Зарубінський: "90% НДП на своїх зборах висунули ідею балотування Пустовойтенка"

Четвер, 17 червня 2004, 16:08
Підтримуючи "Громадське радіо" в боротьбі за існування, "Українська правда" розміщує на своєму cайті розшифровки його ефірів. Слухайте також аудіо

Пирожко Ольга: Лідер НДП Валерій Пустовойтенко у інтерв’ю газети "День" сказав, що партія однозначно братиме участь у президентських виборах. Також з’явилась інфор-мація, що НДП не підтримує ідею кількох народних депутатів арештувати лідера БЮТ Юлію Тимошенко. А у нас в студії народний депутат, член фракції НДП та ПППУ Олег Зарубінський. Пане Олеже, уточніть, будь-ласка, в якому все ж таки форматі братиме участь НДП на президентських виборах, чи відомо вже це?

Олег Зарубінський:
Я не можу себе вважати спікером всієї партії, тим більше спіке-ром та артикулятором того рішення, яке має бути ухвалнене 10 липня. Я можу говорити про себе і про прихильників тієї думки, яку сповідую я з приводу того, що дійсно НДП як політична сила достатньо знана і брендова в Україні, яка має 8-ми річну історію, і до речі, не найгіршу історію, якщо порівняти з іншими політичними утвореннями в Україні.

Вона не просто має право, а повинна брати участь у президентських виборах. Інше питан-ня: в якому форматі або режимі - чи своїм кандидатом чи виборчою коаліцією. Я вам від-верто хочу сказати, що в нас відсотків 90 місцевих організацій в НДП, я не думаю, що вам це дуже цікаво, я просто кажу, щоб зрозуміти, який формат нашої участі на сьогоднішній день.

А місцеві організації – це в нас не тільки села, селища, але це й міста обласного значення, це міста, це райони. Так ось 90% на своїх конференціях, зборах висунули ідею балотуван-ня лідера партії Валерія Пустовойтенка.

Після цього у нас відбулася політрада, де була достатньо серйозна дискусія і ми знайшли, мені здається, достатньо непогане рішення в контексті того, що залишається Пустовойте-нко як висуванець партії. І ще одним пунктом там фігурував такий, а саме: ми ініціюємо і будемо все робити для створення виборчої коаліції, але прошу зауважити, демократичних сил.

Пирожко Ольга: Тобто, кого Ви вважаєте демократичними силами?

Олег Зарубінський:
Я вважаю, що сьогодні говорити про формат, наприклад, урядово - парламентської коаліції, так званий "ПУК", на мій погляд, не є стовідсотковим демокра-тичним утворенням. Я вважаю, що НДП має пов’язати свою долю та своє майбутнє з тими силами, які є не тільки в деклараціях, але по своїй сутності демократичними.

А вони, до речі, знаходяться не тільки в центрі сесійної зали, як казав Іван Степанович Плющ, і не тільки з того боку, де знаходяться представники колишньої більшості. І тому така ідея, на наш погляд, і мала сформулювати думку, що спільний кандидат, зауважте, що спільний, а не єдиний, від цієї виборчої коаліції має бути лідер цієї коаліції.

На сьогодні ми знаходимося не просто в партнерських, а в союзницьких стосунках з про-мисловцями та підприємцями. Готується формат коаліції з групою "Центр". До речі, вона не розвалиться, я маю заспокоїти тих, хто хотів би, щоб вона розвалилася. І ми шукаємо партнерів, ми хочемо, щоб спільний кандидат був не тільки кандидат від якоїсь замкненої структури, навіть, якщо вона є дуже велика.

Пирожко Ольга: А чи можливий варіант, що Валерій Пустовойтенко піде на вибори? Це буде вирішено 10 липня?

Олег Зарубінський:
Так, 10-го липня це буде вирішувати з’їзд. Це можливий варіант. Я не можу зараз, якщо б я грав на тоталізаторі, якщо би був політичний тоталізатор, по-ставити на це 100%, бодай 70% не поставив би. Але, я сподіваюсь, що НДП посяде гідну позицію.

Пирожко Ольга: Ви згадали вже про Партію Промисловців та Підприємців України. Про свої амбіції стати кандидатом у президенти заявив Анатолій Кінах. Чи може це озна-чати, що ви підтримаєте, об’єднаєтеся в коаліцію з Партією Промисловців та Підприємців України і будете висувати єдиного кандидата? Не єдиного, а як Ви сказали, спільного кан-дидата - Анатолія Кінаха?

Олег Зарубінський:
Ми вже фактично в коаліції з Партією Промисловців та Підпри-ємців України. У нас підписана угода про співробітництво на рівні формату партій, а у фракції у нас взагалі відбулися зміни, фракція НДП і зараз є єдина фракція НДП-ПППУ, може комусь важко це вимовляти, але нехай вчаться дикції або у логопеда. Можна вимо-вити НДП-ПППУ.

Так ось, безумовно, у нас з ними є союзницькі позиції і питання щодо спільного кандида-та, це є питання абсолютно робочого характеру. Я не можу сказати, що ми будемо чи не будемо підтримувати наших союзників.

Пирожко Ольга: Пане Олеже, демократичними силами себе називають блок Юлії Тимошенко та "Наша Україна", які наступного тижня будуть підписувати коаліційну уго-ду. Чи можливий варіант, що ви приєднаєтеся до них?

Олег Зарубінський:
Взагалі, Ви знаєте, це помилка українських політиків, а Ви вже артикулюєте ці помилки. Я прошу вибачення, безумовно, Ви – журналіст, і Ви маєте арти-кулювати те, що політики говорять, і аналізувати те, що вони роблять. Саме слово "приєд-нання" – є те слово, яке відштовхує.

Не приєднання має бути, має бути "об’єднання" в новій конфігурації більшості. Це моє величезне переконання. До речі, я підготував аналітичну записку з цього приводу, доводя-чи, що нинішньої більшості немає, і якщо хтось намагається її відродити, то це зовсім не паралельно іде з демократичними процесами.

Має бути процес об’єднання зусиль, а не приєднання. Якщо хтось буде весь час наполяга-ти і педалювати питання, що хтось, якщо він є маленький, хоча тут є питання, бо фракція є фракція, а партія є партія, - у НДП 300 тисяч членів партії. Міністерство юстиції визна-ло, що НДП має найбільш розгалужену структуру, зовсім не наші союзники - Мінюст, нейтральна, я вважаю, організація.

Але, очевидно, не зважили на вказівки, яка партія є найпотужнішою, правлячою та най-кращою, а сказали так, як є. Так ось, я хотів би сказати нашим слухачам та тим, хто буде читати в Інтернеті, НДП є найбільш структурованою партією в Україні. А це значить, що у нас найбільше організацій в селах, селищах, тобто те, що називається масова політична партія. Тому, я повертаюся до того, що якщо вести мову, то про об’єднання зусиль.

Я був одним з прихильників, до речі, як Іван Плющ, можливо, я просто не так це артику-лював, не так багато в мене брали інтерв’ю, як в нього, свого часу, коли влітку 2002 року наполягав на тому, що ця "ЄДА" чи "За ЄДУ " і "Наша Україна" могли б скористатися мо-жливістю і створити не ліву, в решті-решт, не комуністичну більшість в українському пар-ламенті. На жаль, цього не сталося.

До речі, вона була б не супердемократична, я це прекрасно визнаю. Але, як перехідний етап, у всякому разі, для того щоб зробити певну сегрегацію антинаціональним силам, не-українським силам, я не буду називати, які це сили, хай додумаються, хто хоче, можна бу-ло це зробити.

Але, до речі, це не захотіли робити певні чинники в тій тодішній, не існуючій сьогодні бі-льшості, і абсолютно зрозуміло, які чинники, які були антагоністами "Нашої України". Але, на жаль, в "Нашій Україні" теж було чимало людей, які вважали, що ми самі з вуса-ми. В політиці треба співпрацювати.

Пирожко Ольга: Я все ж таки уточню запитання: чи були якісь переговори НДП або з "Нашою Україною", або з "БЮТом" щодо майбутніх планів на президентську кампанію.

Олег Зарубінський:
Ми весь час ведемо консультації. Я не поінформований, можли-во є і певні консультації з блоком Тимошенко, а те, що і з блоком Ющенко, і з Олександ-ром Морозом в нас є абсолютно конструктивні стосунки. Коли НДП пропонувала провес-ти конституційну асамблею, щоб зробити не кулуарне і індивідуально–прагматичне при-йняття конституційних змін, а дійсно публічне, яке було б консенсусом, а не роз’єднуючи фактором для України.

Ми пропонували свій проект, і я до цього безпосередньо долучався, і Морозу, і Ющенку, і представникам тодішньої більшості і т.д. Тобто формат співробітництва НДП сьогодні існує зі всіма сегментами українського парламенту.

Пирожко Ольга: З "Нашою Україною" до якихось конкретних домовленостей дійш-ли?

