Кінах агітував за ЄЕП, а Жириновський його підтримав

Середа, 16 червня 2004, 19:11
Голови Союзів підприємців Росії, України і Білорусії вважають, що у єдиного економічного простору (ЄЕП) Росії, України, Білорусії і Казахстану більше перспектив, ніж у Євросоюзу.

Таку думку вони висловили, виступаючи на восьмому Міжнародному економічному форумі у Санкт-Петербурзі, повідомляє РІА "Новини".

"Росія, Казахстан, Білорусія і Україна багато в чому близькі до створення єдиного економічного простору, і, я переконаний, рано або пізно до нього приєднаються багато держав. Причому, перспектив у такого економічного простору, мабуть, не менше, якщо не більше, ніж у Європейського співтовариства", - сказав глава Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) Аркадій Вольський.

Вольский зазначив, що дев'ять членів колишнього Радянського Союзу протягом п'яти років демонструють середні темпи зростання близько 7% на рік, в той час як країни ЄС - всього 2%, а світова економіка - 4,5%.

На його думку, в цей час говорити про вступ Росії в ЄС не доводиться.

"Давайте не будемо лукавити і скажемо чесно: ні зараз, ні в осяжній для життя нинішнього покоління перспективі не стоїть питання про вступ Росії й інших країн СНД в Євросоюз, чи то в якості повноправного або асоційованого члена", - сказав голова РСПП.

На його думку, найголовніше - це пошук спільних точок зору країн ЄС і ЄЕП. "Важливо, щоб ЄС і Союз, що народжується на Сході, не вступали в конфронтацію, а шукали спільні точки зору", - зазначив Вольський.

У свою чергу, голова Союзу промисловців і підприємців України Анатолій Кінах заявив, що прийшов час вирішувати питання по ЄЕП на найвищому політичному рівні.

"Ми вийшли на етап, коли зусиль, таланту окремих менеджерів, підприємців вже недостатньо для того, щоб ефективно співробітничати", - сказав він.

Зі слів Кинаха, прийшов час, коли всім країнам на просторі СНД треба займатися питаннями синхронізації законодавства, особливо у сфері оподаткування, митних процедур, формування стартового капіталу, безпеки бізнесу і захисту інвестицій.

"Нестиковка законів, відсутність необхідної політичної волі привели до того, що сьогодні на стику України і Росії, по суті справи, відсутні навіть одиничні приклади створення фінансово-промислових груп або серйозних міжнаціональних вертикально структурованих компаній", - сказав Кінах.

"Ми дуже багато від цього втрачаємо", - додав він.

Голова Білоруської конфедерації промисловців і підприємців Микола Стрєльцов, кажучи услід за колегами про єдиний економічний простір на території країн СНД і відносини з ЄС, дуже негативно висловився щодо підвищення цін на енергоносії на внутрішньому ринку Росії.

"Негативні наслідки постійного підвищення цін на продукцію базових галузей (енергоресурси відносяться до базових галузей) величезні. І найголовніше, що така політика робить нашу продукцію на світових ринках і на внутрішніх неконкурентоспроможною за ціновому фактором", - сказав він.

Стрєльцов підкреслив, що в даний момент відносно невисокі ціни на сировину і паливо на внутрішньому ринку Росії і на європейському ринку є, по суті, єдиною конкурентною перевагою країн СНД.

З Вольським, Кінахом і Стрєльцовим солідарний і віце-спікер Держдуми РФ Володимир Жириновський. Як істотні переваги СНД перед ЄС він назвав наявність традиційної спільної мови - російського - і "історичної валюти" - рубля.

"Загальноєвропейської мови немає і навряд чи буде: німці не будуть вчити французьку, а французи - німецьку. І у тих, і інших немає бажання говорити по-англійському. А у нас є спільна мова - російська", - сказав лідер ЛДПР.

І у рубля історія більш значна, ніж у євро - валюти, яка використовується усього два роки, зазначив Жириновський.

Днем раніше, у вівторок, прем'єр-міністр України Віктор Янукович, виступаючи на засіданні Восьмого економічного міжнародного форуму у Санкт-Петербурзі, заявив, що формування єдиного економічного простору (ЄЕП) відповідає сучасним тенденціям інтеграції в глобальній економіці.

Читайте також:

Янукович захоплений ЄЕП більше, ніж Євросоюзом

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування