Депортований з Білорусі журналіст працюватиме і в Україні

Четвер, 24 червня 2004, 11:15
Організація з Безпеки та Співробітництва в Європі піддала критиці дії білоруської влади, яка за з території Білорусі журналіста Михайла Подоляка, який є громадянином України.

В посланні ОБСЄ білоруському міністру закордонних справ говориться, що депортація здійснена для того, аби змусити замовкнути критичні голоси в білоруських засобах масової інформації, повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі.

"Цей випадок стоїть в низці подібних гонінь на журналістів останніми місяцями", - говориться з посланні ОБСЄ.

Сам Михайло Подоляк, видворений білоруським КДБ до України, зараз перебуває в Нововолинську у Волинській області, де мешкають його батьки.

На запитання, чим журналіст загрожував білоруській безпеці, він сказав: "Тим, що я люблю свободу". За його словами, те, що відбувається в Білорусі зараз дуже нагадує Радянський Союз.

Розповідаючи про саму депортацію, Подоляк сказав, збори тривали 30 хвилин.

"У понеділок о 7 ранку до мене додому, де я мешкаю з жінкою, прийшло чоловік десять офіцерів державної безпеки, ще більше знаходилися в цей час на вулиці і ще більше сиділо в спеціальних транспортних засобах. Тридцять хвилин - я кинув якісь речі в сумку, і все", - зазначив журналіст.

"Я вже практично не застав, що таке Радянський Союз. От у 2004 році я його відчув. Потім було ще краще - мене дві години протримали в центральному офісі Комітету державної безпеки Білорусі, потім мене посадили на потяг, але зі мною в потязі їхало четверо офіцерів держбезпеки", - розповів Подоляк.

На запитання, чи було це для нього несподіванкою, Подоляк зазначив: "у Білорусі це все, можливо"

"Треба було очікувати, але я не думав, що вони підуть на такі серйозні порушення формальних процедур", - додав журналіст, зазначивши, що ніколи не мав жодних конфліктів з правоохоронними органами.

Говорячи про плани на майбутнє Подоляк зазначив, що планує забирати дружину з Білорусі і продовжувати робити журналістську справу.

"Я займатимуся журналістикою і в Україні, але пріоритетом буде Білорусь. У наш час не обов'язково фізично знаходитися на території Білорусі, аби знати, що там проходить, як це все там виглядає і так далі, щоб писати статті і тому подібне", - зазначив він.

Як відомо, в понеділок білоруське КДБ депортувало з країни українського журналіста Подоляка, мотивуючи рішення тим, що він загрожував національній безпеці республіки

Читайте також:

МЗС України вимагає пояснень від КДБ щодо депортації Подоляка

За критику президента сусіднє КДБ депортувало журналіста



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування