Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднено допити міліціонерів "наружки"

Неділя, 20 червня 2004, 20:06
Вперше після зникнення Георгія Гонгадзе у пресу потрапляють матеріали цієї кримінальної справи. Правоохоронці, які побоюються знищення нинішнім генпрокурором Васильєвим їхніх напрацьовань, зробили витік інформації у британську "The Independent". Ця газета у суботу вмістила статтю, де наводяться уривки допитів міліціонерів, що стежили за засновником "Української правди".

Вони стверджують, що стеження проводилося за наказом начальника "наружки" генерала Олексія Пукача, якому віддав це розпорядження тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко.

Крім того, з посиланням на результати допитів фактично вперше названо прізвище людини, яка, можливо, безпосередньо мала причетність до убивства Георгія Гонгадзе. Це співробітник МВС Олександр Музика, який, як зазначено у матеріалах кримінальної справи, входив до банди Киселя.

Також в статті наведено слова допиту Ігоря Гончарова, де він заявляє, що Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми. Британське видання також повідомляє з посиланням на результати офіційного розтину тіла Гончарова, що його самого було убито під час перебування під арештом ін'єкцією наркотику Тіопентал.

Як з'ясувала "Українська правда", Тіопентал – "внутрішньовенний анестетік короткої дії". "Тіопентал – похідне тіобарбитурової кислоти, характеризується, з одного боку, миттєвою появою ефекту анестезії, який, при ін'єкції правильно підібраної дози, подібний природному засинанню...", - повідомляє сайт "Аlt Medius".

"Українська правда" вміщує переклад сенсаційної статті з британської газети. Матеріал підписано Аскольдом Крушельницьким, який працює у міжнародній службі Радіо "Вільна Європа"/Радіо "Свобода":


На українського президента підсилюється тиск після витоку інформації

Аскольд Крушельницький, з Києва, "The Independent"

Витік конфіденційних документів доводить, що високопосадові представники влади намагалися зруйнувати розслідування вбивства українського журналіста, який начебто був убитий за наказом президента країни, та приховати причетність влади до вбивства ключового свідка, який перебував під арештом.

Це відкриття підсилить тиск на президента Леоніда Кучму – після того, як минулого тижня слідча комісія з розслідування убивства опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе рекомендувала почати проти нього кримінальний процес. Опозиційні депутати також зареєстрували своє подання про імпічмент Кучмі.

"Комісія виявила факт, що ключовим організатором незаконних дій у справі Гонгадзе був президент Кучма", - заявив Григорій Омельченко, опозиційний депутат.

Гонгадзе, засновника інтернет-газети, яка звинувачувала Кучму і його оточення у корупції, було викрадено на одній із вулиць столиці України Києва. Його обезголовлене тіло було знайдено кілька тижнів потому у лісі за межами міста.

Звинувачення, що влада причетна до вбивства, з'явилися через кілька місяців, коли екс-охоронець Кучми врятувався втечею з України і заявив, що він таємно записував сотні годин приватних розмов президента, включаючи уривки, де розлючений Кучма, як це явно чути, наказує, щоб про Гонгадзе "потурбувалися". Записи було перевірено незалежними експертами, які підтвердили їх автентичність.

Кучма продовжує стверджувати, що записи підроблені, він також спростовує, що давав наказ убити Гонгадзе.

Але багато людей вже тривалий час переконані, що убивство замовив Кучма або його близьке оточення, хоча доказів цього завжди було недостатньо. Однак конфіденційні документи, отримані "Індепендент", ясно вказують, що справа Гонгадзе гальмувалася на найвищому рівні. Документи, включно із таємними результатами розтину тіла головного свідка, який помер під арештом, показують, що йому була введена ін'єкція засобу під назвою Тіопентал.

Документи були передані газеті "Індепендент" чинними співробітниками українських правоохоронних органів, які занепокоєні, що їхнє розслідування, яке показує на причетність до вбивства високих посадовців, було придушено.

Викривачі говорять, що попередній генпрокурор України Святослав Піскун був близький до того, щоб схопити підозрюваних у цій справі, коли його було знято з посади восени минулого року. Вони говорять, що наступник Піскуна Геннадій Васильєв, призначений Кучмою, заявив, що попереднє розслідування нічого не знайшло. І він почав придушувати подальше розслідування.

