ГОНГАДЗЕ УБИЛИ ПОСТРІЛОМ У ГОЛОВУ – ТОМУ З`ЯВИВСЯ ГРОМАДЯНИН К.

Вівторок, 22 червня 2004, 21:12
Глава слідчої комісії Верховної Ради у справі Георгія Гонгадзе Григорій Омельченко критикує Генпрокуратуру в зв'язку з оприлюдненням інформації про відпрацьовування громадянина К., як безпосереднього виконавця убивства журналіста.

"Поява цієї інформації не була несподіванкою: я знав, що вона буде викинута в пресу, і не виключав її появу після проведеної мною прес-конференції і спроби включити до порядку денного парламенту звіт слідчої комісії", - сказав Омельченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Генпрокуратура хотіла використати це повідомлення як один з козирів своєї роботи", - додав Омельченко.

Глава комісії вважає, що поява повідомлення про безпосереднього виконавця убивства прискорила оприлюднення в британській газеті "The Independent" уривків із протоколів і свідчень працівників міліції.

Разом з тим, Омельченко вважає, що громадянин К. дійсно може бути виконавцем, але не убивства, а відсікання голови від мертвого тіла.

"Генпрокуратурою затриманий К., який зізнався в тому, що є безпосереднім виконавцем убивства, і його свідчення збігаються з ключовими моментами убивства Гонгадзе. Він, дійсно, може бути безпосереднім виконавцем, але не убивства, а відсікання голови від мертвого тіла. Він тільки виконав брудну роботу за вказівкою працівників міліції, які викрали Гонгадзе", - сказав він.

У цьому зв'язку депутат нагадав про письмові свідчення лідера "банди перевертнів" Ігоря Гончарова про те, що команда убити журналіста надійшла від колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.

"Є підстави порушити кримінальну справу щодо Кравченка як організатора убивства журналіста", - додав Омельченко.

Глава комісії не виключає й інший варіант розвитку подій: "Була вказівка не убивати Гонгадзе, а вивезти його за межі Києва, зробити над ним насильницькі дії".

"Але при транспортуванні відбувається так званий "ексцес виконавця": Гонгадзе, фізично сильний, вчинив опір, і працівник міліції вистрілив йому в голову з табельної зброї", - додав Омельченко.

"Куля не пройшла навиліт, а залишилася в голові. Уся табельна зброя, яка була у працівників міліції, є на обліку, відстріляна, і дуже легко установити, з якого пістолета був зроблений постріл. Це могло бути основною причиною відсікання голови", - сказав депутат.

Однак Омельченко вважає, що і першому, і в другому випадку громадянин К. "не убивав, а обезголовлював мертве тіло".

"Генпрокуратурі не удасться зробити громадянина К. "цапом відбувайлом" і звинуватити його в убивстві в повному обсязі як організатора, підбурювача, поплічника і виконавця. У нас є можливості зовнішнього контролю за роботою Генеральної прокуратури", - заявив він.

21 червня прес-служба Генпрокуратури повідомила, що слідчі відпрацьовують на причетність до убивства журналіста якогось громадянина К.

У ході допитів ця людина заявила, що була безпосереднім виконавцем цього убивства. У прес-службі відзначають, що "об'єктивно його свідчення збігаються з обставинами скоєння цього злочину за часом і в деяких інших ключових моментах установлених слідством, зокрема, щодо відсікання голови". Громадянин К. уже раніше притягувався до відповідальності за кілька інших убивств, пов'язаних з відсіканням голови.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИТЬ СПРАВУ ЧЕРЕЗ ВИТІК ІНФОРМАЦІЇ ПРО ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ"?

Мирослава Гонгадзе: правдивість "Індепендент" доводить зникнення паспорта Георгія

ГЕНПРОКУРАТУРА: В УБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ ЗІЗНАВСЯ "ГРОМАДЯНИН К.". Затриманий по іншій справі

ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ ВІРИТЬ СТАТТІ В "ІНДЕПЕНДЕНТ" ПРО СПРАВУ ГОНГАДЗЕ

ДЖЕРЕЛАМ, ЯКІ ДАЛИ "ВИТІК" У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ", ПОГРОЖУВАЛО МВС

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднені допити міліціонерів "наружки"

Адвокат начальника "наружки" Пукача заявляє, що за Гонгадзе могла стежити міліція


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування