Ющенко і Тимошенко викликають Васильєва через публікацію в "Індепендент"

Вівторок, 22 червня 2004, 10:33
Фракції "Нашої України" та блоку Юлії Тимошенко вимагають звіту генерального прокурора України Геннадія Васильєва щодо розслідування гучних кримінальних справ.

Про це заявив з трибуни парламенту у вівторок представник БЮТ Олександр Турчинов.

Він зазначив, що нещодавно в британській "The Independent" з'явилась стаття, де наводяться уривки допитів міліціонерів, що стежили за засновником "Української правди" і де вказується, що стеження здійснювалося за розпорядженням тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.

Посилаючись на статтю, Турчинов також зауважив, що Ігоря Гончарова, який написав у своїх листах, що Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми, самого було убито під час перебування під арештом ін'єкцією наркотику.

В той же час генпрокуратура заявляє, що нібито затримала якогось громадянина, який нібито зізнався, що є безпосереднім убивцею Гонгадзе. Вона не вказує його імені, але називає його громадянином К, іронічно зауважив депутат.

У зв'язку з цим, БЮТ та "Наша Україна" вимагають звіту генпрокурора "не пізніше" ніж у середу, а також заслухати звіт голови парламентської комісії з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе та інших резонансних злочинів Григорія Омельченка та голови державного департаменту з виконання покарань Володимира Льовочкіна "щодо вбивств у пенітенціарній системі України".

У свою чергу народний депутат Микола Рудьковський наголосив на необхідності заслухати більш детальну інформації Генпрокуратури щодо інформації, що нібито є особа яка відтинала голову Гонгадзе і яка вже затримувалася за вбивства.

"Це ж якийсь жах! Що ж виходить, що вона (особа) періодично відтинає голови, а вони її назад відпускають, щоб вона знову відтинала голови", - запитав Рудьковський.

Як відомо, в понеділок Генпрокуратура заявила, що відпрацьовує на причетність до вбивства Георгія Гонгадзе чоловіка, який стверджує, що саме він убив засновника "Української правди".

Водночас напередодні в британській газеті "Індепендент" було оприлюднено великий витік із матеріалів справи Гонгадзе, де, зокрема, цитувалися допити групи міліціонерів, які слідкували за Георгієм. Вони заявили, що стеження було встановлено за наказом начальника "наружки" МВС генерала Олексія Пукача і самого міністра Кравченка. Також було процитовано допит Ігоря Гончарова, який заявив, що Гонгадзе було убито за наказом Кравченка, який діяв від імені Кучми.

Раніше українські силові структури уже кілька разів поширювали фальшиві повідомлення про з'ясування осіб, які начебто були вбивцями Гонгадзе. Зокрема, в 2000 році МВС поширила інформацію про діяльність групи бандитів, які нейтралізовували жертв за допомогою ін'єкції, і начебто саме вони могли мати причетність до убивства Гонгадзе.

"Українська правда"

Читайте також:

ГЕНПРОКУРАТУРА: У ВБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ ЗІЗНАВСЯ "ГРОМАДЯНИН К.". Затриманий по іншій справі

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...