Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українських моряків витягли з іракської тюрми

Четвер, 17 червня 2004, 12:40
Капітан і старший помічник судна "Навстар-1" Микола Мазуренко й Іван Сощенко, що знаходилися в іракській в'язниці "Абу-Грейб" за обвинуваченням у контрабанді пального, повертаються в Україну для відбуття покарання.

Про це заявив журналістам у четвер у Києві начальник прес-служби МЗС Маркіян Лубківський.

За його словами, у результаті напруженого переговорного процесу, що проходив між Україною, США й Іраком, сторони досягли домовленості підписати спільну заяву про передачу українських моряків для відбуття покарання в Україні.

"15 червня після завершення переговорного процесу тимчасовий повірений у справах України в Іраку Анатолій Олійник і заступник глави коаліційної тимчасової адміністрації посол Ричард Джонс підписали цю заяву", - сказав Лубківський.

16 червня тимчасова коаліційна адміністрація в Іраку передала українських громадян посольству України. У цей день українське посольство в Іраку оформило їм проїзні документи, придбало цивільний одяг і забезпечило за допомогою американської сторони тижневою дозою ліків.

Разом з посольством України в Йорданії посольство в Іраку організувало переїзд українських громадян на батьківщину.

У середу моряки вилетіли в Україну в супроводі двох співробітників посольства в Іраку.

"Зараз вони знаходяться в дорозі, і ми очікуємо найближчим часом їхнього повернення на батьківщину", - сказав Лубківський. Він відзначив, що в такий спосіб українські моряки будуть переведені в Україну для відбуття покарання і підтвердження українськими судовими органами вироку, винесеного їм іракським судом.

Лубківський також підкреслив, що для повернення українських моряків на батьківщину МЗС України і його диппредставництва за кордоном використовували весь інструментарій міжнародного права і всі можливі важелі дипломатичного впливу.

Як повідомлялося, судно "Навстар-1" з українським екіпажем на борту, що вивозило з Іраку дизельне паливо, було перехоплене в серпні в Перській затоці британським військовим кораблем "Сазерленд". За обвинуваченням у спробі контрабандного вивозу 3,5 тис. тонн палива були арештовані капітан танкера Микола Мазуренко і його помічник Іван Сощенко, яких у жовтні 2003 року іракський суд засудив до 7 років позбавлення волі і штрафу по $1,2 млн. кожному.

Українці в ході суду не визнавали себе винними в контрабанді дизельного палива і заявляли, що виконували доручення судновласника - компанії "Навстар" (Об'єднані Арабські Емірати). Інші 19 членів екіпажу судна повернулися в Україну.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування