Іракська армія отримає українські окуляри і джипи

Субота, 19 червня 2004, 21:38
У рамках першого виграного контракту Україна буде поставляти в Ірак бронетранспортери і джипи.

Про це ідеться у матеріалі британської газети "Financial Times", переклад якого розміщено на сайті ИноСМИ.

Газета припускає, що солдати нової іракської армії можуть відчувати почуття "дежа-вю", коли побачать техніку й озброєння, відібрані для них американцями.

"Серед цієї техніки бронетранспортери й автомобілі-позашляховики з України, ідентичні тим радянським зразкам, які використовувалися в старій іракській армії", - відзначає Financial Times.

"Відповідно до опублікованих документів, українські компанії поставлять 65 відсотків контрактного устаткування, включаючи 1 500 бронетранспортерів, які вміщують 16 військовослужбовців, і 2 000 джипів на 6 осіб", - пише британська газета.

Вона відзначає, що іракські війська "десятиліттями оснащувалися радянською бойовою технікою і транспортними засобами, тому вибір постачальника для нової іракської армії з країн колишнього східного блоку виглядає цілком природним".

"Разом з тим, цілком зрозуміло, що у великій мірі вибір Пентагоном України був продиктований бажанням заощадити на витратах і обійти гострі кути", - говориться в матеріалі Financial Times.

Видання повідомляє, що переможець тендеру американська компанія "Anham Joint Venture" була створена Худом Фарукі, іракським бізнесменом-емігрантом, разом з партнерами із Саудівської Аравії і Йорданії.

Перша партії техніки буде поставлена до 15 липня в рамках контракту з Пентагоном на 259 мільйонів доларів з оснащення 28-тисячної армії Іраку. Ці постачання - від пилозахисних окулярів до польових кухонь - будуть тривати до кінця вересня 2006 року.

Фарукі - у минулому діловий партнер Ахмада Чалабі - суперечливого політика, колишнього емігранта, який працював у Тимчасовій урядовій раді Іраку.

"Цей контракт став даром небес для України, яка тривалий час постачала до Іраку, як у радянські часи, так і пізніше - у рамках програми ООН "Нафта в Обмін на Продовольство", - відзначає газета.

Торік Україна направила до Іраку 1700 своїх військовослужбовців, а угода з компанією "Anham" була її першим комерційним контрактом в Іраку з моменту зміни режиму.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News