МОНІТОРИНГОВИЙ КОМІТЕТ ПАРЄ ВИМАГАЄ ПРОВЕСТИ ПОЛІТРЕФОРМУ ПІСЛЯ ВИБОРІВ

Вівторок, 22 червня 2004, 13:32
Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи наголошує, що інформація про існуючу передвиборчу ситуацію в Україні є "підставою для серйозного занепокоєння".

Про це йдеться у заяві моніторингового комітету ПАРЄ на підставі інформації співдоповідачів Ханне Северінсен і Ренате Вольвенд, які нещодавно повернулись з Україні.

У заяві, одностайно схваленій на засіданні Моніторингового комітету у вівторок, "вибори 31 жовтня є можливістю для України забезпечити повне дотримання принципів плюралістичної демократії, прав людини та верховенства права".

"Чесні демократичні вибори можуть кардинально змінити існуючу політичну тенденцію в країні та дати їй шанс приєднатися тісніше до родини європейських демократій", - говориться в заяві.

"Слід нагадати, що в січні цього року Парламентська Асамблея РЄ попросила українську владу утриматись від неконституційних актів і дій та провести вільні й справедливі президентські вибори в жовтні".

"В іншому разі буде розглянуте питання про зупинення повноважень української делегації і, можливо, поставлення під запитання статусу країни як члена Ради Європи", - підкреслено в заяві.

Комітет також переконаний, що конституційна реформа, яка "в принципі є вкрай потрібною, повинна зачекати закінчення президентських виборів - для того, щоб потім бути проведеною у демократичний та прозорий спосіб, у чіткій відповідності з чинною Конституцією та з урахуванням рекомендацій Венеціанської Комісії".

"У цьому відношенні, Моніторинговий Комітет вітатиме висновок Венеціанської Комісії стосовно того чи узгоджується процес внесення змін до Конституції України з резолюціями Парламентської Асамблеї №1346(2003) та №1364(2004)", - зазначено в заяві.

Комітет закликає українську владу провести виборчий процес з абсолютною неупередженістю та дотриманням стандартів Ради Європи, дозволити всім кандидатам змагатись "на чесній та справедливій основі".

"На фоні утисків журналістів та кричущих порушень виборчих стандартів, що мали місце під час виборів в Мукачевому, а також відсутності належної офіційної реакції на ці події, Комітет закликає провести переконливе розслідування та там, де це обґрунтовано, застосувати санкції", - говориться в заяві.

Органи влади також повинні не допускати будь-які подібні порушення в майбутньому, наголошує комітет.

Комітет також рекомендує прискорити перетворення державного телебачення на "по-справжньому незалежного суспільного мовника".

"Організація телевізійних дебатів між кандидатами на посаду президента в прямому ефірі на державних та приватних телеканалах допоможе зробити виборчий процес чесним та об’єктивним", - говориться в заяві.

Органи влади України, на думку Моніторингового комітету, повинні роз’яснити та покращити статус місцевих спостерігачів і представників кандидатів на всіх стадіях виборчого процесу, а також сприяти великомасштабному розгорненню роботи міжнародних спостерігачів.

Також рекомендується поновити списки виборців, а українцям, які проживають за кордоном (майже 15% від загального населення), слід надати можливість проголосувати.

"Склад виборчих комісій усіх рівнів повинен відображати справедливий баланс між політичними партіями", - говориться в заяві.

Моніторинговий Комітет також повторює свій заклик, зроблений у січні цього року, щодо термінового призначення спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи для надання допомоги українській владі в підготовці до виборів.

"Комітет шкодує за тим, що цього призначення не було зроблено до сих пір", - говориться взаяві.

Українська правда

Читайте також оригінал заяви


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

17:40
У березні Мінфін залучив до держбюджету 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування
17:30
Росіяни вивозять крадене українське збіжжя до Туреччини, Лівії та Ізраїлю – розслідування
17:29
НАБУ та САП завершили розслідування про заволодіння земель на Київщині: збитки - 1,8 мільярда
17:07
У ХІХ ст. лікар обгорнув книгу шкірою померлої пацієнтки. Нині Гарвард прибрав цю палітурку
17:06
ЗМІ: Польські асоціації підтвердили дивну поведінку польського чиновника на переговорах з Києвом
17:00
"Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів
16:47
Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський
16:46
"Укрнафта" отримала додатковий видобуток в майже 140 тонн нафти на добу
16:44
Українець, який вперше переміг на престижному ультрамарафоні в Канаді, розповів про дистанцію
16:26
"Укренерго": у трьох областях застосовані екстрені відключення
Усі новини...