Кучмі знову хочуть оголосити імпічмент

Четвер, 17 червня 2004, 14:32
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України в справі про убивство журналіста Георгія Гонгадзе має намір повторно вимагати від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу у відношенні президента Леоніда Кучми.

Про це повідомив на прес-конференції в четвер у Києві голова тимчасової слідчої комісії Григорій Омельченко (фракція БЮТ).

Парламентська комісія обнародувала проміжні висновки в розслідуванні убивства Гонгадзе. За словами Омельченка, ці висновки були "проголосовані одноголосно на засіданні комісії".

"Тимчасова слідча комісія, проаналізувавши докази і заслухавши представників Генеральної прокуратури України, зробила висновок: на сьогодні комісія затверджує, що основним організатором замовлення незаконної злочинної діяльності у відношенні Гонгадзе є президент України", - сказав він.

Омельченко затверджує, що Кучма був "організатором викрадення журналіста", що "спричинило тяжкі наслідки". "У нас немає приводу вважати, що Кучма є організатором убивства журналіста", - відзначив депутат.

За словами голови комісії, була встановлена також причетність президента до здійснення інших дій, що мають ознаки злочину. Зокрема, Омельченко заявляє, що глава української держави "сприяв екс-прем'єру Павлові Лазаренку, одержував хабара в особливо великих розмірах, використовував владу і своє службове становище всупереч інтересам служби".

На підставі зібраних фактів тимчасова слідча комісія повторно схвалила рішення вимагати від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу у відношенні Кучми.

Крім того, повідомив Омельченко, до Верховної Ради знову внесено проект постанови про відсторонення президента України в порядку імпічменту і притягнення його до кримінальної відповідальності.

Народний депутат заявив, що комісія продовжує свою роботу над новими фактами. "Ми будемо працювати, поки нас не ліквідують", - сказав Омельченко, відзначивши, що не виключає внесення в парламент проекту постанови про ліквідацію слідчої комісії.

Керівник інтернет-видання "Українська правда" журналіст Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року в Києві. На початку листопаду того ж року в Таращанському районі Київської області був виявлений спотворений труп, у якому родичі і колеги визнали Гонгадзе.

Влітку 2000 року Гонгадзе звертався з відкритим листом до генпрокурору в зв'язку з фактом стеження за журналістом.

21 травня 2004 року Гонгадзе виповнилося б 35 років.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування