У Польщі помер друг українців

П'ятниця, 18 червня 2004, 10:56
Після важкої хвороби на 70-му році життя у Варшаві помер легендарний дисидент-антикомуніст, один із творців польської незалежності та захисник прав національних меншин Яцек Куронь.

Яцек Куронь був знаний також як речник українсько-польського єднання, тому його смерть стала відчутною втратою і для всієї української громади Польщі, повідомляє радіо "Свобода".

Яцек Куронь народився у 1934 році у польській сім'ї у Львові, передає "Свобода", але настілько палко обстоював необхідність польсько-українського поєднання, що "польські націоналістичні середовища розповсюджували чутку про його українське походження".

Він був одним із тих польських дисидентів, котрі ще в комуністичні часи намагалися на-лагодити контакт із українськими дисидентами-антикомуністами.

Так, за його посередництвом наприкінці 80-х років було організовано неформальну зустріч у польських горах представників польської "Солідарності", Української Гельсінської спілки та антикомуністичного руху Чехословаччини.

Потім, вже як багатолітній голова комісії з питань національних меншин Сейму, Яцек Ку-ронь активно діяв на захист прав польських євреїв, німців, білорусів, українців.

Причому "не лише допомагав нам шукати розв’язок, але що до позитивного мислення, до пошуку розв’язок переконував інших політиків – байдужих або далеких від питань національних меншин", - згадує голова Об'єднання українців Польщі Мирон Кертичак.

Окрім політиків, Куронь намагався переконувати в потребі польсько-українського поєднання і польське суспільство. Його одверті статті в центральних польських газетах про правдивий стан українсько-польських стосунків викликали неоднозначну оцінку з обох боків.

Яцек Куронь був чи не єдиним польським політиком, котрий публічно став на захист львівських депутатів та громадян у конфлікті довкола польських військових поховань, званих "цвинтарем Орлят".

Однак через важку хворобу приблизно три роки тому Яцек Куронь змушений був практи-чно зникнути з публічного життя Польщі.

Україна відзначила заслуги Яцека Куроня, нагородивши його кілька років тому орденом Святого Володимира. Однак його інтелектуальна спадщина залишається пересічному українцеві практично незнаною, повідомляє радіо "Свобода".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування