ознайомив у середу президента Леоніда Кучму з проектом нового Дарницького вокзального комплексу на лівому березі Києва, який переміг в конкурсі.

Президент подякував всім, хто бере участь у проектуванні і будівництві нового вокзалу, зокрема, Міністерство транспорту. "Нехай вчаться інші галузі так віддаватися справі", - сказав президент.

Кірпа повідомив президентові, що будівельники "вийдуть на нульовий фундамент" вокзалу до зимових морозів. Міністр проінформував главу держави про те, що проект нового вокзалу передбачає підведення до нього лінії метрополітену і будівництво станції з двома виходами - до вокзалу й у місто.

Також буде побудовано підземний наскрізний тунель для трамваїв і автомобілів. Проект передбачає будівництво паркінгу на дві тисячі машин, а також торговельного центру. Біля вокзалу буде нова транспортна розв'язка на Бориспіль і Ленінградську площу, готель, буде реконструйований прилягаючий до вокзалу район.

Президент підкреслив, що вокзал має бути обладнаний з урахуванням нестатків інвалідів. Кірпа завірив, що це обов'язково буде зроблено і передбачено проектом.

Міністр транспорту відзначив, що новий вокзал у Дарниці буде не гірше Вашингтонського, занесеного в Книгу рекордів Гіннеса, з яким українські фахівці ознайомилися перед розробкою свого проекту.

Як відомо, напередодні в Мін'юсту була зареєстрована партія "Відродження", лідером якої є Георгій Кірпа.

У той же час директор Київського центра політичних досліджень і конфликтологии Михайло Погребинський вважає позитивним фактором створення нової партії "Відродження" на чолі з Кірпою, але не бачить перспективи в міністра стати єдиним кандидатом у президенти від влади.

Перспектива політичної реформи в країні, "запустила механізм необхідності публічної політичної діяльності для великих менеджерів, оскільки іншим способом взяти участь у майбутній системі влади вони не мають можливості", - відзначив політолог.

"Тому я розглядаю створення цієї партії як такий публічний базис для політичної діяльності великого і, мабуть, одного із самих популярних менеджерів в Україні", - додав Погребинський.

"Це дає Кірпі гарні шанси для збереження себе в політиці, оскільки політика стає партійною. І з прогнозом на 2006 рік потрібна якась політична сила, яка б підтримувала амбіції, у гарному сенсі, такого популярного серед частини населення політика, для того, щоб взяти участь у владі на нових підставах і стати членом якоїсь правлячої партійної коаліції", - пояснив політолог.

У той же час Погребинський переконаний, що незважаючи на те, що в Кірпи серед менеджерів, "не засвічених у політиці, найвищий президентський рейтинг (у районі 3%, вище чим у Володимира Литвина або Сергія Тігіпка)", міністр транспорту не буде претендувати на статус єдиного кандидата від коаліційних сил на президентських виборах -2004.

У той же час ряд народних депутатів вважають, що партія "Відродження" створена штучно з метою висування Кірпи кандидатом у президенти.

Зокрема, член фракції Соціалістичної партії України Юрій Луценко сказав: "Це зроблено для того, щоб підкреслити: Віктор Янукович (прем'єр-міністр України, запропонований як єдиний кандидат в президенти лідерами партій, фракції і груп які входять до складу парламентської більшості ) є тимчасово виконуючим обов'язки єдиного кандидата від влади. Насправді влада підштовхує Кучму до висування на третій термін - тільки він може об'єднати не згодних з кандидатурою Януковича".

Луценко також вважає, що партія "Відродження", "штучно створена партія залізничної влади, скінчиться після відходу Кірпи з політичної арени".

Представник фракції Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль вважає, що створення "корпоративної структури" є спробою "підтримати нині діючого міністра транспорту як кандидата в президенти".

"Швидше за все, він піде на вибори: від влади буде більше п'яти кандидатів, з них один - реальний єдиний кандидат", - сказав депутат.

Шкіль висловив думку, що єдиним кандидатом, швидше за все, буде Володимир Литвин (голова Верховної Ради), а Янукович, Кірпа й інші - допоміжними кандидатами. "Ця партія буде жити доти, доки Кірпа буде при владі", - додав він.

Народний депутат, член фракції блоку "Наша Україна" Роман Зварич також вважає, що створення партії свідчить про те, що міністр транспорту готується висувати свою кандидатуру на посаду глави держави. "Кірпа намагається маневрувати, щоб стати прапороносцем - єдиним кандидатом, а після 31 жовтня (день виборів президента України) партія зникне", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Кiрпа піде в парламент, а не в президенти

Партію Кірпи сформують з мільйону залізничників, автодорожників та авіаторів

КІРПА СТВОРИВ СВОЮ ПАРТІЮ І НАЗВАВ "ВІДРОДЖЕННЯ"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування