УНІАН судитиметься із "Столичными новостями" Рабиновича

Середа, 16 червня 2004, 16:30
Інформаційне агентство УНІАН подає до Господарського суду Києва позов до видавничого дому "CN-Столичные новости" за несанкціоноване та некоректне використання інформації агентства.

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор юридичної фірми "Правовий консалтинг і практика" Віра Крат.

За словами Крат, протягом останніх півроку щоденна газета "Столичка", засновником якої є "CN-Столичные новости", використала без угоди на передплату та будь-якого посилання на УНІАН більш як 70 інформацій агентства.

"Оскільки звернення УНІАН з вимогою припинити таку практику не дали результату, офіційне звернення до газети з проханням роз'яснити ситуацію також залишилось без відповіді, єдиний цивілізований юридичний спосіб захистити свої права – це звернення до суду", - сказала вона.

В результаті повідомила Крат, очолюваною нею фірмою, згідно з угодою про юридичний захист інтересів агентства, підготовлено позов з вимогою припинити несанкціоноване використання інформації та стягнути з "CN-Столичные новости" матеріальні збитки, включаючи вартість передплати, завдані такими неправомірними діями. Моральну шкоду в позові оцінено чисто символічно – в 1 гривню.

"Всі підстави для захисту прав є, наше законодавство дає таку можливість," – наголосила юрист.

На прес-конференції головний редактор УНІАН Олександр Харченко також оголосив про започаткування агентством премії "Золотий пилосос".

За ідеєю, премію вручатимуть ЗМІ, які допускають несанкціоноване використання інформації інших ЗМІ без жодних посилань та укладання відповідних угод про передплату.

За його словами, премію названо саме "Золотим пилососом" за банальною асоціацією: по-перше, видання, які її отримають, "висмоктують" чужу інформацію як пилососи; по-друге, використання чужої інформації без будь-яких затрат на її виробництво є справді "золотим" в комерційному плані.

Яскравим прикладом такого "пилососу" Харченко назвав саме "Столичку", в якій протягом тривалого часу регулярно з'являються повідомлення УНІАН, що подаються практично дослівно, однак не містять при цьому ніяких посилань на агентство.

На прес-конференції було урочисто запаковано та відправлено з кур'єром на адресу редакції "Столички" побутовий пилосос як символічну премію.

Як інший приклад Харченко навів використання повідомлень агентства Інтернет-сайтом "Подробности". За його словами, угоду про передплату з агентством має юридична особа, що представляє інтереси телеканалу "Інтер", нею інформація передається до Інтернет-проекту, останній же періодично припускається використання цієї інформації без посилань на агентство.

Показовим є те, зазначив Харченко, що видання-"пилососи" часто настільки автоматично "здирають" новини, що цитують у себе навіть технічні помилки, допущені в агентстві.

"Це яскравий приклад недобросовісної конкуренції. Ми змушені утримувати штат журналістів, випускових редакторів, витрачати колосальні зусилля на виробництво інформації, а інші люди просто користуються цим, отримуючи комерційну вигоду від результатів чужої праці" - сказав він.

В свою чергу комерційний директор УНІАН Валерій Нечипоренко наголосив, що позов до "Столички" не є комерційним проектом. "Просто хочемо припинити цю практику. Ми дуже довго це рішення відкладали, для нас воно було болісне. Ми принципово проти того, щоб журналісти судилися з журналістами, але ситуація зайшла надто далеко. Якщо сьогодні не створити юридичних прецедентів, то будемо, по-перше, всі поступово нести збитки, а по-друге, авторитет професії журналіста буде падати," – сказав він.

Нагадаємо, що Вадим Рабинович є президентом Видавничого дім "CN-Столичные новости"

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування