Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російська МТС наскаржилася іноземним інвесторам на нову затію Льовочкіна

Понеділок, 21 червня 2004, 19:54
ВАТ "Мобільні телесистеми" (МТС) упевнене в успішному результаті справи з приводу продажу 51% акцій "Українського мобільного зв'язку", заявив президент МТС Василь Сидоров на щорічній конференції, організованій компанією "Ренесанс Капітал".

"Ми віримо, що це тимчасовий фактор, усі процедури з придбання цього пакета були абсолютно законні", - відзначив він.

За словами Сидорова, після прояснення політичної ситуації на Україні, пов'язаної з виборами, варто очікувати, що пакет акцій UMC, придбаний МТС у "Укртелекому", не буде оскаржуватися.

Російський оператор також попереджає інвесторів про можливі втрати в зв'язку з позовом Генпрокуратури України, що опротестувала законність угоди, у результаті якої МТС придбала в "Укртелекому" 51%-у частку в UMC.

У звіті, підготовленому для іноземних інвесторів і спрямованому у федеральну комісію США з цінних паперів і бірж (Securities and Exchange Commission), МТС попереджає їх про політичні й правові ризики в Україні, зокрема, у зв'язку з позовом прокуратури.

Як повідомлялося, Генпрокуратура вважає, що нормативні акти Кабінету міністрів і Фонду держмайна України, на підставі яких ця частка була продана російській МТС, суперечать українському законодавству.

За інформацією МТС, прокуратура також просить суд заборонити російському операторові відчужувати 51%-у частку UMC до винесення рішення з позову.

Одним з ризиків МТС називає незавершеність реформи регулювання телекомунікаційної галузі: в Україні взаєморозрахунки між операторами залежать від Нацкомісії регулювання зв'язку (НКРС), що відповідно до закону "Про телекомунікації" повинна бути сформована найближчим часом.

Крім невизначеності правил регулювання на телекомунікаційному ринку МТС відзначає і недосконалість законодавчої і судової систем України й Росії, відзначаючи в звіті, що незалежність судів і їхній імунітет до економічних, політичних і націоналістичних впливів викликає сумнів.

МТС підкреслює також незахищеність прав власності в Україні й Росії, тоді як деякі українські політики роблять заяви, що стосуються націоналізації окремих компаній.

Ілюструючи недостатній ступінь захищеності прав власності в Росії, МТС приводить як приклад компанію "ЮКОС".

У звіті МТС розповідає також про ризики російського ринку. Зокрема, згадується про можливості необґрунтованих рішень щодо АФК "Система" - основного акціонера стільникового оператора. "Хоча "Система" формально не пов'язана з мером Москви Юрієм Лужковим, ряд ЗМІ вказують на їх афільованість, виходячи з того, що основний власник "Системи" Володимир Євтушенков багато років пропрацював радником Лужкова.

У випадку виникнення розбіжностей між мером і президентом Росії Володимиром Путіним може чинитися тиск на підприємства, які, як вважається, пов'язані з Лужковим, зокрема на "Систему" і МТС, говориться в звіті.

Крім того, МТС із посиланням на ЗМІ повідомляє про афільованість одного з конкурентів - стільникового оператора "Мегафон" - із главою Мінзв'язку РФ Леоніда Реймана. У цьому зв'язку МТС допускає можливість одержання "Мегафоном" преференций від регулювальних органів, у тому числі надання додаткових радіочастот і ліцензій.

UMC, обслуговуючи більш 4,5 млн. абонентів, є лідером в Україні за кількістю користувачів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За даними "Української правди", за операцією з повернення в державну власність найбільшого мобільного оператора України UMC стоїть Сергій Льовочкін – перший помічник Леоніда Кучми і глава наглядової ради "Укртелекому".

Читайте також:

Демобілізація Льовочкіна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...