"ГРОМАДА" МОЖЕ ВИСУНУТИ ЛАЗАРЕНКА В ПРЕЗИДЕНТИ, БО ВІН "НЕ СУДИМИЙ"

Четвер, 24 червня 2004, 14:43
Партія "Громада" може висунути українського екс-прем'єра Павла Лазаренка кандидатом у президенти, оскільки для цього немає юридичних перешкод і він вважається несудимим.

Про це заступник голови ВО "громада" Юрій Філяк заявив у четвер на прес-конференції у Києві, організованій київськими адвокатами Лазаренка.

Адвокат Павла Лазаренка Марина Долгопола на прес-конференції наголосила, що вважає успіхом результати першого етапу процесу над Лазаренком в американському суді міста Сан-Франциско, відзначивши, що суддя Мартін Дженкінс скасував 24 із 53 пунктів обвинувачення.

За її словами, це можна вважати "успіхом захисту", оскільки в скасованих статтях містилось 75% обвинувачень за вагомістю.

При цьому Долгопола, посилаючись на американського адвоката Лазаренка Дорана Вайнберга, припустила, що ще половина статей обвинувачення буде скасована після поданих адвокатами клопотань.

Вона також висловила припущення, що до кінця вересня буде винесено вирок суду у справі українського екс-прем'єра Лазаренка.

Як наголосила Долгопола, рішення про зняття майже половини обвинувачень, ухвалене суддею Мартіном Дженкінсом 8 травня, є офіційно оформленим і з згідно з Гаазькою конвенцією є чинним на території України.

Таким чином, вважає київський адвокат Лазаренка, "Генпрокуратура має зважати на це рішення і відповідно до нього провести серйозну ревізію справи, що розслідується проти Лазаренка".

Як підкреслила Долгопола, "у Лазаренка немає судимості". Вона спростувала заяву генпрокурора від 3 березня 2004 про те, що у справі Лазаренка завершено слідство і матеріали передані до суду.

Крім того, вона спростувала заяву представника Генпрокуратури Дробиняка, який 4 березня в ефірі програми "Саме той" заявив, що вступило в силу рішення Апеляційного суду Луганської області, яким Лазаренка визнано винним.

Долгопола продемонструвала офіційну відповідь першого заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева, де зазначається, що "вина Лазаренка П.І. у вчинені будь-яких злочинів цим вироком не встановлена".

За її словами, з цієї ж причини прокуратура відмовилася надати адвокатам Лазаренка матеріали його справи.

В той же час заступник голови ВО "Громада" Юрій Філяк наголосив, що справа Лазаренка є "політичною і замовною, бо ведеться проти людини, що очолила опозиційну партію і була реальним кандидатом на виборах 1999 року".

За його словами, партія у визначені законодавством строки з 4 по 28 липня збирається провести свій з'їзд і не виключено, що вона висуне на ньому Павла Лазаренка кандидатом у президенти.

"Ніяких юридичних перешкод для висунення Лазаренка у президенти немає", - наголосив Філяк, зазначивши, що партія зараз займає 8 місце за розвитком структури і нараховує 682 районних і міських організацій.

Читайте також:

Справа "США проти Лазаренка". Вся хронологія подій

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування