Янукович хоче заповнити Одеса-Броди нафтою ТНК

Вівторок, 22 червня 2004, 15:32
Прем’єр-міністр України Віктор Янукович не бачить можливості заповнення легкою нафтою нафтопроводу "Одеса - Броди" до закінчення добудови цього нафтопроводу до польського міста Гданська.

Так він прокоментував ситуацію навколо подальшої реалізації проекту "Одеса - Броди", перебуваючи з візитом на Луганщині, повідомляє прес-служба Кабміну.

Янукович, зокрема, зазначив, що "поки не буде побудовано другої черги від Бродів до Гданьська, такої можливості ні фактично, ні економічно не існує".

Разом з тим прем’єр-міністр не сумнівається, що дане питання буде найближчим часом вирішено.

"Питання непросте, але, думаю, воно буде вирішене", - підкреслив він, відзначивши, що ситуація завершиться тим, що хтось із власників нафти виявить бажання бути й оператором прокачування цієї нафти територією України.

"Нам не важливо, хто це буде конкретно, головне, щоб до бюджету надходили реальні гроші", - зазначив прем’єр-міністр.

Водночас Янукович вважає одним із першочергових завдань подальшої реалізації проекту "Одеса - Броди" добудову й запуск на повну потужність мережі придніпровських нафтопроводів, що дозволять прокачувати у бік Одеси близько шести мільйонів тонн російської нафти "URALS" у комплексі з прокачуванням тієї ж нафти в Європу за системою нафтопроводів "Дружба".

Можливим є і варіант прокачування легкої каспійської нафти до Бродів із подальшим її транспортуванням на заводи в Кралупах (Чехія) і в Вогбурзі (Німеччина). Однак технологічно й фінансово це зробити дуже складно.

Привабливішим Віктору Януковичу бачиться варіант прокачування легкої нафти з Одеси до Бродів із тим, щоб надалі постачати її до кінцевого пункту - нафтотерміналів Гданьська (Польща).

"Лише для того, щоб заповнити нафтопровід, нам сьогодні треба близько ста мільйонів доларів, і тому питання упирається в участь у проекті власників нафти", - підкреслив прем’єр, визначивши як власників нафти такі компанії: ТНК - Брітіш Петроліум і "Шеврон Тексако".

Водночас, на думку Віктора Януковича, уряд має докласти зусиль, щоб зацікавити нафтові компанії у прокачуванні цієї нафти трубопроводом "Одеса - Броди" або як постачальників нафти, або як операторів її прокачування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування