Кучма поїхав до Баден-Бадену після звернень "провідних вітчизняних та іноземних діячів"

Четвер, 17 червня 2004, 12:08
Історія про лікування Кучми в Баден-Бадені давно вже перетворилася на анекдот з довгою бородою, але кінця їй ніяк не видно. Тепер до з'ясування, чому і на чиї гроші український гарант провів три тижні в розкішній клініці "Макс Грюндіг" долучився не хто інший як глава його адміністрації Віктор Медведчук.

Саме йому довелося писати відповідь на черговий запит Миколи Томенка, який півроку не може заспокоїтися, на чиї ж гроші відпочивав Кучма в шварцвальдських горах під Баден-Баденом.

Як відомо, кілька тижнів тому в інтерв'ю "5 каналу" головлікар "Макс Грюндіг Клінік" Ернст-Мартін Лєммєль заявив, що вони не платили за відпочинок Кучми: "Ми отримали платіж. Від кого – ми не знаємо. Але ми не платили за нього".

Водночас є офіційна відповідь голови Держуправління справами Ігоря Бакая: Кучма відпочивав за рахунок приймаючої сторони, що мало б обійтися німецькій клініці десь у 60 тисяч євро. За українським законодавством Кучма зобов'язаний був задекларувати отримання подібного подарунку у своїй декларації про доходи. Тому Томенко 9 квітня 2004 року звернувся з відповідним депутатським запитом до Державної податкової адміністрації України.

Однак, тодішній голова ДПАУ Кравченко відмовив нардепу у наданні відомостей про доходи Кучми, зазначивши, що така інформація може бути надана "тільки президенту України або, за його дорученням, іншим особам".

Тоді Томенко вирішив направити відкритий лист самому Леоніду Кучмі, в якому просив йому "як публічному політику європейської держави власноруч припинити поширення чуток на тему перебування президента України на лікуванні у Німеччині та причин фінансування цього лікування клінікою "Макс Грюндіг", а також оприлюднити інформацію про свої доходи, як це має місце у багатьох країнах світу".

Саме на цей лист-запит і отримав народний депутат Томенко відповідь "за дорученням президента" від голови АП Медведчука.

Слід зазначити, що Медведчук приділив депутату значно більше уваги порівняно з відповідями в три рядки від Бакая. Голова АП написав майже сторінку.

З неї випливає, по-перше, що президент Кучма – добропорядний платник податків, який до то ж з власної ініціативи завжди інформує про це ЗМІ. А тому, слід думати, депутату Томенку слід дочекатися 1 квітня 2005 року, коли Кучма задекларує доходи. Правда, тоді він не зможе вимагати з поважного пенсіонера інформацію про доходи, оскільки Кучма, згідно з його ж обіцянками, буде президентом не країни, а свого власного фонду.

По друге, виявляється, після операції у Феофанії Кучму завалили не лише листами про політреформу, але й пропозиціями відпочити та підлікуватися різні клініки. Серед яких була і "Макс Грюндіг".

По-третє, запрошення в Україні сприйнялося як прояв гуманізму, а не як загроза її національній безпеці.

По-четверте, Кучма жив у "Бьольхое Шлоссготель"-"Макс Грюндіг Клінік" не просто так, а мав контакти з різними діячами, що "сприяло зміцненню дружніх відносин наших держав". Якими саме діячами, Медведчук не уточнив. На сайті президента за термін з 26 грудня по 16 січня згадується лише телефонна розмова з Кваснєвським та кілька телеграм главам держав, що зазнали стихійних лих і катастроф.

По-п'яте, Медведчук "пропонує" нарешті заспокоїтися і закрити тему, бо решта широкої громадськості з розумінням сприйняла надання медичної допомоги нашому Гаранту.

Втім, навіть ця відповідь не задовольнила Томенка. Як зазначив депутат у коментарі "Українській правді", тепер він змушений через журналістів знову звернутися до Кучми – щоб його на наступній прес-конференції запитали щодо декларації про доходи. "Через Медведчука отримати цю інформацію неможливо", - додав він.

Нижче повністю наводиться відповідь Медведчука:

Народному депутатові України
М. ТОМЕНКУ


У зв‘язку з вашим зверненням за дорученням Президента України повідомляємо, що неухильно додержуючись вимог Конституції та законів України Л. Д. Кучма в установленому порядку подав до відповідної державної податкової інспекції декларацію про свої доходи за минулий рік. Декларація про доходи за 2004 рік також буде подана до податкових органів у визначені законодавством строки. При цьому зазначаємо, що інформація з цього питання, хоча це й не передбачено законодавством, передається до засобів масової інформації.

Щодо лікування Л. Д. Кучми у Німеччині зазначаємо, що після повідомлення засобів масової інформації про перенесення Президентом України важкої операції, було одержано чимало звернень від провідних вітчизняних та іноземних державних і громадських діячів, а також лікувально-оздоровчих центрів зі словами щирої підтримки, добрими побажаннями швидкого одужання та запрошеннями скористатися їх можливостями для проведення інтенсивного курсу післяопераційної реабілітації.

З урахуванням рекомендацій лікарів було визнано за доцільне скористатися запрошенням однієї з відомих німецьких приватних клінік "Макс Грундіг" провести таку реабілітацію як її гостя в одному з пансіонатів, який спеціалізується на лікуванні відповідних захворювань, що цілком відповідає міжнародній практиці.

Таке запрошення українською стороною було вдячно сприйнято як вияв щирої стурбованості добропорядних людей станом здоров‘я лідера дружньої держави, готовності, виходячи з принципів гуманізму, надати йому необхідну допомогу, свідченням глибокої поваги до України, а не як загрозу її національній безпеці.

Перебування Президента України у Німеччині, протягом якого відбулися телефонні розмови та інші контакти з багатьма державними та громадськими діячами, сприяло зміцненню дружніх відносин наших держав. Тому для Вашої стурбованості щодо можливого виникнення проблем у зв‘язку з цим для забезпечення інтересів України немає жодних підстав.

Про ці обставини неодноразово інформувалися представники засобів масової інформації та широка громадськість, які з розумінням сприймають надання медичної допомоги Главі нашої держави.

P.S. від УП. Кілька днів тому джерела "Української правди" повідомили деякі подробиці фінансування Кучми в Баден-Бадені. Вони стверджують, що варто шукати в напрямку однієї із фірм під назвою "Царський двір", яка зареєстрована в Німеччині. За даними джерел, до цієї фірми має відношення сам Ігор Бакай.


Читайте також:

Для АП не існує питання про операцію Кучмі в Карлсруе

У Карлсруе Кучмі було зроблено таємну операцію?

Баден-баденські спонсори Кучми

Не шукайте Кучму в Баден-Бадені. Він у гостях у Бакая

Бакай відповів, за чий рахунок Кучма відпочивав у Баден-Бадені

Кучма помер? Кучма живий!

На Кучму готували замах у Баден-Бадені, але Кравченко не захотів його врятувати

ЗАМАХ НА КУЧМУ В БАДЕН-БАДЕНІ "ОРГАНІЗУВАЛИ" У ДОНЕЦЬКУ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...