Олег Зарубінський:
На предмет чого?

Пирожко Ольга: Участі в президентських перегонах.

Олег Зарубінський:
Ні, на сьогоднішній день в мене немає такої інформації. Хоча, я думаю, що на першому етапі абсолютно можна було якимось чином, я думаю, що НДП могло б виступити одним з ініціатором, щоб ці вибори, аби не тільки закордонні інстанції наполягали на тому, були прозорими, чесними, справедливими і т.д.

А врешті-решт, це мають ініціювати, і продукувати, і робити промоушен цієї ідеї україн-ські політичні сили. Я думаю, що тут ми могли б з "Нашою Україною" абсолютно пороз-умітися, до речі, як і з іншими деяким демократичними силами.

Пирожко Ольга: Ми вже згадували про Партію Промисловців та Підприємців України. Ви маєте спільну фракцію в парламенті. Чи обговорювався можливий варіант злиття в одну партію?

Олег Зарубінський: На сьогоднішній день на порядку денному цього питання немає. І навіть, коли мова йшла не тільки про створення спільної фракції, але й про співробітни-цтво між партіями, спочатку була та угода, а потім вже, як кажуть, фракціонерська угода, там таке питання не ставилося, а ставилося питання щодо координації спільних зусиль, і в тому числі там зазначено і на виборах 2006 року.

Але про злиття сьогодні мови немає. Хоча, я можу передбачити ваше наступне запитання, чим мені так здається, що я можу це зробити., але коли підписувалася ця угода, я дуже ба-гатьох представників ПППУ, формат політичний впізнав дуже добре, це є голови облас-них організацій НДП. Досить цікаво.

Пирожко Ольга: Пане Олеже, ваш з’їзд відбудеться 10 липня. Здається, минулого ти-жня відбувався з’їзд аграріїв. Там прозвучала заява про те, що був поставлений певний те-рмін перед народними депутатами, які аграріями втрапили в стіни Верховної Ради, що во-ни мають час на роздуми аби повернутися в Аграрну партію, або їх позбавлять членства в партії. Чи ви збираєтеся щось подібне зробити з народними депутатами, які знаходяться в такій же ж ситуації в НДП?

Олег Зарубінський:
Ми раніше. АПУ чи НАПУ, як сьогодні кажуть, пішли по наших стопах, але вони жорсткіше це зробили. Можливо ця жорсткість – є не жорсткість, а прос-то орієнтація багатьох депутатів. Це було і в попередньому скликанні, я це чудово пам’ятаю, на тих, хто сидить в президії, тим більше, на найвищому кріслі в президії пар-ламенту.

Я пам’ятаю, як швидко була сформована фракція Селянської партії України, коли в силу певних маніпуляцій, головою Верховної Ради став Олександр Ткаченко. Я пам’ятаю, як швидко він відділився, очевидно цьому сприяв хтось. Я про це зараз не хотів би говорити. Але в принципі, дуже швидко він створив цю фракцію. Я не хочу сказати, що є той же підтекст в позиції 5 депутатів, які вийшли з "Центру", скоріше інше.

Скоріше, бачення і прогнозування реальної перспективи, і я їм абсолютно не дорікаю в цьому . Тому, що я бачу перспективу зараз в цьому утворенні, яке очолив Володимир Лит-вин. Я передбачаю, що в 2006 році, коли він накачає певних політичних мускулів, стане ще більш публічним і політично вивіреним політиком, він приведе в Раду достатньо по-тужну фракцію, може вона буде нараховувати, навіть до 40-ка чоловік, за моїми оцінками.

А те, що в 2009 році в нього будуть всі підстави балотуватися на посаду президента, це є факт. І не могли ці 5 чоловік, що перейшли, а вони всі люди мого віку, тобто достатньо молодого, як для політика, не думати про своє політичне майбутнє.

Пирожко Ольга: Тобто НДП буде ставити перед своїми членами питання повернутися чи ні?

Олег Зарубінський:
Прошу вибачення, я так захопився АПУ, що перестав говорити про НДП. Я повернуся. Ми вже ставили це питання на політраді і звернулися до членів нашої партії до з’їзду визначитися. Ну, на скільки це буде реалізовано я побачу. У всяко-му разі, коли нас називають двічі демократами часто-густо це відповідає. Ми достатньо ліберальні в плані внутріпартійних взаємин, демократичного централізму в нас немає, на жаль, а може на користь.

У нас в студії був народний депутат, член фракції НДП та Партії Промисловців та Підприємців України Олег Зарубінський.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...