Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин образився на звинувачення у вбивстві Гонгадзе. Мартинюк каже, що таке робити заборонено

Вівторок, 22 червня 2004, 11:14
Перший заступник голови парламенту Адам Мартинюк заявляє, у спікера парламенту Володимира Литвина факт появи публікації у виданні "Індепендент" щодо причетність влади до вбивства Георгія Гонгадзе викликав обурення.

Про це він заявив в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі.

"Глава парламенту сказав, що він знає, хто автор цих матеріалів. Тобто, що ці матеріали були написані тут і передані туди, аби потім, із посиланням на закордонну пресу публікувати. Але, мені здається, що поки не відбувся судовий розгляд, заборонено публікувати протоколи допитів, як це зроблено у публікації", - сказав Мартинюк.

В той же час голова слідчої парламентської комісії Григорій Омельченко заявив, що матеріали, опубліковані в британському виданні, повністю співпадають із тими, що у розпорядженні комісії.

У генеральній прокуратурі до статті британського часопису поставилися скептично. За словами речника прокуратури Сергія Руденка, сумніви стосуються передусім джерел отримання інформації, тобто, міліцейських джерел, як про це твердить автор.

"Посилання на анонімні джерела, на якихось міфічних працівників правоохоронних органів – то ми до цього ставимося з великим сумнівом. Бо на сьогоднішній день є можливості звернутися до керівництва, ось ви бачили, як сержант оприлюднив заяву про Мукачеве через парламент. Тому на сьогодні коментувати якось ці публікації я не бачу підстав", – сказав речник генпрокуратури.

Разом із тим британська Файненшл Таймс уміщує у розділі європейських новин статтю, де констатується, що "Смерть свідка ускладнила головоломку з приводу смерті українського журналіста" Ґонґадзе.

"Суперечність довкола смерті Гончарова посилить тиск на президента Кучму та його оточення. Перед ними - президентські вибори у жовтні, а опозиція при цьому веде перед в опитуваннях громадської думки і може перемогти. Пан Кучма заявив, що піде з посади, але підтримує діючого прем’єр-міністра Віктора Януковича. Свідчення Гончарова відомі з його рукописних листів, які він зумів передати з ув’язнення і які були оприлюдненні після його смерті", - зазначає Файненшл Таймс.

А провідний польський часопис Ґазета Виборча виносить подібний заголовок у статті про Україну, в якому проголошено, що ключовий свідок у справі Ґонґадзе був убитим.

"Минулого тижня голова парламентської комісії у справі Ґонґадзе Григорій Омельченко оголосив, що викрадення журналіста організували президент Кучма, теперішній спікер парламенту Володимир Литвин, колишній голова СБУ Леонід Деркач та колишній голова МВС Юрій Кравченко", - пише "Газета Виборча".

"За словами українських оглядачів, сенсаційне оголошення Генеральної прокуратури про смерть свідка не означатиме, що справу Ґонґадзе буде нарешті розкрито. Останнє стане можливим, лише якщо в Україні зміняться ключові державні посадовці", - зазначає видання.

Читайте також:

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднено допити міліціонерів "наружки"

ГЕНПРОКУРАТУРА: У ВБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ ЗІЗНАВСЯ "ГРОМАДЯНИН К.". Затриманий по іншій справі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...