Після розповідей, що Ющенку сняться берізки, у Грача прозріли сусіди

П'ятниця, 18 червня 2004, 19:37
Лідер кримських комуністів Леонід Грач не буде виставляти свою кандидатуру на виборах президента-2004, але не виключає, що зробить це через п'ять років.

"Що стосується єдиного кандидата від КПУ, то тут сумнівів бути не може. Ним є Петро Миколайович Симоненко", - сказав Грач в інтерв'ю "Київському телеграфу".

"Інша справа, що ніхто ні мені, ні Компартії не забороняє говорити про кандидата Грача на наступних виборах глави держави, які повинні відбутися в 2009 році", - додав він.

Говорячи про нинішні вибори президента, Грач заявив, що "кримська карта буде розігруватися як у російському, так і в кримськотатарському напрямку".

"Днями лідер Меджлісу заявив про підтримку на виборах кандидатури Віктора Ющенка. З одного боку, це їхнє право, і ніяких питань тут немає. Але з іншого боку, такий крок можна розцінити як, м'яко кажучи, ведмежу послугу Ющенку. Меджліс не користується особливим впливом і авторитетом навіть у кримськотатарському середовищі. Я вже не говорю про російськомовне населення", - сказав він.

У той же час Грач сказав, що "останні кроки Ющенка мене здивували в доброму сенсі цього слова".

"Він не став грати в одні ворота", - відзначив Грач. До позитива він відніс те, що Ющенко 18 травня, у День скорботи кримськотатарського народу, не приїхав до Криму. "І, думаю, це був грамотний крок, оскільки ігри з кримськими татарами не принесуть очікуваних політичних дивідендів".

Ще один приклад Грач навів, коли згадав, як 12 червня подавали по кримському телебаченню прийом з нагоди Дня Росії. "По каналу "ІТВ" показують Віктора Степановича [Чорномирдіна], дають уривки з його виступу, а потім на екрані з'являється тільки один із усіх присутніх на прийомі політиків — Віктор Ющенко. Віктор Андрійович говорить не просто про любов до Росії, а про те, що берізки йому вже сняться і так далі".

"Ми з вами прекрасно розуміємо справжню мету даного піарівського ходу. Але наступного дня я зранку гуляю із собакою, зустрічаю своїх знайомих собачників, і усі вони мені говорять: "Ти подивися, який Ющенко молодець, як він росіян уже любить", - пригадав Грач.

На його думку, кримське керівництво, "починаючи з керівництва автономії і закінчуючи главами міських і районних адміністрацій", будуть крутитися між Ющенком і Януковичем і намагатися розкласти свої яйця в два кошики.

На питання про можливе об'єднання КПУ із Соцпартією, Грач відзначив: "Думаю, що, на превеликий жаль, цього не відбудеться".

За словами Грача, СПУ й КПУ має кожна "свій" марксизм-ленінізм. "По-друге, треба враховувати, як говорив Горбачов, людський фактор. Ми прекрасно розуміємо, що нашим лідерам сьогодні непросто буде вирішити, хто з них залишиться на чолі лівих".

Утім, вважає Грач, комуністи мають гарні перспективи перемогти на парламентських виборах-2006 року – "якщо, звичайно, ліві об'єднаються і зуміють адаптувати марксизм до сьогоднішніх реалій".

"Думаю, що похід на президентські вибори на чолі з двома кандидатами від лівих стане поштовхом до справжніх роздумів над тим, як варто діяти далі. Мовляв, хлопці, ви можете й у 2006 році двома колонами піти й у результаті одержати ще більш урізане представництво у вищому законодавчому органі влади".

Коментуючи призначення Олександра Зінченко керівником виборчої кампанії Ющенка, Грач сказав, що цей крок зроблений "від безвиході".

"Пішовши від об'єднаних соціал-демократів, він зрозумів, що залишився один. А один, як відомо, у полі не воїн. Чи правильно він зробив, пішовши до Ющенка? Не хочу його судити або нахвалювати. Але думаю, що він підсилить позиції Ющенка, оскільки в Зінченка все-таки непогані мозки", - додав Грач.

"Чи виграє від цього сам Олександр Зінченко? Найпевніше, що програє. Можливо, у нього буде друга душевна рана, спричинена черговим розчаруванням. А такі рани залишаються надовго", - сказав Грач.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:56
оновлюється від 00:04Групи ворожих "Шахедів" атакують Україну – Повітряні сили
02:38
Росіяни атакували Сумщину КАБами, скидали міни
01:42
Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки – посол
01:00
футболЛунін видав суперматч і допоміг "Реалу" пройти в серії пенальті "МанСіті" в Лізі Чемпіонів
00:48
Нам треба переграти Путіна в рішучості – Зеленський на засіданні Євроради
00:24
У Чорногорії – третій за останні дні гучний арешт топпосадовців
00:14
футболНімецька "Баварія" обіграла "Арсенал" Зінченка і вийшла в півфінал Ліги Чемпіонів
23:55
Новини економіки 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
23:53
"Україна – не Сирія": Юсов відреагував на слова Терехова, що Харків може стати новим Алеппо
23:32
Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити на тлі згадок про його участь в "Антимайдані"
Усі новини...