Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вибори у 151 окрузі ледь не розсварили фракцію "Наша Україна"

Субота, 19 червня 2004, 15:21
Непроста ситуація перед початком голосування склалася у 151 Карлівському виборчому окрузі Полтавської області. Найімовірніших переможців тут три.

Влада поставила на голову правління "Полтаванафтогаз" Олексія Лелюка. Заради цього з передвиборчого марафону було знято всіх, хто так чи інакше міг би відтягнути голоси у 35-літнього ставленика Партії регіонів. На його користь навіть зняв свою кандидатуру член СДПУ(о) бізнесмен Василь Бугрій.

Цьому здивувалися всі, оскільки генеральний директор ТОВ "Бурат" агітаційну кампанію вів уміло і доволі агресивно. Про нього в окрузі знали всі. Він з’являвся на зустрічі з виборцями, вступав у діалоги з селянами.

На першому етапі між Бугрієм і представниками Лелюка тривали часті суперечки. Особливо посилился вони тоді, коли стався такий ось випадок. У ряді сіл округу з’явилися оголошення про те, що, мовляв, для виборців безкоштовно буде роздаватися комбікорм, приходьте з мішками туди-то й туди-то. Чимало охочих і справді поспішили на вказані місця, але їх там, звісно, ніхто не чекав.

Це був чийсь чорний піар. За чи проти Василя Бугрія – важко збагнути, але очолюване саме ним підприємство в основі свого бізнесу якраз має виробництво і реалізацію комбікорму.

Багатьох щиро здивувала кандидат у народні депутати Тетяна Фелоненко. Толкові виступи представницького виду баришні збили з пантелику команди іміджемейкерів суперників, незважаючи навіть на те, що вона була керівником Полтавської обласної дирекції підприємства поштового зв’язку "Укрпошта".

Схоже, Тетяна Іванівна могла б скласти достойну конкуренцію чоловікам. Але одного дня було заявлено, що й вона написала заяву про зняття своєї кандидатури з передвиборного марафону на користь представника все тієї ж всесильної Партії Регіонів. Ще один кандидат – священик – також згодом склав шпагу на користь Лелюка. Оце партія, що підминає під себе і священиків, і жінок з авторитетом!

А ось Олексія Лелюка майже ніде у селах виборчого округу не бачили. Можливо тому, що він українською не володіє, і кажуть, щодо цього вельми комплексує. Жителі шести районів, які входять до складу виборчого округу, стривожені тим, що на їх території працює 28 свердловин з видобутку нафти і газу, а жодної копійки на розвиток регіону від того не надходить.

Власниками багатьох із них є приватні особи із Києва. Серед них і народні депутати. Причому не завжди ті, хто входить до складу пропрезидентської більшості, але й... опозиції. Тому ланцюжок депутат-нафта-газ-вибори у більшості селян викликає гнівне обурення.

Отож, команда Лелюка діяла інакше. Вона дарувала автобуси, проводила безкоштовно газ у сільські оселі тим, хто не міг заплатити за виконання цих робіт раніше. Про дармову дешеву ковбасу і гречку вже й не згадую – без цього вибори у сільській місцевості й не проводяться.

Гідну конкуренцію представнику влади склав колишній віце-прем’єр уряду Кінаха Леонід Козаченко. За зізнанням самого Леоніда Петровича, на нього чинився шалений тиск із владних кабінетів, аби він не йшов на вибори. Козаченко їздив від села до села, проводив щодоби сім-вісім зустрічей з виборцями. Правда, цьому, м’яко кажучи, не завжди сприяла влада.

Скажімо, приїхав кандидат у народні депутати у Варварівську дільничну лікарню Карлівського району, де знаходиться стаціонар із чотирнадцяти лікарняних ліжок. Аби зустрітися із виборцями, які госпіталізовані. Назустріч вийшов головний лікар. Став на дверях, і ще й весь медичний персонал вишикував за спиною у себе. Став просити Леоніда Козаченка і його довірених осіб: не переступайте, будь ласка, порога нашої установи, бо ж інакше, як попередили, всі залишимося без роботи.

На одній із зустрічей у Новосанджарському районі Козаченку виборці поскаржилися, що викликати лікаря в село практично неможливо. Дістатися до стаціонару за таких статків та при страшенній дорожнечі на пальне не так-то й легко. Одна із бабусь попросила Леоніда Петровича допомогти їй дістатися до київської клініки, пройти певні медичні обстеження. Кандидат у народні депутати запропонував інший шлях.

"Я не можу давати вам гроші на дорогу, казав, бо це буде розцінено як факт підкупу виборця. Але й не відгукнутися на вашу біль теж не можу. У мене є родичі лікарі, які на моє прохання приїдуть до вас додому, проведуть обстеження на місці."

Ви б знали, що тут здійнялося. У районний штаб з підтримки кандидата у депутати Козаченка стали дзвонити із різних керівних кабінетів, і навіть голови сільських рад, заявляти, що нехай, мовляв, ніхто й не думає з’являтися від учорашнього віце-прем’єра, оскільки в райдержадміністрації сказали: у нас всі здорові, чужим лікарям своє здоров’я не довіряємо.

Передвиборну агітацію Козаченку організовувала команда, яка уже двічі поспіль допомогла стати народним депутатом України Віталію Цехмістренку, який нині входить до фракції "Наша Україна".

На завершальному етапі виборчого процесу Віталій Григорович прибув у виборчий округ особисто, з ним прибуло багато людей і авто компанії "Райс", яку свого часу заснував нинішній народний депутат. Вони буквально заполонили виборчий округ.

Агітуючи за свого друга Козаченка, Цехмістренко несподівано у селах Новосанджарського району став зустрічатися із представниками фракції "Нашої України", яка в останні передвиборні дні висадилася справжнім десантом на підтримку представника Української народної партії Олександра Кулика. Поміж депутатами аж висікалися іскри.

Узагалі, із "Нашою Україною" на окрузі відбувалося чимало курйозних подій. Цілий ряд кандидатів у народні депутати заявляли, що вони представляють це об’єднання. Так Володимир Фетч - помічник народного депутата України Миколи Карнауха, який, до речі, входить до фракції соціалістів, обклеїв свого джипа промовистими плакатами на кшталт: "Ющенко – Фетч – Так!", всюди на зустрічах із виборцями представлявся посланцем самого Віктора Андрійовича.

Аж поки Ющенко сам не вніс ясності. В усіх шести районах округу він заявив, що ніякого Фетча не знає, а приїхав підтримати висуванця блоку Олександра Кулика.

Словом, вибори покажуть, хто агітував результативніше, чиї слова були переконливішими.


Читайте також інші матеріали про вибори на Полтавщині:

Чого чекати від битви під Полтавою

Народний варіант Ющенка

Колінько з`ясувала, що кандидат від влади дурить пенсіонерів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
Усі новини...