Він випустив з-під арешту високопосадового міліцейського чиновника, якого Генпрокуратура звинувачувала у знищенні важливих документів у справі Гонгадзе, і який, можливо, грав провідну роль у організації убивства журналіста.

Багато з отриманих "Індепендент" секретних документів – це свідчення свідків, зібрані слідчими з Генпрокуратури. Люди, які передали ці документи, сказали, що побоюються, що Васильєв може знищити матеріали під час його спроб ретельно приховати істину в цій справі. Вони сказали, що на їх адресу надходили погрози під час розслідування. Вони побоюються за свою власну безпеку та безпеку своїх родин, якщо їхні імена будуть розголошені.

Документи показують, що таємні групи міліціонерів із Міністерства внутрішніх справ стежили за Гонгадзе протягом тижнів до моменту його викрадення за наказом одного із високопосадових генералів, Олексія Пукача. Він, у свою чергу, отримав наказ від тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, особи із найближчого оточення Кучми.

Один із міліціонерів, Володимир Ярошенко, заявив, що близько 25 осіб входили у команду стеження, вони використовували машини з 5-ма наборами номерів. Він та інші міліціонери свідчили, що генерал Пукач наказував їм брехати слідчим, говорячи, що не було жодних дій проти Гонгадзе.

Інший міліціонер, Григорій Сергієнко, заявив, що стеження відбувалося за наказом Пукача і тривало до зникнення Гонгадзе 16 вересня 2000. Сергієнко згадав, що Пукач заявив їм у той день, щоб вони забули, що вони проводили стеження проти Гонгадзе та щоб взагалі забули, що колись чули про такого журналіста.

Сергієнко заявив, що співробітник МВС Олександр Музика з управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС увійшов у потужне київське кримінальне угрупування, очолюване Киселем. Сергієнко переконаний, що остання бригада "наружки", яка слідкувала за Гонгадзе, викрала журналіста чи передала його членам банди Киселя, в тому числі Музиці, які убили Гонгадзе.

Інший офіцер МВС, Сергій Чеменко, сказав слідчим, що операція стеження була зупинена 17 вересня, без жодних пояснень. Після того, як у новинах повідомили про викрадення або вбивство Гонгадзе, він та інші офіцери МВС почали підозрювати, що їхня організація пов'язана із цими жахливими подіями.

Капітан МВС Віталій Гордієнко заявив, що стеження, відоме на міліцейському жаргоні як "Уляна", включало збирання інформації про план квартири Гонгадзе та маршрутів, які використовував журналіст. Гордієнко говорить, що у МВС документи щодо стеження за Гонгадзе почали зникати протягом годин після викрадення Гонгадзе.

Співробітники МВС, включаючи високопосадовця Анатолія Осипенка та секретаря генерала Пукача Людмилу Левченко, сказали, що генерал наказав знищити, всупереч інструкціям, записи, зроблені групами, які стежили за Гонгадзе.

В розпорядженні "Індепендент" є копії допитів колишнього високопосадового офіцера МВС Ігоря Гончарова, який перебував під арештом у минулому році за співпрацю з рекетирами. Він також сказав, що викрадення і вбивство було проведене бандитами, контрольованими Киселем за наказом МВС. Він заявив, що Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені президента.

В своїй заяві він кілька разів висловлював побоювання, що він буде убитий, і це убивство буде подано як суїцид або хвороба. Відразу через кілька тижнів, 1 серпня 2003, він помер. В офіційній версії він помер від хвороби. Його було швидко кремовано.

Але результати розтину та дослідження, виконані шістьма експертами для влади, показали, що Гончарову була введена ін'єкція Тіопентала, що, на думку експертів, вірогідно призвело до смерті. Доктори сказали кореспонденту "Індепендент", що не було жодних законних медичних резонів використовувати наркотик.

Генерал Пукач був арештований 23 жовтня 2003 за наказом генпрокурора Піскуна. Піскун був знятий з посади Кучмою 29 жовтня 2003, його замінив Васильєв. Генерал Пукач був випущений з-під арешту наступного місяця.

Читайте також про справу Пукача:

У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ АРЕШТОВАНО МІЛІЦІОНЕРА-НАЧАЛЬНИКА "НАРУЖКИ"

Справа Гонгадзе: за кілька кроків від істини

Пукач на свободі: Генпрокуратура втратила ключ від справи Гонгадзе?

У справі Пукача не буде політики через знайомство адвоката з Васильєвим


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
Усі новини...