Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВС шле шифровки з вказівкою звільняти прихильників Ющенка?

Вівторок, 22 червня 2004, 13:10
Днями деякі львівські видання отримали копію шифртелеграми, начебто надісланої управлінням роботи з персоналом Львівської міліції з вказівкою звільняти працівників МВС, які підтримують лідера "Нашої України" Віктора Ющенка.

Про це повідомляє "Львівська газета" у вівторок.

"На виконання рішення колегії УМВСУ у л/о 06.06.2004 р., підготувати списки працівників підрозділів міліції на звільнення з ОВС України, які підтримують опозиційні партії та народні рухи, а також кандидатуру В. Ющенко на пост президента України", - йдеться у шифртелеграмі.

Також у ній вказано подати списки в УРП УМВСУ у л/о до 20 липня 2004 року. Виконання даного розпорядження покладено на підполковника міліції Качмара, УРП УМВСУ у л/о. Шифртелеграму нібито підписав заступник начальника УМВСУ у Львівській області, полковник міліції Володимир Іваха.

На бланку є ще багато поміток, зокрема № блокнота і № бланка, підписний №, позначки "зняття копій забороняється", "терміново" і "таємно", прізвище посадовця, який "займався" документом у відділі комплектування та посадовця, котрий перевірив текст шифртелеграми, повідомляє "Львівська газета"

За словами полковника Валерія Івахи, який начебто підписав документ, службою внутрішньої безпеки буде проведено службове розслідування.

В той же час "Львівська газета" провела своє власне розслідування, в якому дійшла висновку, що скоріше за все цей документ є підробкою.

"Відразу слід зазначити, що особа, яка заповнювала бланк вихідної шифртелеграми, припустилася елементарних помилок. Це свідчить, що компромат робили нашвидкуруч. Зокрема, у верхній частині бланка, де є "помітка терміновості", для підтвердження написано "таємно", а з протилежного боку, в графі "гриф таємності" зазначено "терміново", - вказує "Газета".

Також аргументом на користь того, що це підробка вказується, що згідно з документом виконавцем шифртелеграми є працівник УРП (управління роботи з персоналом) УМВСУ у Львівській області Володимир Марушенко, але він до особового складу насправді жодного відношення не має.

"Тому розсилання повідомлення про звільнення працівників міліції не в його компетенції", - вказує "Газета".

В документі також йдеться, що "списки працівників міліції, яких звільнятимуть, слід подати до 20 липня 2004 року". За словами Володимира Марушенка, якщо на бланку є позначка "терміново", то ніхто не дає таких великих термінів на виконання наказу.

Також, зазначає видання, такий вигляд шифротелеграми, який розповсюдили, могли бачити лише три особи, а саме: начальник УРП, полковник міліції Валерій Іваха, який давав наказ, виконавець – Володимир Марушенко (його заступник) і особа, яка шифрувала.

"Взагалі вихідну шифртелеграму пише від руки виконавець, а, згідно з цим документом, це я, – зазначив Марушенко. – А тут не мій почерк, що буде дуже легко встановити під час службового розслідування".

Документ теж начебто підписав Валерій Іваха. В присутності кореспондента "Газети" Іваха кілька разів розписався на аркуші паперу і дав можливість порівняти свій підпис з документом, на якому стояв його підпис. Зауважимо, що підпис на документі та "автограф" пана Івахи навіть не схожі.

В той же час депутат облради Михайло Ваврин, який майже 40 років працював в правоохоронних органах (був звільнений з посади після того, коли він торік вручив лист прем’єр міністрові Януковичу про переслідування депутатів облради від опозиції), каже, що шифртелеграми існують, і проводять колегії за зачиненими дверима, і сьогодні в правоохоронних органах області ведеться активна ротація кадрів.

Про це в понеділок повідомило радіо "Свобода"

"Я знаю непоодинокі випадки у Львівській області, коли з правоохоронних органів звільняють людей, які є симпатиками опозиції. Цих працівників міліції або ж заставляють писати заяви на звільнення, або ж переводять з керівних посад на нижчі, у райони, де вони не мають впливу", - каже Ваврин.

Народний депутат України Тарас Стецьків у розмові зауважив, якщо навіть цей документ не є оригіналом, однак усе про що там йдеться, має місце в правоохоронних органах.

"Уся практика діяльності Білоконя на посаді міністра внутрішніх справ свідчить, що ця вказівка відповідає дійсності. Якщо міністр Білокінь дозволив собі у Харкові на нараді з працівниками правоохоронних органів сказати, що міліція - це озброєний загін влади, який на виборах захищатиме владу, то про що ще можна говорити?" – сказав Стецьків.

"Я вважаю, що це відображення системної роботи, яку проводить Білоконь під наглядом глави адміністрації президента Медведчука, яка буде спрямована на тотальне залучення адміністративного ресурсу: армії, міліції, податкової для силового тиску на населення щоби забезпечити перемогу кандидатові від влади на президентських виборах", - додав нардеп.

Подібна вказівка, за словами парламентарія, провести чистку в правоохоронних органах напередодні президентських виборів надійшла в усі регіони України. Ротацію кадрів окрім Львівщини проводять уже на Тернопільщині.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування